Koja je najveća crkva na svetu?

Podeli

Crkva kao građevina odraz je napretka čoveka i neke od Svetinja su i prave istorijske riznice. Vremenom su mnoge od njih postale znamenitosti.

Mnoge od ovih najvećih crkava na svetu su remek dela različitih vrsta umetnosti. Gotika, barok, renesansa… Većina umetničkih stilova je zastupljena u crkvama, i upravo iz tog razloga, mnoge od njih imaju neprocenjivu istorijsku i umetničku vrednost.

TOP 8 Najvećih crkava na svetu

Moramo imati na umu da kada govorimo o crkvama, mislimo na objekte namenjene hrišćanskom bogosluženju, tako da nećemo razmatrati druge tipove hramova kao što su džamije ili sinagoge u ovom tekstu.

1.Bazilika Svetog Petra, Vatikan, Italija

Crkva bazilika Svetog Petra, Vatikan, Italija

Najveća crkva na svetu je bazilika Svetog Petra u Vatikanu. Njena izgradnja počela je 1506. godine u vreme pape Julija II i uključivala je radove najznačajnijih umetnika tog vremena. Zauzima površinu od oko 20.000 kvadratnih metara, dok Mikelanđelova, Rafaelova i Berninieva dela pokazuju njen značaj ne samo za hrišćanstvo, već je u pitanju i neprocenjivi umetnički biser gradnje jednog vremena.

Bazilika Svetog Petra je jedna od obaveznih poseta na vašem putovanju u Rim.

2. Katedrala u Burgosu, Španija

Crkva katedrala u Burgosu, Španija

Katedrala u Burgusu je sa površinom od 12.276 kvadratnih metara najveća crkva na Iberijskom poluostrvu. Njen gotički stil daje joj jedinstven umetnički značaj. Svake godine ovu katedralu poseti oko milion vernika.

3. Bazilika Gospe od Apareside, Brazil

Crkva bazilika Gospe od Apareside, Brazil

Brazil je zemlja sa najviše hrišćana na planeti i stoga nije čudo da ima jednu od najvećih crkava na svetu. Dimenzije ove bazilike su impresivne, budući da je toranj visok 100 i kupola 70 metara.

Nažalost, uprkos svojoj veličini, njena istorijska vrednost nije toliko važna, jer je izgrađena pre samo 30 godina. Možda će u budućnosti njena istorijska i umetnička vrednost će postati više cenjena. Bazilika Gospe od Apareside zauzima površinu od 12.000 kvadratnih metara.

4. Katedrala Svetog Jovana Božanskog, Njujork, SAD

najveće crkve na svetu, 4. Katedrala Svetog Jovana Božanskog, Njujork

Najveća anglikanska katedrala na svetu nalazi se severno od ostrva Menhetn u Njujorku. Njena izgradnja je počela 1892. godine, a završena je za manje od pet decenija, odnosno 1941. godine.

Veličina joj je impozantna i naravno, katedrala Svetog Jovana Božanskog nalazi se na našoj listi jer ima površinu veću od čak 11.200 kvadratnih metara. Iako je vremenom menjana, uočavaju se i dalje karakteristike neogotičkog stila arhitekture. Godine 2001. zahvaćena je ogromnim požarom, pa je u narednih sedam godina bila zatvorena.

5. Katedrala u Milanu, Italija

najveće crkve na svetu, 5. Katedrala u Milanu, Italija

Milano je poznat po tri stvari: Nedelji mode, dva fudbalska tima i katedrali.

Izgradnja katedrale u Milanu je trajala skoro 600 godina. Započeta je 1368. godine, a završena 1965. godine, što je čini poslednjom srednjovekovnom crkvom izgrađenom na svetu. U gotičkom stilu je i ima površinu od 11.180 kvadratnih metara, a može da primi do 40.000 ljudi.

6. Bazilika Gospe od Lišaja, Poljska

najveće crkve na svetu, 6. Bazilika Gospe od Lišaja, Poljska

Osvećena od pape Jovana Pavla II u njegovoj rodnoj zemlji, to je najnovija crkva na ovoj listi. Gradnja bazilike Gospe od Lišaja je završena 2004. godine. Bez sumnje, njene dimenzije su impresivne, sa kupolom od 98 metara i tornjem od 141 metar visine. Ima ukupno 10.090 kvadratnih metara i predstavlja jednu od najvećih crkava na svetu.

7. Liverpulska katedrala, Engleska

najveće crkve na svetu, 7. Liverpulska katedrala, Engleska

Ova katedrala izgrađena je u neogotičkom stilu i još je jedna od anglikanskih crkava na ovoj listi. Zauzima površinu od 9.690 kvadratnih metara.

8. Bazilika Svete Trojice u Fatimi, Portugal

najveće crkve na svetu, 8. Bazilika Svete Trojice u Fatimi, Portugal

Za zapadne hrišćane ova bazilika predstavlja mesto hodočašća. Upravo u njoj se nekim vernicima prikazala Bogorodica. Zbog velikog broja parohijana koji su dolazili na lokalitet, bio je potreban prostor za njihov prijem. Zbog toga Bazilika Svete Torije u Portugalu danas zauzima površinu od impozantnih 8.700 kvadratnih metara.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *