Kako spremiti đuveč sa svinjskim mesom?

Podeli

Đuveč je tradicionalno jelo koje se sprema u mnogim domaćinstvima. Obično je to sa svinjskim mesom, mada ima domaćica koje ga pripremaju i sa pilećim ili telećim mesom.

Uobičajena je pretpostavka da je to jelo koje su nam Turci ostavili u nasleđe. Zapravo je turski specijalitet poznat kao Turli tavla je vrlo nalik onome što se kod nas sprema kao djuveč, uz izuzetak vrste mesa koje se tom prilikom koristi. Naime, dok se u mnogim delovima Srbije đuveč sprema uz korišćenje svinjskog mesa uglavnom, Turli tavla se priprema od telećeg mesa.

Đuveč
Screenshoot YouTube/LetinaKuhinja

I koliko god bila jednostavna priprema ovog jela, univerzalni odgovor na pitanje kako napraviti đuveč ne postoji, jer svaki kraj naše zemlje, pa i gotovo svaka domaćica ima neki svoj recept za đuveč.

U pitanju je jelo koje predstavlja vrlo ukusnu mešavinu različitih vrsta povrća i svinjskog mesa, uz dodatak pirinča, a što opet zavisi od kraja do kraja naše zemlje. Neke domaćice ovo jelo pripremaju i sa piletinom, a neke uopšte ne dodaju pirinač, dok neke to čine. Isto se odnosi i na povrće, jer neke domaćice recimo dodaju papriku, a neke ne, dok neke imaju običaj da koriste sveže povrće, a neke ga pripremaju sa zamrznutim povrćem ili čak sa povrćem iz konzerve.

Zato, pustite mašti na volju i koristite onaj recept na koji ste navikli, a mi vam predstavljamo samo jedan od mnogih. A uz ovo jelo, možete pripremiti i domaći hleb po oprobanom receptu.

Recept za đuveč

Da bi đuveč bio što ukusniji, potrebno je da ga pripremate sa dosta različitog povrća, te da dinstate luk dovoljno dugo da postane staklast, kako bi jelo imalo odličan ukus. Takođe je vrlo važno i da ga pripremate dovoljno dugo da meso lepo omekša, kao i da dobro obarite pirinač, ako se odlučite za opciju da ga dodate u jelo.

Imajte na umu da gotovo svaki recept za đuveč podrazumeva i da jelo, koje prethodno pripremite na ringli, obavezno zapečete u rerni.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 500 gr svinjskog mesa (najbolje od plećke)
  • 400-500 gr crnog luka
  • ulje
  • tucana paprika (ljuta ili slatka, po izboru)
  • povrće po izboru (krompir, šargarepa, tikvice, boranija, grašak, paprika, paradajz i drugo)
  • pirinač (po želji)
  • peršunov list
  • vegeta ili so
  • biber (po želji)

Kako napraviti đuveč?

Đuveč se priprema vrlo jednostavno, ali zahteva strpljenje.

1. Sitno iseckajte crni luk, pa ga stavite u šerpu, u koju ste prethodno dodali ulje. Tako iseckan luk bi trebalo najpre propržiti na tišoj vatri, dok ne postane staklast.

2. Povrće koje ste odlučili da dodate u đuveč usitnite. Obično se povrće za đuveč secka na kockice, ali ako želite da budete inovativniji, možete recimo i šargarepu i krompir iseckati na kolutove.

3. Kada luk postane staklast, dodajte na kockice iseckano meso. Najpre je potrebno da se meso i luk zajedno proprže, a onda i dinstaju na tišoj vatri sve dok meso potpuno ne omekša.

4. Nakon toga dodajte pripremljeno povrće, vodeći računa o tome da krompir dodajete na kraju, budući da se najbrže skuva.

5. Kada povrće omekša, dodajte pirinač i dovoljno vode, da u njoj ogrezne i kuvajte sve dok potpuno ne omekša. Ukoliko vam tako više odgovara, pirinač možete i odvojeno da obarite, pa da ga samo dodate u đuveč.

7. Na kraju, dodajte i iseckani paradajz i papriku. Pod pretpostavkom da ste se odlučili za recept za djuvec koji uključuje i to povrče.

8. Pošto je sve dobro skuvano, neophodno je da začinite i prespete u odgovarajuću posudu, te da blago zapečete u rerni.

Tako pripremljeno jelo bi trebalo da pečete oko 20 minuta do pola sati na 200 stepeni, odnosno dok određeni deo vode ne ispari.

Đuveč se obično služi uz sir ili pavlaku i zelenu ili salatu od kupusa.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *