Zašto je Vlad III postao Drakula?

Podeli

Dok ga jedni smatraju najkrvoločnijim vladarem, drugi pak smatraju da je Drakula bio heroj. Životna priča Vlada III Drakule isprepletena je sa mitovima od kojih se ledi krv u venama. U nastavku pročitajte kratku biografiju o njemu i saznajte koji su to mitovi vezani za njegovo ime.

Vlad Cepeš Drakula

Vlad Cepeš Drakula – Detinjstvo i mladost

Rođen je 1431. godine u Segešvaru, u Transilvaniji, od oca Vlada II Zmaja (odnosno Vlad II Drakula koji je bio član Reda Zmaja) i moldavske princeze Snežane. Imao je trojicu braće. Zna se da je detinjstvo proveo u svom rodnom gradu, a kasnije se porodica seli u Trgovište, glavni grad Vlaške. Tamo je stekao manire gospode i obrazovanje.

Kako je njegov otac postao vladar Vlaške, svoju odanost sultanu je dokazao tako što je dvojicu svojih sinova, među kojima je bio i Vlad III, poslao na osmanski dvor.  Tako je Vlad naučio turski jezik i veštine ratovanja, ali i osećaj za okrutnost, Osmanlije bile poznate.

Tokom svog boravka u zemlji Istočne sile, Vlad nikada nije zaboravio svoje korene, dok je njegov brat prihvatio islam i postao poturica.

Drakula dolazi na tron Vlaške

Vladovog oca ubile su pristalice Janoša Hunjadija (nama svima poznatijeg kao Sibinjanin Janka) i potom su oslepeli i živog zakopali drugog Vladovog brata koji je ostao u Vlaškoj sa ocem. Posle nemilih događaja, uz pomoć Osmanlija, Vlad dolazi na presto. Iako je dva puta svrgavan sa prestola tokom svog života, oba puta se vratio.

Ostao je upamćen po reformama koje su bile u korist naroda, a na štetu bojara kojima nije oprostio što su bili saučesnici u ubistvu njegovog oca. Istinski je želeo da iskoreni kriminal.

Njegova kampanja za čišćenje kriminala bila je jedna od najokrutnijih u istoriji. Bez obzira da li je neko bio optužen za lakše ili teže krivično delo, čekale su ga ekstremne kazne. Najpoznatija je svakako nabijanje na kolac po kojoj je i Vlad III dobio nadimak Cepeš (odnosno Nabijač), ali nije to najgore što je radio. Znao je i da seče udove ili prži i kuva okrivljenog.

Grof Vlad Cepeš – Drakula

Vlad Cepeš je ukinuo feudalnu obavezu i dao status slobodnog vojnika svima koji su hteli da se bore protiv nevernika Osmanlija. Naime, pošto Vlad nije plaćao danak, sultan Mehmed II je prešao Dunav sa skoro 100.000 vojnika.

Međutim, lukavi Cepeš je sa svojih 30.000 vojnika vodio gerilsku borbu (u vidu manjih iznenadnih noćnih napada) protiv neprijatelja. Ovom taktikom uspeo je da rasturi tursku vojsku.

U istoriji je zabeleženo da je jednom čak tokom noćnog napada mogao da ubije i samog sultana, pa je ovaj rešio da pobegne nazad u Istanbul. Poraženi sultan, vraćajući se kući, u šumama je nailazio na jezive prizore jer je Cepeš tu ostavljao Turke nabijene na kolac.

Nakon ovog uspeha postao je ravnopravni član Reda Zmaja.

Smrt Vlada III Drakule

Međutim, njegovi planovi da povrati slobodu Vlaške od strane Turaka nisu uspeli, pošto je pogubljen 1476. godine. Postoji više teorija o njegovoj smrti.

Najrealnija teorija smrti je da je pogubljen u borbi protiv Osmanlija kod Bukurešta. Međutim, druga teorija kaže da su ga nelojalni vlaški bojari ubili neposredno pre pobede nad Turcima na bojnom polju ili da su ga ubili u lovu. Postoji teorija koja kaže da ga je u trenutku trijumfa ubio jedan od njegovih pristalica.

Pored svih ovih teorija postoji i jedna činjenica, a to je da je glava Vlada Cepeša poslata u Istanbul ne bi li je sultan postavio na kolac i svojim podanicima dokazao da je moćni neprijatelj napokon mrtav.

Većina rumunskih istoričara smatra da je ostatak njegovog tela sahranjen u blizini manastira Komana, u okrugu Đurđu, koji je sam Cepeš osnovao.

U srpskoj istoriji je Vlad III Drakula ostao upamćen kao jedan od darodavaca manastiru Hilandaru na Svetog Gori.

drakula zamak
Zamak Bran (Pexels)

Mitovi o Vladu Cepešu

Postoje mnoge priče koje se graniče sa legendom o ovom vlaškom vladaru ili pak nemaju čvrste dokaze da bismo ih smatrali činjenicama. Neke od njih su i ove:

  • Da je umesto mastila koristio ljudsku krv. Naime, ovo je samo deo fikcije Brema Stokera svima nama poznatog kao autora romana Drakula
  • Poznat je kao Vlad Đavo ili Vlad Đavolov sin, što je poteklo od zabune imena Drakula, pošto ta reč u Rumuniji ima drugo značenje. Naime, draco na latinskom znači zmaj, a na rumunskom đavo
  • Da je zamak Bran njegov dom. Ne postoji nikakav dokaz da je Cepeš ikada kročio nogom unutar ovog zamka, iako je on jedna od glavnih turističkih atrakcija Rumunije upravo zbog samog Drakule. Čak ne postoje dokazi ni da ga je čuveni irski pisac Stoker koristio kao inspiraciju za svoj roman, mada ćete unutar Brana naći postavku i o Cepešu i o Bremovom romanu
  • Da je bio đavolov izaslanik na zemlji. Naprotiv, Vlad je radio na jačanju i odbrani hrišćanstva i sam papa mu je u tome pomogao
  • Da je voleo da ubija i da je samo tražio razloge ne bi li počinio ubistvo. Međutim, Vlad nije bio jedini koji je svoju moć štitio ubistvima neprijatelja, jer su isto radili i bojari koji su ubijali svakog ko nije podržavao njihove interese
  • Žeđ za osvetom je kod njega preovladala. E sad, ovo je možda delimično istina, ali ako sagledamo celokupno delovanje, onda možemo primetiti da je najpre sve radio u korist svog naroda
  • Da je mrezeo Turke, pa je stoga ubio na hiljade njih. Niko ne zna kako je Vladu bilo tokom njegovog zatočeništva u Turskoj, ali postoje mnoge činjenice koje govore da je bio u dobrim odnosima sa Osmanlijama do dolaska Mehmeda II, koji je želeo da zagospodari Evropom. Naime, tek je tad Vlad započeo svoju kampanju protiv sile sa Istoka


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *