Šta je algoritam i gde se koristi?

Podeli

Precizan niz koraka ili pravila koji se koriste za rešavanje određenog problema ili obavljanje određenog zadatka, algoritam je zapravo set instrukcija koje precizno definišu kako bi određeni ulazni podaci trebalo da budu obrađeni, a da bi se dobio željeni izlaz.

Šta je algoritam i gde ye koristi
Pixabay: markusspiske

Ovaj koncept se koristi u različitim disciplinama kao što su računarstvo, matematika, inženjering, ekonomija i druge.

Algoritmi su esencijalni u svetu računarstva jer često definišu način na koji se softver ponaša. Bez algoritama, računari ne bi bili u stanju da obavljaju složene zadatke koji se svakodnevno koriste u različitim aplikacijama i sistemima.

Algoritam – osnovne karakteristike

Postoji nekoliko osnovnih karakteristika koje imaju algoritmi, a to su:

 • Preciznost: Algoritmi su precizni i definisani. Svaki korak treba da bude jasno definisan kako bi se izbegla bilo kakva nejasnoća u izvršenju.
 • Ulaz i izlaz: Algoritmi koriste ulazne podatke kako bi generisali određeni izlaz, a ti podaci mogu biti bilo koje vrste, od teksta i brojeva do slika i zvuka.
 • Determinizam: Algoritmi su deterministički, što znači da će dati isti izlaz za isti ulaz, bez obzira na to koliko puta se izvršava.
 • Efikasnost: Efikasnost algoritma se odnosi na to koliko brzo i sa koliko resursa (kao što su vreme i memorija) algoritam može da obavi zadati zadatak.

Algoritmi se koriste za različite svrhe, uključujući sortiranje podataka, pretraživanje informacija, obradu fotografija, analizu podataka, optimizaciju i u druge svrhe. U suštini, algoritam predstavlja osnovni alat u svetu informacionih tehnologija i omogućava rešavanje različitih problema na efikasan i sistematičan način.

Kako je nastao algoritam?

Pojam algoritam potiče od prezimena persijskog matematičara Al-Horezmija, koji je živeo u 9. veku. On je bio pionir u razvoju sistema za rešavanje algebarskih jednačina, što je kasnije postalo poznato kao algebarska metoda.

Svoj rad je Al-Horezmi zasnovao na prethodnim matematičkim konceptima, uključujući grčku matematiku i indijske aritmetičke tehnike, koje su u to vreme bile veoma napredne.

Ovo je bio jedan od ranih primera upotrebe algoritma u matematici, gde su precizno definisani koraci korišćeni za rešavanje problema. Kasnije su mnogi drugi matematičari i naučnici razvili svoje algoritme za različite svrhe.

Razvoj algoritama se nastavio kroz istoriju, posebno sa razvojem računarstva i informacionih tehnologija. Pojava modernih računara omogućila je izradu i implementaciju složenijih algoritama za rešavanje različitih problema. Danas, algoritmi su osnovni deo računarske nauke i tehnologije, tako da se koriste u mnogim oblastima, kao što su pretraga na internetu, veštačka inteligencija, obrada fotografija, kriptografija i mnoge druge.

Gde se koriste algoritmi?

Budući da je primena algoritama veoma široka i raznovrsna, to nije moguće nabrojati gde se sve koriste, uzevši u obzir da je algoritam esencijalni alati za rešavanje različitih problema i optimizaciju procesa u modernom svetu.

Neki od glavnih područja gde se algoritmi koriste uključuju:

 • Računarstvo – koriste se za razvoj softvera, programiranje, analizu podataka, veštačku inteligenciju, mašinsko učenje, obradu zvuka i fotografija, kriptografiju i mnoge druge aplikacije.
 • Matematika – koriste se za rešavanje problema iz različitih oblasti kao što su algebara, analiza, geometrija, teorija brojeva, kombinatorika i druge.
 • Nauka – u naučnim istraživanjima, algoritmi se koriste za analizu podataka, simulacije, modeliranje, optimizaciju, otkrivanje uzoraka i trendova i u mnoge druge svrhe.
 • Inženjering – koriste se za projektovanje sistema, optimizaciju procesa, analizu performansi, upravljanje resursima, planiranje proizvodnje i za druge ciljeve.
 • Medicina – u medicini, algoritmi se koriste za dijagnozu, lečenje, analizu medicinskih podataka, analizu medicinskih slika, istraživanje lekova, upravljanje zdravstvenim resursima i druge.
 • Ekonomija – koriste se za analizu tržišta, predviđanje trendova, optimizaciju portfelja, upravljanje rizikom, kvantitativno trgovanje i mnoge druge svrhe.
 • Umetnost i muzika – algoritmi se koriste za generisanje umetničkih dela, komponovanje muzike, digitalnu umetnost, obradu slike i zvuka i za druge svrhe.

Algoritam primeri

Algoritam za pretragu niza se koristi za pronalaženje određenog elementa u nizu podataka. Primeri ovih algoritama uključuju linearnu pretragu i binarnu pretragu.

Koriste se i za sortiranje niza, odnosno za poređenje i reorganizaciju elemenata niza kako bi bili uređeni prema određenom kriterijumu.

Rekurzivni algoritmi se koriste kada je problem moguće rastaviti na manje podprobleme istog tipa. Algoritmi dinamičkog programiranja se koriste za rešavanje problema podelom na manje podprobleme i memorisanjem rešenja tih podproblema kako bi se izbeglo ponovno izračunavanje. Primeri uključuju algoritme za pronalaženje najduže zajedničke podsekvence, rešavanje problema ranca i rešavanje problema najkraćeg puta u težinskom grafu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *