Da li biljka selen sadrži selen?

Podeli

Zagonetna i fascinantna, biljka selen najpre je poznata po nazivu koji mnoge zbunjuje, budući da i jedan značajan mineral nosi isti takav naziv. Ipak, ni u kom se ne sme mešati sa mineralom selenom, koji je poznat po svojim blagotvornim svojstvima.

biljka selen
Pixabay / ivabalk

Naziv biljke selen potiče od stargrčkog pojma, kojim se označavao mesec. Razlog za to vezan je za činjenicu da selen biljka ima cvet, koji se, za razliku od ostalih biljaka ne otvara danju, već noću.

Biljka selen, čiji latinski naziv može varirati, raste u specifičnim klimatskim uslovima, uglavnom u južnim delovima Evrope i Azije. Karakteriše je izuzetan cvet koji se otvara samo kada padne mrak, zbog čega je i dobila naziv po imenu starogrčke boginje Meseca, Selene.

Listovi su obično svetlozelene boje, sa specifičnim naborima i nepravilnim ivicama. Cvetovi su mahom bele boje ili svetlo roze, a imaju izražen miris koji privlači noćne insekte za oprašivanje. Njen koren je čvrst i duboko seže u tlo, što joj omogućava da preživi u sušnim i teškim uslovima. Tlo u kojem raste obično je bogato mineralima, koji se prenose u samu biljku i čine je bogatom različitim nutritivnim sastojcima.

Osim što je poznata po svojim lekovitim svojstvima, biljka selen je takođe interesantna i u botaničkom smislu. Njena sposobnost da cveta noću i privlači specifične oprašivače čini je jedinstvenom među biljkama.

Važno je napomenuti da, iako ima mnoge potencijalne zdravstvene benefite, biljka selen se mora koristiti sa oprezom i po mogućstvu pod nadzorom stručnjaka, jer neki delovi biljke mogu biti toksični ako se ne koriste pravilno.

Kako se koristi biljka selen?

U osnovi, svaki deo biljke od lista, preko cveta, do korena može imati svoju primenu. Najpopularniji način upotrebe biljke selen jeste u formi čaja ili tinkture. Listovi se mogu sušiti i koristiti za pripremu čaja, koji se tradicionalno koristi za smirenje i relaksaciju. Sa druge strane, tinktura se može napraviti potapanjem delova biljke u alkohol, te se koristi za različite zdravstvene probleme.

Ulje dobijeno od biljke selen može se koristiti za spoljašnju upotrebu. Njegova antiupalna svojstva mogu pomoći kod kožnih problema, kao što su ekcemi i psorijaza. Masti se mogu pripremiti kombinacijom ulja sa drugim sastojcima, kao što su pčelinji vosak i esencijalna ulja.

U nekim kulturama, sveži listovi biljke selen mogu se koristiti u kuvanju, kao začin ili dodatak salatama. Treba svakako biti oprezan sa količinom, jer velike količine mogu biti neukusne ili čak štetne.

Poznata je i u homeopatiji i u tradicionalnoj medicini za tretiranje raznih stanja. Pored ostalog, biljka selen se koristi za tretiranje disajnih problema, probavnih smetnji i hormonske neravnoteže, ali je potrebno stručno vođstvo u njenoj primeni.

Osim lekovitih svojstava, popularna je i kao dekorativna biljka. Njeni neobični cvetovi i noćno cvetanje čine je atraktivnom za vrtove i balkone.

Izuzetno je važno naglasiti da, uprkos tome što ima široku primenu, neke komponente biljke selen mogu biti toksične u velikim količinama ili ako se ne koriste pravilno. Pre upotrebe bilo kog dela biljke, poželjno je konsultovati se sa stručnjakom iz oblasti herbalne medicine ili farmacije.

Šta sadrži biljka selen?

Sastav može varirati u zavisnosti od uslova uzgoja, starosti biljke i dela biljke koji se koristi. Pravilna identifikacija, priprema i doziranje su esencijalni za bezbednu i efikasnu upotrebu ove kompleksne i moćne biljke.

U suštini, biljka selen bogata je raznim hemijskim jedinjenjima koja doprinose njenim lekovitim svojstvima, kao i njenom ukusu i mirisu.

Grupa jedinjenja poznata kao alkaloidi često je prisutna u biljkama i može imati različite fiziološke efekte na ljudski organizam. Alkaloidi u biljci selen mogu imati sedativno, analgetičko ili antiupalno dejstvo. Flavonoidi, kojih ima u ovoj biljci su snažni antioksidanti koji mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Takođe mogu delovati kao antiinflamatorni i antimikrobni agensi.

Saponini su jedinjenja koja mogu imati pozitivan efekat na imunološki sistem, a i njih sadrži biljka selen. Takođe mogu pomoći u regulaciji holesterola i podržati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Budući da sadrži i tanine, koji su poznati po svojim adstringentnim svojstvima, to znači da mogu suziti tkivo i smanjiti krvarenje, pa se u tom smislu ova biljka može koristiti i topikalno za rane ili unutrašnje, a za probavne smetnje.

Esencijalna ulja iz biljke selen mogu imati terapeutski efekat kada se koriste u aromaterapiji. Takođe mogu biti deo raznih krema i losiona za kožu.

Biljka selen može sadržati i različite vitamine i minerale koji su korisni za ljudsko zdravlje, uključujući:

  • vitamin C
  • kalcijum
  • magnezijum
  • gvožđe

Neki glikozidi prisutni u ovoj biljci mogu imati terapeutski efekat, ali neki mogu biti toksični u velikim količinama. Pravilna priprema i doziranje su ključni.

Kada pomaže biljka selen?

Ekstrakti biljke selen mogu imati antidepresivno delovanje, budući da imaju uticaja na neurotransmitere u mozgu. Može se koristiti i kao prirodni sedativ, jer pomaže kod opuštanja i smanjenja stresa.

Određeni preparati koji sadrže ekstrakt ove biljke mogu biti od koristi i kod ekcema i psorijaze, a zahvaljujući antiseptičkim svojstvima biljke, može biti od koristi i za brže zarastanje rana i sprečavanje infekcija.

Čaj od biljke selen može pomoći u regulaciji probave i ublažavanju simptoma kao što su nadimanje i grčevi. Antiupalna svojstva biljke mogu pomoći u upravljanju hroničnim oboljenjima, kao što su ulcerativni kolitis i Kronova bolest.

Inhalacija pare selen čaja ili upotreba selen sirupa može olakšati disanje i smanjiti simptome bronhitisa i astme.

Biljka selen može pomoći u regulaciji hormona i ublažavanju simptoma koji su povezani sa menstrualnim ciklusom, te u tom smislu može biti od koristi ženama u menopauzi, a može olakšati i simptome koji prate PMS.

Neka istraživanja ukazuju na to da biljka selen može imati blagotvoran uticaj na krvni pritisak, posebno visok.

Antioksidativna svojstva mogu pomoći u prevenciji nakupljanja plaka u arterijama, pa može ispoljiti pozitivan efekat kod obolelih od ateroskleroze.

Redovna upotreba u malim dozama može pojačati imunološki odgovor organizma. Takođe, treba napomenuti da su u toku istraživanja o potencijalnom antikancerogenom efektu biljke selen.

Još jednom ističemo da, iako biljka selen neretko može pomoći u pomenutim slučajevima, ona ne bi trebalo da zameni tradicionalne medicinske tretmane. Konsultacije sa zdravstvenim stručnjacima su ključne pre primene biljke selen kao dela terapije, a pravilna identifikacija, doziranje i priprema su od suštinskog značaja za efikasnu i sigurnu upotrebu.

Da li biljka i mineral selen imaju veze?

Iako imena sugerišu povezanost, biljka selen i mineral selen su dve potpuno različite stvari. Biljka selen je posebna vrsta biljke koja se naziva po grčkoj boginji Meseca, dok je mineral selen hranljivi element koji se nalazi u tlu i koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima.

Da sve bude još zanimljivije, biljka selen zapravo ne sadrži istoimeni mineral.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *