Ko je Džulijan Asanž?

Podeli

Vest da je Džulijan Asanž nakon višegodišnjeg života u zatvoru konačno oslobođen izazvala je kod mnogih olakšanje. Društvenim mrežama se šire postovi o tome da je Asanž slobodan konačno.

Nekako se sasvim logično nameće i pitanje ko je Asanž? I kako je uopšte došlo do toga da bude u zatvoru, ali i kako je Asanž oslobođen?

Pixabay: JoshuaWoroniecki

Asanž biografija

Dana 03. jula 1971. godine je u gradu Taunsvil u Australiji rođen Julijan Asanž. Njegovo puno ime je Džulijan Pol Asanž (engl. Julian Paul Assange).

Studirao je matematiku i fiziku, te se bavio programiranjem.

Širim narodnim masama je Džulijan Asanž postao poznat kao osnivač veb sajta Vikiliks.

Sajt ko sajt, rekao bi neko. Međutim, Vikiliks je po mnogo čemu poseban sajt.

Vikiliks

Na sajtu koji je osnovao, Džulijan Asanž 2010. godine objavljuje podatke, koji su sve do tog momenta smatrani tajnim. Bili su to podaci koji su se ticali mnogih napada koje su američke snage vršile tokom minulog perioda, ali i mnoge druge škakljive teme, što bi se reklo.

Džulijan Asanž je te podatke dobio od Čelsi Mening, koja je nekada bila vojnik i koja je nakon dostavljanja tih dokumenata Asanžu i uhapšena u Iraku.

Izuzev do tada poverljivih i tajnih podataka o dešavanjima u zatvoru Gvantanamo, pored ostalog su na sajtu Vikiliks objavljene i informacije o toksičnom obalu na prostoru Obale Slonovače, određenim bankama, o ratovima na području Iraka i Avganistana i mnogo toga još.

Džulijan Asanž zanimljivosti

  • Budući da je kao 16-godišnjak vršio hakerske napade, Džulijan Asanž je bio osuđen, jer se te 1991. godine izjasnio krivim i osuđen je na novčanu kaznu.
  • Dobitnik je nagrada i za novinarstvo i za izdavaštvo.
  • Nalog za hapšenje Asanža na tlu Evrope prva je izdala Švedska 2010. godine. Devet godina kasnije ova kraljevina odustaje od dalje istrage.
  • Samo dve godine docnije Ambasada Ekvadora u Londonu daje azil Asanžu i to na osnovu političkog progona.
  • Političku stranku koju je nazvao Vikiliks je Džulijan Asanž osnovao 2013. godine. Iste godine je uzeo učešće na izborima, iako nije osvojio dovoljno glasova da dobije mandat u Senatu Australije.
  • Za počasnog člana Udruženja novinara Republike Srpske Džulijan Asanž je izabran maja meseca 2024. godine, navodi „Vikipedija“.
  • Na dan 25. juna 2024. godine svetom je odjeknula vest da je Džulijan Asanž oslobođen i to nakon što je sa američkim pravosudnim organima postigao sporazum o priznanju krivice.
  • Od 11. aprila 2019. godine se Džulijan Asanž bio lišen slobode i to pošto mu je Ekvador ne samo ukinuo azil, već i oduzeo državljanstvo, tvrdeći da je prekršio uslove. Budući da je Asanž tvrdio sve suprotno, pa nije želeo iz tog razloga ni da se preda, lišen je slobode i nije poznato na kojoj tajnoj lokaciji se nalazio.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *