Kako karfiol utiče na zdravlje?

Podeli

Ima namirnica, koje bi trebalo neizostavno unositi redovno, najpre zato što su benefiti za zdravlje od toga izuzetno veliki. Karfiol je sasvim sigurno jedna od namirnica koja bi trebalo da bude uvrštena u redovnu ishranu.

Karfiol
Pixabay – Couleur

Ovo povrće pripada porodici kupusa, a poznato je po cvetnoj glavici, na kojoj se nalazi mnoštvo međusobno povezanih cvetova bele boje. Ukus i miris karfiola je specifičan, ali ako se priprema na odgovarajući način, taj miris lako može da bude neutralisan.

Sirovi karfiol u ishrani takođe bi trebalo da bude zastupljen, a može se stavljati i u turšiju, te pripremati karfiol u rerni, pohovani karfiol, zatim zapečeni i na mnoge druge načine, prosto zato što su brojni recepti na raspolaganju.

Hranljiva vrednost karfiola

Povrće koje je izuzetno bogato hranljivim sastojcima, karfiol je poznat i kao odličan prirodni izvor vitamina C i K, ali i vitamina B6.

Pored toga, u karfiolu se nalaze i magnezijum i kalijum, zatim folna kiselina, a važi i za odličan izvor vlakana.

Kakve benefite ima karfiol za zdravlje?

Upravo zbog hranjivih sastojaka kojima obiluje, karfiol važi za namirnicu, koja je poznata po antikancerogenim svojstvima.

Ukoliko se redovno konzumira, karfiol ima pozitivan uticaj i na funkcionisanje srca i krvotoka. Naime, u njemu se nalaze hranljive materije koje utiču na smanjenje rizika od brojnih srčanih oboljenja.

Uzevši u obzir da se u karfiolu nalaze i vlakna, a koja je poznato da mogu da uspore apsorpciju šećera, to ovo povrće treba redovno unositi kako bi nivo šećera u krvi bio na najbolji mogući način regulisan.

Da li karfiol može da bude štetan?

Iako se ne može baš reći da je karfiol štetan, postoje ljudi, kojima se preporučuje da ograniče unos ovog povrća. Naime, neko ko pati od štitne žlezde svakako ne bi trebalo da konzumira karfiol u većoj količini. Stvar je u tome da apsorpcija joda unosom tog povrća može da bude ometena, a usled supstanci koje se nalaze u karfiolu, što opet vremenom može da dovede i do nepravilnog rada štitne žlezde, odnosno do pogoršanja konkretnog oboljenja tog organa.

Ipak, to svakako ne znači da osobe koje boluju od štitne žlezde ne bi trebalo da jedu karfiol, ali jednostavno bi valjalo da ga konzumiraju u manjim količinama i ne redovno.

Karfiol recepti

Kao i za kupus, ali i za ostalo povrće, tako isto i kada je u pitanju karfiol, recepti su zaista brojni, kao i način pripreme. Iz tog razloga odgovor na pitanje kako se priprema karfiol ne može biti ni jednostavan ni kratak, prosto zato što to može da bude karfiol u rerni, zatim pohovani karfiol, karfiol u turšiji, pečeni karfiol, te čorba od karfiola i u svakom slučaju, sirovi karfiol u ishrani.

Takođe, mogu se pripremati i vrlo ukusne salate, kao i variva. Naime, karfiol se odlično slaže sa krompirom i drugim povrćem, tako da se neretko može napraviti i odlična kombinacija variva od nekoliko sastojaka, odnosno od kombinacije karfiola, šargarepe i krompira.

Najpoznatiji je svakako pire od karfiola, koji se priprema gotovo potpuno isto kao i krompir pire. Isto tako je poznata i čorba od karfiola, ali i karfiol u rerni, te pohovani i prženi karfiol.

Zanimljivosti o karfiolu

  • Iako izvorno vodi poreklo sa područja Turske, karfiol se sa uspehom uzgajaju u našoj zemlji i u ostalim zemljama širom Mediterana.
  • Na tlu Engleske je ovo povrće izuzetno popularno, ali se konzumira uglavnom u toku zime.
  • Navikli smo da postoji beli karfiol, ali se sve češće može sresti i karfiol čiji cvetovi imaju narandžastu, ljubičastu ili zelenu boju, odnosno njihove nijanse.
  • Mnogi Francuzi smatraju da je karfiol pravi pravcati delikates.
  • Ukoliko je neko na dijeti, može konzumirati karfiol, kao svojevrsnu zamenu za različite vrste testenina ili pirinač.
  • Prema jednom od recepata za čuvenu salatu Waldorf, u nju je neophodno je dodati i karfiol.
  • Mnoge životinje takođe ljudi hrane upravo ovim povrćem.
  • Ulje od karfiola ima primenu i u kozmetičkoj industriji. Osim za izradu kozmetike, ulje od karfiola koristi se i u proizvodnji sapuna.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *