Gde se nalazi Palestina?

Podeli

Od 193 država članica Ujedinjenih Nacija, njih 139 ukupno je priznalo državu Palestinu, pa se zato često navodi da je Palestina delimično priznata država.

gde se nalazi palestina
Pixabay: hosnysalah

Iako je Država Palestina članca mnogih značajnih međunarodnih organizacija, u ukviru UN ima status države posmatrača. Izuzev Međunarodnog olimpijskog komiteta, Palestina je i članica Organizacije islamske konferencije, Arapske lige i G77.

Zvanično je grad Istočni Jerusalim glavni grad Palestine, iako je Gaza, odnosno Ramala de facto glavni grad. Službeni jezik na tlu ove države je arapski, a na njenom čelu se nalazi predsednik.

Mada je na dan 15. novembra 1988. godine proglašena nezavisnost Palestine, ona je priznata tek 29. novembra 2012. godine i to pošto je Palestina stekla zvaničan status države posmatrača u okviru organizacije Ujedinjenih Nacija.

Palestina – lokacija

Da bi se bolje razumelo gde se nalazi Palestina, treba biti detaljnije upoznat sa istorijskim činjenicama, te imati na umu da su dve teritorije ove zemlje Bliskog istoka, praktično razdvojene i to, ni manje ni više nego teritorijom cele jedne zemlje – Izraela.

Zapravo se Država Palestina sastoji od:

 • Pojasa Gaze
 • Zapadne Obale

Jednostavnije govoreći, dve teritorije od kojih bi trebalo da bude sačinjena Palestina, zapravo u fizičkom smislu nemaju dodirnih tačaka, prosto zato što se teritorija države Izrael nalazi između njih. I upravo ta činjenica je kamen spoticanja između dve zemlje i izvor dugogodišnjih sukoba na Bliskom Istoku.

istorija palestine
Pexels: Yusuf, Musa Zanoun

Istorija Palestine u kratkim crtama

Krstaši su tokom 11. veka osvojili područje na kome se nalazi Država Palestina danas, iako je počev od sedmog veka ona bila u okviru Arapskog kalifata. Budući da je islamski živalj uspeo da porazi krstaše vek kasnije, to Palestina postaje deo države Ajubiti ili Ajubidi, na čijem čelu su se nalazili pripadnici kurdske dinastije, da bi deo Osmanskog carstva Palestina postala tokom 16. veka.

Po završetku Velikog rata, Palestina postaje britanska kolonija.

Godina 1947. bila je izuzetno značajna za istoriju Palestine. Naime, tada je Velika Britanija, kao kolonizator iznela predlog koji će vremenom postati značajan izvor sukoba na Bliskom Istoku. Upravo tada je predložena podela teritorije na onu koja je arapska i na onu koja je jevrejska.

Tada je stvoren Izrael kao jevrejska država, koja je izvršila i aneksiju određenih delova teritorija koje su bile arapske, odnosno koje je trebalo da pripadnu arapskoj strani i to upravo Pojas Gaze i Zapadna obala, koje su danas teritorija delimično priznate Države Palestine. Jordanu i Egiptu pripali su delovi teritorije Palestine, koji nisu pripali Izraelu.

Nakon što je država Izrael osvojila obe teritorije, a za vreme trajanja rata na tom području 1967. godine, nastaje Palestinska Narodna Samouprava, 1994. godine.

Deset godina kasnije Izrael kontroliše samo Zapadnu Obalu, budući da se prethodno povukao iz Pojasa Gaze.

Međutim, od 2007. godine Pojasom Gaze počinje da vlada Hamas, palestinska organizacija, koja je formirala i sopstvenu Vladu, kao odgovor Vladi formiranoj na Zapadnoj Obali.

Treba imati na umu i to da su obe teritorije podeljene na takozvane guvernorate, kojih je ukupno 16. Svih pet guvernorata u Pojasu Gaze nalaze se pod palestinskom kontrolom, dok je njih 11 na Zapadnoj obali samo pod delimičnom kontrolom Palestine, budući da je prisutna i izraelska kontrola na tom pdoručju.

Kako je nastao naziv države?

U drevna vremena su Filistejci, za koje postoje indicije da su narod, koji je u velikoj meri bio pod uticajem mikenske kulture Antičke Grčke, naselili područje na kome se danas Palestina nalazi. Gaza, Aškelon i Ašdod bili su najznačajniji gradovi u kojima su pripadnici tog drevnog naroda živeli.

Pretpostavlja se da termin Palestina vodi poreklo iz hebrejskog jezika, te se dovodi u vezu sa terminom pelešt, kojim su Jevreji označavali drevni narod Filistejaca, koji je to područje naseljavao.

Istorijski podaci navode da su Filistejci na tom području živeli u periodu između 12. i 8. veka pre naše ere, kada je Drevna Asirija zauzela zemlju i proterala njene stanovnike.

Hebrejsko stanovništvo je 135. godine podiglo ustanak protiv Antičkog Rima, koji nije bio uspešan. I baš zato su Drevni Rimljani provinciju Judeju nazvali Sirija-Palestina. Primarni cilj takvog postupka bio je vezan za negiranje činjenice da je jevrejsko stanovništvo imalo veze sa tom zemljom.  Kasnije je naziv Palestina ostao u upotrebi, pa su ga sa vremena na vreme koristili kako pojedini istraživači i stručnjaci sa evropskog tla, tako isto i krstaši.

Vilajet Sirija-Jerusalim bio je naziv današnje Palestine u otomansko vreme, a zatim je, tada britanska kolonija, nosila naziv Mandatorna Palestina.

Polovinom prošloga veka, termin Palestina se sve češće koristi, a često se dovodi u vezu najpre sa arapskim življem na tom području.

Značajni palestinski gradovi

Istočni Jerusalim se smatra glavnim gradom Države Palestine. Međutim, Izrael je taj grad ne samo anektirao, nego i pripojio Zapadnom Jerusalimu, pa se kao de fakto glavni grad Palestine pominje Gaza, koja je ujedno i najveći grad u celoj državi.

Istini za volju, ako se izuzme Istočni Jerusalim, svi veći i značajniji gradovi Palestine su zvanično pod palestinskom vlašću.

Izuzev Gaze i Rafe, značajni gradovi u Pojasu Gaze su i Bait-Lahija, Kan Junis i Džabalija, dok su najznačajniji gradovi na Zapadnoj Obali:

 • Istočni Jerusalim
 • Vitlejem
 • Jerihon
 • Hebron
 • Dženin
 • Ramala
 • Tulkarm
 • Nablus

Hamas i Fatah

Ono što neretko stvara zabunu kod mnogih koje interesuje gde se nalazi Palestina i zašto se događaju sukobi na Bliskom istoku, jesu i Hamas i Fatah, koji su praktično dve, da tako kažemo suparničke organizacije.

Tačnije, Hamas je organizacija koja kontroliše Pojas Gaze, dok Fatah kontroliše Zapadnu Obalu, koja je okupirana od strane Izraela. Iako su zvanično u pitanju palestinske organizacije, njihove Vlade i članovi smatraju se suprotstavljenima.

Zanimljivosti o Palestini

 • Ukupan broj stanovnika Države Palestine bio je nešto veći od 5,2 miliona, prema podacima iz 2021. godine.
 • Zbog činjenice da Izrael u potpunosti kontroliše resurse vode na teritoriji Države Palestine, to je na čitavom području značajno otežano vodosnabdevanje. Uz to je i kvalitet vode upitan, a naročito u Pojasu Gaze.
 • Iako su stanovnici Palestine mahom islamske veroispovesti i to muslimani suniti, u zemlji živi i oko šest procenata palestinskih hrišćana.
 • Jedan od osnivača pokreta Fatah bio je Jaser Arafat.
 • Na teritoriji Izrale živi oko devet miliona ljudi, a od tog broja oko 20 procenata su Arapi, koji su priznata nacionalna manjina, iako se pripadnici te manjine u velikoj meri osećaju diskriminisano.
 • Džamija Al Aksa često se pominje kao poprište sukoba. Razlog za to što se ova islamska Svetinja, koja se nalazi u samom centru grada Jerusalima, smatra toliko značajnom, jeste što je to treće važno Sveto mesto za muslimane, a odmah nakon Meke i Medine. Naime, muslimani veruju da je Prorok Muhamed baš na tom mestu uzdignut u Raj, dok je za pripadnike judaizma to mesto Hramovna Gora, koja se smatra jednim od najsvetijih mesta. Prema verovanju Jevreja, upravo na tom mestu je izgrađen Prvi hram kralja Solomona.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *