Šta posetiti u Rumuniji?

Podeli

Izuzev sa Srbijom, Rumunija se graniči i sa Bugarskom, Mađarskom, Moldavijom i Ukrajinom. Teritorijalni pripada području jugoistočne Evrope.

rumunija atrakcije
Pixabay / Tihomir

Rumunija je podeljena na ukupno sedam regiona i svaki je poznat po određenim specifičnostima. Turističke atrakcije u Rumuniji su brojne, a turistima iz naše zemlje svakako je najpoznatiji Temišvar, do koga se mahom organizuju jednodnevni izleti, kao i dvorac grofa Drakule u Transilvaniji.

Ipak, ne može se osportiti da ima mnogo više atrakcija u ovoj zemlji.

Kako je podeljena teritorija Rumunije?

Ukupno je sedam regiona na teritoriji Rumunije. Izuzev regiona glavnog grada zemlje, Bukurešta, koji je i administrativni, politički, obrazovni i kulturni centar zemlje, Rumunija uključuje i sledeće regione:

  • Transilvanija
  • Banat
  • Maramureš
  • Dobrudža
  • Moldavija
  • Oltenija

U centralnom delu zemlje nalazi se region Transilvanije. A u njemu, osim grada Brašova, jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija je i dvorac Bran, poznat i kao dvorac grofa Drakule.

Na zapadu zemlje nalazi se region Banata, koji karakteriše tradicionalna arhitektura i brojni manastiri, dok je Maramureš region u severozapadnom delu zemlje.

Dobrudža je oblast duž crnomorske obale u Rumuniji, na istoku zemlje. U istočnom delu Rumunije nalazi se i region Moldavije, a Oltenija je na jugozapadu rumunske teritorije.

Top 7 atrakcija u Rumuniji

1. Dvorac Bran

ruminija drakula
Pixabay / 12019

Nadaleko poznat kao Drakulin dvorac, koga prati i jeziva priča, dvorac Bran nalazi se na području Transilvanije. Važi za jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija u zemlji.

Zdanje je izgrađeno najverovatnije tokom 14. veka i bio je u vlasništvu grofa Vlada Cepeša. Budući da se smatra da je Brem Stoker upravo njegovu ličnost uzeo za inspiraciju za lik grofa Drakule, to je dvorac Bran postao naročito poznat početkom 20. veka, upravo zahvaljujući tom književnom delu. Izuzev muzeja, koji nudi uvid u istoriju ovog dvorca, posetiocima se nudi mogućnost da vide i različite predmete koji su pripadali grofu Vladu Cepešu.

2. Zamak i pećina Peles

Pixabay / Tihomir

Na oko 120 kilometara udaljenosti od Bukurešta, na području rumunskih Karpata nalaze se zamak Peleš i istoimena pećina.

Izgrađen je u periodu između 1873. i 1914. godine, zamak je najpre bio koriščen kao letnja rezidencija rumunske kraljevske porodice. Karakterišu ga odlike neorenesansne arhitekture. U zamku postoji ukupno 160 soba, a danas u njemu funkcioniše i nacionalni muzej.

Pećina Peles važi takođe za jednu od atrakcija u Rumuniji i poznata je po nestvarno lepim formacijama pećinskih ukrasa, ali i po nekoliko jezera koja se u njoj nalaze. U njoj postoje tri nivoa, s tim da je samo prvi dostupan za posete.

3. Temišvar

temisvar rumunija
canva pro / getty /sorincolac

Najčešće se srpski turisti odlučuju za izlet u Temišvar, tokom koga imaju priliku ne samo da upoznaju bogatu istoriju ovog rumunskog grada, nego i da uživaju u benefitima koje nudi šoping u Temišvaru.

Smešten na ušću reke Begej, Temišvar je poznat po obilju zelenih površina, bogatom kulturnom nasleđu i interesantnoj arhitekturi, ali i po tome što u njemu postoji srpska crkva, budući da je srpska zajednica u Temišvaru tokom minulih vekova bila izuzetno aktivna.

4. Delta Dunava

delta dunava rumunija
canva pro / getty / porojnicu

U neposrednoj blizini rumunsko-ukrajinske granice nalazi se močvarna regija, koja je i zaštićeni prirodni lokalitet. Upravo na tom mestu se reka Dunav ulica u Crno more, tvoreći jednu od najvećih delti u celom svetu.

Posetiocima se osim brodski tura, koje se organizuju sa ciljem upoznavanja ovog predela, nudi i mogućnost ribolova i posmatranja ptica.

5. Brašov

bresov rumunija
pexels / geo mada

Podno Karpata u regiji Transilvanija leži grad Brašov. Od Bukurešta ga deli nešto manje od 170 kilometara.

Brašov je poznat kao jedan od najlepših rumunskih gradova. Osim po odlično očuvanoj srednjevekovnoj, ali i renesansnoj arhitekturi, Brašov je takođe poznat i po jednoj, nadasve neobičnoj građevini, budući da se u njemu nalazi i Crna crkva.

6. Bukurešt

Bukurest Rumunija
Pixabay / Stock Snap

Prestonica zemlje, Bukurešt je grad koji prati krilatica Mali Pariz. Razlog za to su brojna zdanja nastala tokom 19. veka pod uticajem francuskog stila u arhitekturi.

Bukurešt se nalazi u južnom delu zemlje, a kroz grad protiče reka Dimbovica.

7. Sighișoara

Rumnija atrakcije
canva pro / getty / helena GH

Grad u kome je rođen grof Vlad Cepeš važi za jedan od najbolje očuvanih srednjevekovnih gradova na evropskom tlu. Staro jezgro ovog rumunskog grada uvršteno je na Listu svetske kultrune baštine.

Brojne zanimljivosti se mogu videti u ovom gradu, a muzej koji je posvećen grofu Vladu Cepešu smatra se jednom od najpoznatijih gradskih znamenitosti.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *