Zašto je zevanje zarazno?

Podeli

Da je zevanje zarazno, svi smo se uverili u mnogim situacijama. Ali da li vas je ikada zanimalo zbog čega zevamo? Možda vas u ovom trenutku i ne muči pitanje zašto zevamo, ali je sasvim sigurno da se svako od nas makar jednom u životu to zapitao.

Zašto je zevanje zarazno?
canva pro user

Takođe je zanimljivo što se smatra da je zevanje zarazno, te da ako nekoga vidite da zeva, gotovo je sasvim sigurno da ćete i vi nakon njega učiniti to isto.

Sve do devedesetih godina prošlog veka se smatralo da je zevanje normalna fiziološka funkcija, te da nastaje obično usled manjka kiseonika, a kada je u organizmu prisutan nešto viši sadržaj ugljen – dioksida. Međutim, naučnici su kasnije gotovo u potpunosti odbacili ovu tvrdnju.

Interesantno je i to da ne postoji naučno dokazan podatak zašto zevamo, ali su prisutne brojne teorije o tome.

Zašto zevamo?

Ako znate da već od jedanaeste sedmice od trenutka začeća fetus zeva, sasvim je jasno da se radi o normalnoj fiziološkoj funkciji, jer naučnici koji su to otkrili smatraju da sasvim sigurno fetus ne bi trošio svoju energiju na zevanje da to nije potrebno.

Postoje situacije u kojima ljudi zevaju više nego inače, a obično je to kada im je dosadno ili kada im se spava, te ako primete nekoga da čini to isto.

U pojedinim kulturama se čak ovo smatra otvorenim pozivom na udvaranje, mada je primećeno da veza između seksualnog opštenja kod životinja i zevanja ima mnogo više. Naime, jedna vrsta majmuna i pre parenja i posle parenja uvek zeva, što brojni naučnici koji su se time bavili dovode u vezu sa povećanim nivoom hormona testosterona.

Trebalo bi pomenuti i podatak da gotovo svi kičmenjaci imaju sklonost ka zevanju, a do sada su naučnici saglasni u tome da samo kitovi, ali i žirafe ne zevaju, odnosno do sada nisu primetili da to rade.

Uz to, istraživanja pokazuju da osobe koje su obolele ili od autizma ili od šizofrenije ne spadaju u one, kod kojih se zevanje smatra zaraznim.

Takođe je zanimljivo da su mnogi primetili da se javlja i zevanje pri molitvi, što se verovatno može dovesti u vezu sa time da je čovek smiren, pa samim tim i njegov organizam reaguje na taj način. Takođe, neki od čajeva koji su namenjeni smirenju, neretko mogu da dovedu i do pojačanog zevanja. Možete se informisati najpre za šta je dobar čaj od matičnjaka, recimo, pa tek onda odlučiti da li vam je potreban ili ne.

Kako zaustaviti zevanje?

Iako se u većini slučajeva zevanje smatra sasvim normalnom fiziološkom pojavom, a kojoj nije precizno utvrđen uzrok sa naučnog aspekta, zevanje u određenim slučajevima može biti i znak nekog oboljenja.

Naučnici su primetili da osobe koje boluju od multiple skleroze ili od Parkinsonove bolesti, te koje primaju i specijalnu terapiju, ali i one koje su izložene radioaktivnosti u terapeutske svrhe, zevaju češće od drugih. Naravno da to nije siguran znak nekog od pomenutih oboljenja, te se ne treba opterećivati time kako zaustaviti zevanje, jer ono u većini slučajeva spontano prestane.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *