Zašto je mediteranska kuhinja ukusna?

Podeli

Mnogi su oduševljeni jelima karakterističnim za zemlje Mediterana, prosto zato što su u pitanju jela pripremljena prema tradicionalnim receptima i od namirnica, koje imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje. Iako su to jela specifična za zemlje koje se nalaze na Mediteranu, neka od njih su postala i planetarno poznata, pa se mogu jesti i u drugim zemljama.

Pixabay/luksabieri

Osnovna specifičnost ove kuhinje jesu sveži sastojci i jednostavna priprema.

Koji su glavni sastojci jela mediteranske kuhinje?

Na prvom mestu maslinovo ulje i to ako je moguće ono koje je domaće se obilato koristi prilikom pripreme jela mediteranske kuhinje. Primećuje se i slabije korišćenje mesa, ali i obilje povrća i to uglavnom domaćeg, kao i riba.

Međutim, ma koliko da su ukusna jela karakteristična za kuhinju Mediterana, ona nikada ne bi mogla da imaju takav ukus da se ne koriste začinske biljke. Upravo su začini ta sitnica, koja daje fenomenalan ukus jelima koja se tradicionalno pripremaju u mediteranskim zemljama.

Koji se začini najčešće koriste u mediteranskoj kuhinji?

Možda na ovo pitanje ne treba ni odgovarati, jer verovatno svi u manjoj ili većoj meri znamo odgovor.

Ipak, ako bismo morali da izdvojimo osnovne začine, koji se najviše koriste u jelima mediteranske kuhinje, onda su to:

  • beli luk
  • origano
  • bosiljak
  • ruzmarin

U pitanju su začini koji daju specifičan ukus jelima mediteranske kuhinje. A kada se tome doda i domaće maslinovo ulje, koje se obilato koristi, sasvim je jasno zašto tim specijalitetima retko ko može da odoli.

Osnovne karakteristike tih jela su:

  • izuzetno bogat i specifičan ukus
  • korišćenje svežih sastojaka
  • manje mesa, više ribe i povrća
  • obilato korišćenja maslinovog ulja
  • korišćenje začina

Upravo zahvaljujući svemu tome jela mediteranske kuhinje nemaju samo fenomenalan ukus, nego imaju i vrlo blagotvoran uticaj na zdravlje.

Najpoznatija jela mediteranske kuhinje

 Još jedno pitanje na koje mnogi znaju odgovor, a koji su posetili recimo Grčku ili Italiju.

Jedno od najpoznatijih jela mediteranske kuhinje jeste čuvena horjatiki, odnosno grčka salata, koja se u različitim delovima zemlje priprema na različite načine. U osnovi se radi o salati koja uključuje paradajz, krastavac i crveni luk, kao i domaći feta sir. Podrazumeva se da grčka salata ne može da bude pripremljena bez domaćeg grčkog maslinovog ulja i obilja origana.

Drugo jelo mediteranske kuhinje, koje je postalo planetarno poznato sasvim sigurno je pica. A tu treba pomenuti i jela poput špageta, kao i sve vrste testenina, čija je domovina Italija. U većini slučajeva se kao nadev, odnosno sastojci za pripremu sosa za testenine koriste domaća šunka i Mocarela, te italijanske masline i naravno italijansko maslinovo ulje, uz obilje začina.

Salata koja je u našem narodu poznata pod nazivom tarator ili u Grčkoj tzatziki ili caciki vakako važi za jedan od specijaliteta mediteranske kuhinje, a treba pomenuti i paelju, koja predstavlja tradicionalni specijalitet Španije.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *