Šta je dobro za visok pritisak?

Podeli

Na globalnom nivou je hipertenzija, odnosno visok krvni pritisak izuzetno značajan zdravstveni problem, tim pre što je uočena direktna veza sa načinom života i stresom koji karakterišu savremeno društvo. Ne treba, svakako izgubiti iz vida činjenicu da je u pitanju stanje koje može imati ozbiljne posledice po zdravlje srca i krvnih sudova, ali i organizma u celini, pa je stoga važno i reagovati na vreme.

šta je dobro za visok pritisak
Pexels;: MART PRODUCTION

Nema nikakve sumnje da medicinska terapija, propisana od strane nadležnog stručnjaka igra ključnu ulogu, ali postoje i namirnice koje mogu pomoći, te određene promene u životnim navikama.

Vrlo često se visok krvni pritisak karakteriše kao tihi ubica, jer se razvija bez jasnih simptoma. Njegova dugoročna prisutnost može značajno povećati rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i drugih ozbiljnih komplikacija. Zbog toga je posebno važno razumeti šta dovodi do hipertenzije, te koje namirnice mogu pomoći u regulaciji krvnog pritiska i, generalno kako ljudi koji pate od toga mogu sebi da pomognu, da bi se osećali bolje.

Promene u životnom stilu, uključujući ishranu, fizičku aktivnost i tehnike za smanjenje stresa, postaju ključne za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska.

Pravilna ishrana je temelj

Osnovni i prvi korak ka regulaciji pritiska predstavlja pravilna i izbalansirana ishrana. Fokus treba usmeriti na namirnice bogate antioksidansima i drugim hranljivim materijama, te na voće, povrće i integralne žitarice.

Budući da prekomerni unos soli doprinosi povećanju krvnog pritiska, to je posebno važno ograničiti njen unos. I ne zaboravite, to ne znači da jednostavno jedete neslana jela, već da ne konzumirate prerađevine životinjskog proekla ili, recimo usoljenu ribu, poput inćuna.

Ono što može pozitivno da utiče na krvni pritisak i zdravlje srca svakako je riba, odnosno masne kiseline omega-3, koje se nalaze u ribi poput lososa, ali i u orasima i lanenom semenu. Izuzev na zdravlje srca, ove hranljive materije imaju uticaja i na poboljšanje cirkulacije i na smanjenje zapaljenskih procesa u organizmu, pa se slobodno može reći da imaju višestruku korist.

Ne zaboravite fizičku aktivnost

Za jačanje srčanog mišića na prvom mestu, ali i za poboljšanje cirkualcije, te za regulaciju krvnog pritiska, fizička aktivnost je neprikosnovena.

Posebno je važno da svako pronađe onu fizičku aktivnost koja mu najviše odgovara. Za nekoga će to biti brzo hodanje ili plivanje, te vožnja bicikla, za nekoga kardio vežbe, dok će biti i onih kojima će odgovarati, recimo trčanje. Bilo koju fizičku aktivnost da izaberete, budite uvereni da će prijati vašem organizmu.

Najbitniji korak

Da biste pritisak držali pod kontrolom, ono što je najbitnije jeste da naučite kako da upravljate stresnim situacijama sa kojima se susreće svaki čovek.

Dobro je poznato da stres može imati ozbiljno negativan uticaj na krvni pritisak i zdravlje srca. Tehnike za opuštanje i upravljanje stresom, poput meditacije, dubokog disanja i joge, mogu biti od izuzetne pomoći.

I san je važan

Ali ne bilo kakav san, već zdrav. Pod tim pojmom se podrazumeva da bi na spavanje trebalo otići najkasnije do ponoći i svom organizmu obezbediti šest do osam sati sna.

Kvalitetan san je ključ za obnavljanje i očuvanje zdravlja srca. Nedostatak sna može povećati rizik od hipertenzije.

Važno je zapamtiti da je pre bilo kakvih značajnih promena u ishrani ili nivou fizičke aktivnosti, preporučljivo konsultovati se sa medicinskim stručnjakom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *