7 najopasnijih destinacija na svetu

Podeli

S obzirom na to da je bezbednosna situacija u mnogim zemljama širom sveta obeležena raznolikim pretnjama koje proizilaze iz političkih, ekonomskih, socijalnih i tehnoloških faktora, to je prilikom putovanja vrlo važno dobro se informisati i o tome na konkretnoj destianciji.

najopasniji gradovi i destinacije na svetu
Pexels: Özgür ÜNAL

Politička nestabilnost i regionalni konflikti predstavljaju temeljne izazove ezbednosnom okruženju na globalnom nivou. Tenzije između država, unutrašnji nemiri i terorističke pretnje doprinose dinamici konstantnih promena.

Uz to, svetska ekonomska scena suočava se sa nesigurnošću, posebno u kontekstu ekonomske nejednakosti, trgovinskih tenzija i potresa na globalnom tržištu, pa i ti faktori utiču na stabilnost i prosperitet država širom sveta. Socijalni nemiri, demografske promene i masovna migracija stvaraju kompleksne izazove za bezbednost.

Važno je napomenuti da pri proceni opasnosti treba uzeti u obzir prisustvo političke nestabilnosti, ali i kriminala i terorizma, kao i prirodne katastrofe i druge potencijalne rizike. Naravno da lista najopasnijih destinacija na svetu podleže promenama, uzevši u obzir da se i bezbednosna situacija u svetu neprekidno menja.

1.  Avganistan

Decenije sukoba i prisustvo terorističkih grupa čine Avganistan jednom od najizazovnijih destinacija kada je u pitanju bezbednost. Reč je o zemlji koja je decenijama bila poprište političkih nemira, etničkih sukoba i terorističkih pretnji, što su i razlozi da se nađe na ovoj listi.

Aktivnosti talibana, ISIS-a i drugih terorističkih organizacija stvaraju neprestanu pretnju, posebno u ruralnim područjima i delovima zemlje pod njihovom kontrolom. Napadi na javna mesta, vojne instalacije i strane ciljeve nisu neuobičajeni, čineći putovanje kroz Avganistan izuzetno rizičnim.

Stranim državljanima često je ograničen pristup određenim područjima, a njihova prisutnost može privući dodatnu pažnju od strane ekstremističkih grupa. Bezbednosna situacija u Avganistanu otežava rad humanitarnih organizacija, što dodatno pogoršava humanitarnu krizu u zemlji.

Ruralna područja, gde se često odvijaju etnički sukobi, predstavljaju posebnu pretnju za bezbednost putnika.

Putnici koji odluče posetiti Avganistan moraju imati visok nivo opreza, redovno pratiti savete lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija, kao i prilagoditi svoje planove u skladu sa aktuelnom situacijom.

Bezbednosna situacija u Avganistanu stalno se menja, što zahteva neprekidnu procenu rizika i pažljivo planiranje putovanja.

2. Sirija

Građanski rat u Siriji doveo je do ozbiljnih bezbednosnih problema, uključujući terorističke pretnje i rizike od nasilja. Zemlja je suočena sa jednom od najtežih humanitarnih kriza i građanskim ratom koji traje već godinama. Analiza bezbednosnih pretnji u ovoj zemlji zahteva duboko razumevanje političkih, etničkih i teritorijalnih dinamika koje doprinose složenosti situacije.

Građanski rat koji traje od 2011. godine izazvao je velike bezbednosne izazove. Sukobi između vladinih snaga i različitih opozicionih grupa, kao i terorističke pretnje, čine zemlju izuzetno opasnom za turiste. Sem toga, humanitarne organizacije se često susreću sa teškoćama u pružanju pomoći zbog otežanog pristupa pogođenim područjima, dok se lokalno stanovništvo suočava sa nedostatkom hrane, vode, medicinskih usluga i drugih osnovnih resursa.

Različite frakcije imaju kontrolu nad različitim delovima zemlje, stvarajući složen bezbednosni pejzaž s potencijalnim rizicima u zavisnosti od lokacije. A upotreba hemijskog oružja tokom sukoba predstavlja ozbiljan bezbednosni izazov i kršenje međunarodnih normi.

Situacija u Siriji stalno se menja, zahtevajući neprekidnu procenu rizika i prilagođavanje bezbednosnim strategijama. Stoga, putovanje u Siriju trenutno predstavlja ekstremni rizik za ličnu bezbednost, s obzirom na to da u zemlji traje građanski rat i vlada humanitarna kriza. Sa tih aspekata, odlazak u ovu zemlju zahteva ne samo ozbiljno razmatranje, već i detaljno praćenje vesti i saveta lokalnog stanovništva.

Saznajte Zašto je Sirija posebna država?

3. Libija

Politička nestabilnost, sukobi između različitih grupa i povećan nivo kriminalnih aktivnosti čine Libiju jednom od takođe, bezbednosno izazovnih destinacija.

Libija, zemlja smeštena na severu Afrike, suočava se sa složenim bezbednosnim izazovima koji proizlaze iz političke nestabilnosti, etničkih tenzija i rastućeg nivoa kriminala. Zemlja se suočava sa političkom nestabilnošću i podelom vlasti između različitih frakcija i vlada. I upravo ta podela stvara nesigurnost i otežava uspostavljanje efikasnih bezbednosnih mera.

Pojedine terorističke organizacije prisutne su u Libiji, što predstavlja pretnju po bezbednost, posebno u određenim delovima zemlje. A i lokalni sukobi između različitih etničkih grupa često komplikuju bezbednosnu situaciju na terenu.

Bezbednost stranih državljana je ozbiljno ugrožena zbog nejasne političke situacije, prisustva oružanih grupa i visoke kriminalnosti. A neki strani diplomati i organizacije povukli su se iz zemlje ili smanjili svoju prisutnost zbog bezbednosnih rizika.

Bezbednost putnika u ovoj zemlji zahteva svest o složenosti izazova sa kojima se Libija suočava i neprekidno procenjivanje rizika.

4. Južni Sudan

Etnički sukobi i politička nestabilnost doprinose izazovima bezbednosti u Južnom Sudanu. Mlada afrička nacija koja je stekla nezavisnost 2011. godine, suočava se sa ozbiljnim izazovima u pogledu bezbednosti usled etničkih sukoba, političke nestabilnosti i humanitarne krize.

Kontrola nad prirodnim resursima, poput nafte i vode, često izaziva sukobe između različitih zajednica. A građanski rat koji je prethodio sticanju nezavisnosti i dalje ostavlja posledice, uključujući prisustvo naoružanih grupa i nesigurnost. Različite naoružane grupe, koje deluju van okvira vlasti, doprinose nestabilnosti i ugrožavaju bezbednost stanovništva.

Periodični politički nemiri, sukobi unutar političkih elita i promenljive političke dinamike doprinose opštoj nestabilnosti.

5. Jemen

Građanski rat u Jemenu stvorio je ozbiljnu humanitarnu krizu, uz izazove poput nedostatka hrane, vode i zdravstvene nege. Zemlja smeštena na jugozapadnom delu Arabijskog poluostrva, suočava se sa jednim od najtežih bezbednosnih izazova u svetu, što proizilazi iz kombinacije građanskog rata, terorizma, političke nestabilnosti i ozbiljne humanitarne krize.

Rat i blokada pristupa humanitarnoj pomoći stvaraju ozbiljne probleme, uključujući glad i nedostatak medicinskih sredstava. Milioni ljudi su raseljeni unutar zemlje, a uslovi života su često nedostojni.

6. Severna Koreja

Zbog zatvorenosti režima i političkih tenzija, poseta Severnoj Koreji može biti izuzetno izazovna i podložna nepredvidivim promenama.

Ova zemlja predstavlja jednu od najizolovanijih i najtajanstvenijih na svetu. Bezbednosni pejzaž Severne Koreje obeležava autoritarno vođstvo, nuklearne ambicije, teška ograničenja građanskih sloboda i izolacija od međunarodne zajednice.

Severna Koreja je poznata po jednopartijskom sistemu sa apsolutnom vlašću vođe Kim Džong Una. Vođstvo se odlikuje kultom ličnosti i oštrim merama kontrole nad stanovništvom.

Kao odgovor na nuklearne aktivnosti, Severna Koreja je suočena sa širokim spektrom međunarodnih sankcija, što dodatno izaziva ekonomske i političke pritiske. Stanovništvo se suočava sa ozbiljnim ograničenjima u vezi sa izražavanjem mišljenja, slobodom kretanja i pristupom informacijama. Represija nad disidentima je česta. Sankcije i izolacija ograničavaju ekonomski razvoj Severne Koreje, što utiče na životni standard stanovništva.

7. Venecuela

Visoka stopa kriminala, politička nestabilnost i ekonomska kriza doprinose činjenici da se i Venecuela smatra jednom od nebezbednijih zemalja u svetu. Ova južnoamerička država se takođe suočava sa složenim bezbednosnim izazovima koji proizilaze iz političke nestabilnosti, ekonomske krize i ozbiljnih problema sa vladavinom prava.

Porast ekonomske krize često je praćen porastom kriminala, uključujući pljačke, otmice i nasilje na ulicama. Neefikasnost policijskih snaga u borbi protiv kriminala dodatno doprinosi osećaju nesigurnosti među stanovništvom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *