Šta je tempura i kako se pravi?

Podeli

Mada je u pitanju danas tradicionalno japansko jelo, odnosno način pripreme i to najpre određenih vrsta povrća i plodova mora, tempura zapravo nije izvorno japansko jelo.

Šta je tempura i kako se pravi
Pexels: Nadin Sh

Zanimljivo je pomenuti da su portugalski moreplovci, koji su tokom 16. veka posetili japanski grad Nagasaki, doneli sa sobom i ovakav način pripreme namirnica.

Najjednostavnije je reći da tempura predstavlja posebnu vrstu pohovanja na srpskom jeziku, uzevši u obzir da se mahom morski plodovi i određene vrste povrća najpre uvaljaju u mešavinu pirinčanog brašna i hladne vode, a zatim u dubokom ulju, koje je prethodno dobro zagrejano, pohuju.

Sa druge strane, treba imati na umu i to da može da bude pripremljena i pivska tempura, kada se namirnice pohuju u drugačijem pohu.

A ono što je važno napomenuti jeste da je najbolja tempura ona koja se priprema prema originalnom receptu, koji uključuje pirinčano brašno i hladnu vodu. Sa druge strane, najbolji recept za tempuru je zapravo onaj, koji našem ukusu najviše odgovara.

Treba imati na umu i to da se u izvornom obliku tempura ne koristi za jela od mesa, već isključivo za povrće i morske plodove, ali savremeni ljudi sve češće pripremaju i piletinu na ovaj način.

Najbolja tempura

U suštini, postupak pripreme je vrlo jednostavan, ali treba voditi računa o određenim detaljima, kako bi takva vrsta poha bila savršena.

Na prvom mestu je važno da voda koja se meša sa pirinčanim brašnom u istom odnosu treba da bude izuzetno hladna. Takođe, možete pokušati da pripremite tempuru i sa kiselom vodom, koja isto tako treba da bude izuzetno dobro ohlađena.

Osim toga, da bi zaista to bila najbolja tempura i da bi povrće i morski plodovi, odnosno piletina bili hrskavi, potrebno je da oko pola sata pripremljeno testo odstoji u frižideru.

I na kraju, ono što je izuzetno važno za pripremu jeste da ulje u kome ćete pržiti namirnice na ovaj način mora da bude vrelo, a takođe je potrebno i da prilagodite njegovu količinu, prosto zato što se tempura isključivo priprema u dubokom ulju.

Kako se pravi tempura?

Da biste pripremili testo neophodno je da u istoj razmeri pomešate pirinčano brašno i dobro rashladnu običnu ili kiselu vodu. Vodite računa naravno da se ne formiraju gromuljice, pa posle toga pripremljeno testo ostavite oko 30 minuta da odstoji u frižideru.

Podrazumeva se da ćete pripremiti namirnice koje želite, odnosno da ćete ih iseckati na komade željene veličine. Imajte na umu da izuzev paprika, tikvica i plavog patlidžana, na ovaj način možete pripremati i kozice, zatim cvetove karfiola, šargarepu, pa i piletinu ako želite, s tim što originalni recept za tempuru ne uključuje pripremu namirnica životinjskog porekla.

Nakon što istekne pola sata, potrebno je da uvaljate namirnice u pripremljeno testo, te da ih u prethodno dobro zagrejanom ulju ispohujete sa obe strane.

Da bi to zaista bila najbolja tempura, potrebno je da uskladite i gustinu tečnosti i količinu ulja, kao i da ispoštujete pravilo o zagrevanju ulja, odnosno o tome da pripremljeno testo mora odstojati najmanje pola sata u frižideru.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *