Ko je bio i Inspiracija za Džejms Bonda?

Podeli

Džejms Bond je svima poznat filsmki juna. A postoje ljudi čije biografije su pravi filmski scenariji i takve priče su uvek rado slušane svuda. Jedna od takvih priča je i priča dvostrukog tajnog agenta Dušana Duška Popova koji je ostavio neizbrisiv trag ne samo u našoj, već i u svetskoj istoriji. Njegovi memoari Rat špijuna nam omogućavaju da spoznamo zašto je baš on bio inspiracija čuvenom Ijanu Flemingu da stvori lik Džejms Bonda.

Džejms Bond je stvoren po ugledu na lik Duška Popova

Duško Popov Džejms Bond

Duško Popov je sigurno jedan od najvećih špijuna kojeg je svet ikada video, pa ne treba da nas čudi što je on i danas uzor većem broju mladih tajnih agenata.

Biografija Duška Popova

Rođen u Titelu, a kao dete kratko je živeo u današnjem Novom Miloševu, da bi se ubrzo njegova porodica preselila na obalu Jadrana, u Dubrovnik. Porodica Popov je bila dobrostojeća i veoma ugledna u Kraljevini Jugoslaviji. Naime, Popovi su bili jedni od najpoznatijih industrijalaca predratnog perioda. Budući tajni agent, baš kao i Džejms Bond, još od malena je imao dobro školovanje.

Krenuo je u osnovnu školu u Dubrovniku, ali su ga roditelji ubrzo poslali u jedan internat u Englesku, dok je srednju školu završio u Parizu. Fakultet je završio u Beogradu, da bi potom postdiplomske studije upisao u Frajburgu.

Knjiga Duška Popova

Svoje memoare počeo je događajima koji su se desili tokom studija u Nemačkoj. Popov nas u ovu zanimljivu priču uvodi opisujući studije u nacističkoj Nemačkoj, ali nam govori i kako je baš tu upoznao svog velikog prijatelja, kasnije i kolegu, Johana Jebsena. Ovi memoari jesu priča o Duškovim izvanrednim špijunskim podvizima, ali ujedno nam dočaravaju i prijateljstvo između dva čoveka koji su u jednom od najtežih perioda u ljudskoj istoriji bili tu jedan za drugog.

Autor nam tokom opisivanja svog postdiplomskog studiranja detaljno opisuje svoj prvi sukob sa ozloglašenim Gestapoom, da bi nam ubrzo potom dao objašnjenje zašto je kasnije prihvatio da bude nacistički špijun. Takođe, pojasniće nam i zašto je dobrovoljno otišao u englesku ambasadu i ponudio svoje usluge i njima.

rat spijuna dusko popov

Njegove špijunske akcije širom Evrope i Amerike će svakog čitaoca ostaviti bez daha, baš kao i sve ono što doživljava Džejms Bond. Jednostavno, Duško zrači inteligencijom, marljivošću i neodoljivim šarmom. Svaki bitan događaj opisuje do najsitnijih detalja, tako da i vi možete da osetite kako je zaista biti u njegovoj koži.

Možda jedan od najinteresantnijih delova memoara je kada je Popov bio ubeđen da su nacisti razotkrili njegovu duplu igru i opis straha koji ga je iznutra lomio, ali ga nije pokazivao.

Čitajući ove fascinantne memoare saznaćete i kojim su se tehnologijama koristili špijuni tokom najkrvavijeg rata u istoriji. Uvešće vas u svet koji je dosta realniji od čuvenog agenta 007, ali opet u nekim momentima čak i nerealniji.

Zanimljivo je da Popov nije baratao borilačkim veštinama ili pištoljem kao Džejms Bond u filmovima, ali je svaki put inteligencijom uspeo da od neprijatelja izvuče vrednu informaciju, koja je saveznike vodila stazom pobede.

Svetski agent srpskog porekla se kratko zadržava na događajima koji nisu vezani za njegov posao, ali opet dovoljno da nam dočara sliku tog vremena u njegovom punom sjaju i tami. Baš kao i Džejms Bond i Popov je uvek bio okružen lepim ženama, a njegove kolege smatrale su ga pravim plejbojem.

Rat špijuna sadrži mnogo zanimljivih činjenica o Drugom svetskom ratu. Neke od njih će vas razljutiti, neke će vas razočarati, ali pre svega pokazaće vam da cilj opravdava sredstvo. Verovatno atomska bomba nikad i ne bi bila bačena da su informacije koje je Popov doneo FIB (odnosno FBI) bile prihvaćene bez sumnji ili svi mi ipak grešimo jer je sve to prljava politika…

Rat špijuna ili Šifra tricikl

Jedno je sigurno, da nije bilo inteligentnog Dušana Popova najkrvaviji rat iz prošlog veka bi sigurno imao drugi tok.

Neko će reći da bi Englezi napravili drugog dvostrukog tajnog agenta, ali pitanje je da li bi ta druga osoba svojim šarmom osvojila naciste kao što je to uradio Popov. Zbog toga, ali i zbog neprocenjive istorijske vrednosti ovog dela, trebalo bi obavezno da pročitate njegove memoare.

Kod nas je ovo delo izdao „Algoritam“. Takođe, izdavačka kuća „Klub Plus“ je izdala ove memoare pod nazivom Šifra tricikl: Ispovesti najvećeg obaveštajca Drugog svetskog rata. Sigurni smo da ćete bar jedno od ova dva izdanja naći u nekoj od knjižara ili biblioteka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *