Kako izgleda depresija kod muškaraca?

Podeli

Depresija jeste dva puta češća kod žena, ali to ne znači da je kod muškaraca retka. Smatra se da čak svaki petnaesti muškarac tokom života ima depresivnu epizodu. Depresija je poremećaj koji utiče na celokupno funkcionisanje na svim poljima, kako na naš posao, tako i na odnose sa drugim ljudima.

Kako izgleda depresija kod muškaraca?

Depresija kod muškaraca

Simptomi depresije kod muškaraca su slični onima kod žena, a oni mogu biti:

 • Sniženo osnovno raspoloženje
 • Napetost/anksioznost
 • Osećaj beznadežnosti, bezvrednosti, pesimizma
 • Iritabilnost, osećanje nemira, nivo toleracije je snižen
 • Osećaj krivice
 • Gubitak interesovanja i/ili zadovoljstva za hobije i aktivnosti, koje ste nekada voleli…
 • Smanjen nivo energije, iscrpljenost, umor
 • Usporenost pokreta i govora ili osećaj nemira i teškoća da sedite mirno
 • Teškoće u koncentrisanju   
 • Teškoće pri odlučivanju
 • Poremećaj sna
 • Promena (povećan ili smanjen) apetita ili telesne mase
 • Bolovi, glavobolja, grčevi, digestivni problem bez fizičkog uzroka ili oni koji ne prestaju uz odgovarajući tretman
 • Misli o suicidu ili pokušaji suicida

Međutim, muškarci retko priznaju da su tužni, da se osećaju beznadežno i bezvredno. Vrlo često pokušavaju da negiraju osećanja, jer misle da bi sami trebalo da se izbore sa većinom nedaća i da bi sebi olakšali, često pribegavaju najčešće prekomernom konzumiranju alkohola, ali i drugim rizičnim ponašanjima, poput upražnjavanja opasnih sportova, kockanja, korišćenja određenih psihoaktivnih supstanci, ili se nasuprotom tome, preokupiraju poslom i rade po ceo dan, trudeći se da na taj način smetnu misli sa stvari koje ih muče. Depresija za mnoge od njih kao i da ne postoji.

Depresivna epizoda različito izgleda kod različitih osoba, ipak postoje simptomi koji se češće javljaju kod muškaraca u odnosu na žene. Na primer iritabilnost, osetljivost i prekomerno reagovanje na kritiku, ali i česti ispadi besa, kratak fitilj, svadljivost, lakše ulaženje u konflikte.

Često u prvi plan stavljaju telesne simptome koje depresija izaziva, poput: glavobolje, bolova u leđima, digestivnih problema – bolova u želudcu, nesanice, preteranog umora…

Zbog navedenih simptoma, pojedini muškarci javljaju se lekaru, ali tegobe ne bivaju manje intenzivne nakon primene uobičajenih terapijskih procedura.

 Zbog  svega ovoga je okolini, pa i lekarima primarne zdravstvene zaštite, mnogo teže prepoznati simptome depresivne epizode i uputiti pacijenta psihijatru, naročito što uz sve to postoji i otpor i odbijanje da se traži pomoć stručnjaka najčešće zbog uvreženog mišljenja da bi kao muškarac morao da se izbori sam sa većinom nedaća, da mora biti jak, ili zbog toga što smatraju da je sramota pokazati šta istinski osećaju.

Ipak, mora se insisitirati na pravovremenom postavljanju dijagnoze depresije, a potom i na odgovarajućem tretmanu, naročito jer su kod muškaraca često prisutne i suicidalne misli. A moramo imati na umu da je suicid čak 4 puta češći kod muškaraca u odnosu na ženski pol. 

Ono što treba znati, iako mogu postojati okidači za depresivnu epizodu poput stresnih događaja, depresija je prvenstveno biohemijski proces to jest disbalans neurotransmitera i nije znak slabosti ili nesposobnosti.

Kako biste reagovali kada biste saznali da imate na primer šećenu bolest, tako treba da se ponašate i prema depresiji, to jest da se obratite lekaru.

Prvi korak ka izlečenju je prepoznavanje simptoma, a nakon toga i javljanje stručnjaku radi primene odgovarajuće terapije, prvenstveno antidepresivima, a potom i određene vrste psihoterapije.

Autor teksta: Dr Slađana Ralević, psihijatar

psihijatarnovisad.rs


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *