Kako se pravi kantarionovo ulje?

Podeli

Ulje od Gospine trave, kako se biljka kantarion još naziva, prirodni je preparat koji se tradicionalno koristi u fitoterapiji i aromaterapiji. Priprema se na vrlo jednostavan način, natapanjem biljke, odnosno njenih cvetova i listova, u ulju.

Kako se pravi kantarionovo ulje?
Pixabay / PixelAnarchy

A da bi kantarionovo ulje bilo što kvalitetnije, potrebno je koristiti domaće maslinovo ulje.

Kantarionovo ulje ima mnogi koriste za kožu najpre i to zbog brojnih hranljivih elemenata, mada se može koristiti i kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu. Ulje od ove biljke je poznato po antiinflamatornim, antibakterijskim i umirujućim svojstvima. Smiruje upalne procese na koži, ublažava iritacije i pospešuje regeneraciju tkiva, te tako utiče i na brže zarastanje rana.

Može se koristiti i kao pomoćno prirodno sredstvo kod opekotina, s tim da je uvek neophodna najpre konsultacija sa stručnjakom.

Ulje od kantariona može da pomogne i kod:

  • posekotina
  • oderotina
  • ogrebotina
  • ekcema
  • lišajeva
  • psorijaze
  • i drugih kožnih problema.
  • Takođe se smatra korisnim za umirivanje upaljenih mišića, zglobova i tetiva, kao i za olakšavanje simptoma upale nerava.

U aromaterapiji, kantarionovo ulje se koristi za relaksaciju, smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja. Njegov prijatan miris i umirujuće dejstvo čine ga popularnim izborom za masaže.

Važno je napomenuti da kantarionovo ulje može povećati osetljivost kože na sunčevu svetlost, pa se pre upotrebe treba konsultovati sa stručnjakom. Takođe, uvek birajte kvalitetne sirovine i pratite higijenske mere tokom pripreme ulja.

Recept za domaće kantariono ulje

Izuzev svežih cvetova i/ili listova kantariona, od sastojaka za domaće kantariono ulje će vam biti potrebno samo maslinovo, odnosno bazno ulje.

Bazno ulje je najbolje da bude domaće maslinovo ulje, ali se isto tako može koristiti i bademovo ulje, suncokretovo ulje ili ulje jojobe, s tim što je domaće ulje od kantariona najbolje ukoliko se biljka natapa u maslinovom ulju.

Domaće kantarionovo ulje korak po korak

U osnovi, postupak pripreme ovog ulja izuzetno je jednostavan.

1. Sakupite sveže cvetove i/ili listove kantariona. Idealno je da to uradite u sušnim, sunčanim danima kada je sadržaj vlage u biljkama najniži, jer se tako smanjuje rizik od kvarenja ulja. A najbolje je da bude više cvetova, nego listova biljke. Takođe je važno i da biljku berete na području koje nije zagađeno.

2. Pažljivo operite kantarion i ostavite biljku da se osuši na papirnom ubrusu neko vreme, kako bi se uklonio višak vlage.

3. U sterilisanu staklenu teglu, stavite suve cvetove i/ili listove kantariona. Napunite teglu do polovine ili malo više, ali nemojte ih previše sabijati.

4. Prelijte ih uljem koje ste odabrali i to toliko da celokupan sadržaj tegle bude natopljen uljem.

5. Dobro zatvorite teglu i protresite je, kako biste ravnomerno rasporedili ulje i oslobodili eventualne mehuriće vazduha.

6. Ostavite je na suvo, tamno i toplo mesto, poput kuhinjskog ormarića ili prozorske daske i to oko 4 do 6 sedmica. U međuvremenu, povremeno protresite teglu kako biste promešali sastojke.

7. Nakon isteka navedenog vremenskog perioda, procedite kantarionovo ulje kroz sterilnu gazu ili gustu cediljku, kako biste uklonili ostatke biljke i dobili čisto kantarionovo ulje.

8. Zatim tako dobijeno domaće ulje od kantariona sipajte u tamnu bocu od stakla i čvrsto je zatvorite. Tamna bočica je važna jer štiti ulje od svetlosti, što može uticati na njegovu stabilnost.

9. Čuvajte kantarionovo ulje na hladnom i tamnom mestu, poput frižidera, kako biste produžili njegov rok trajanja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *