Kako je Bora Đorđević postao Bora Čorba?

Podeli

Pevač grupe Riblja čorba, Bora Đorđević obeležio je mladost mnogih. Danas sredovečni ljudi, bez obzira koju su vrstu muzike su slušali, sigurno su imali prilike da čuju za grupu Riblja čorba i njenog frontmena i pevača.

bora djordjevic, riblja corba, bora riblja corba, bora ostani djubre do kraja, ti si lutka sa naslovne strane, ko je bora djordjevic
Fotografija Mirjane Tomić, javno vlasništvo

I kako je vreme odmicalo, Bora je postao sinonim za grupu u kojoj je pevao, te je tako njegov nadimak postao i do danas ostao Bora Čorba.

Bora Đorđević biografija

U Čačku je 01. novembra 1952. godine rođen Borisav Đorđević, koji će ostati upamćen kao vrsni muzičar i pesnik.

Iako je najpre bio deo grupa Zajedno i Suncokreti, a zatim i sastava Rani Mraz sa Đorđem Balaševićem, Bora Djordjevic je 1978. godine, odnosno od osnivanja, pevač grupe Riblja čorba.

Posle završene gimnazije upisuje Pravni fakultet, na kome se nije dugo zadržao. Zapravo, nakon samo dve godine odustaje od studija prava i odlučuje se za beogradski FDU. Kako na Fakultetu dramskih umetnosti ne biva primljen na odsek glume, Bora Đorđević na istom fakultetu upisuje pozorišnu organizaciju.

Iz braka sa prvom suprugom Draganom, ima sina po imenu Boris. Nedugo nakon razvoda od Bore, njegova bivša supruga je okončala život samoubistvom, što je dovelo do brojnih špekulacija o razlozima za taj čin.

Oko dve godine docnije, Bora Đorđević oženio se Aleksandrom. Treći put se oženio Dubravkom.

Bora Đorđević i grupa Riblja čorba

Vrlo brzo pošto je Bora Đorđević osnovao 15. avgusta 1978. godine grupu Riblja čorba, ona osvaja publiku ne samo u Srbiji, nego i u ostalim zemljama tadašnje Jugoslavije.

Zanimljivo je pomenuti da je Riblja čorba osnovana u tadašnjem beogradskom restoranu Šumatovac, koji je Bori bio jedan od omiljenih. Restoran se nalazio pored zgrade lista Politika u Makedonskoj ulici u Beogradu.

Prvi članovi benda, uz Boru, bili su i:

  • Rajko Kojić
  • Miša Aleksić
  • Miroslav Vicko Milatović

Naziv grupe je po dogovoru promenjen u Riblja čorba, iako je prvobitno bila ideja da bude nazvana Bora i ratnici. Da sve bude još interesantnije, tadašnji beogradski žargon je taj pojam koristio za označavanje mesečnog ciklusa žena.

U Elemiru u Vojvodini je na  dan 26. avgusta 1978. godine Riblja čorba održala prvi koncert.

Prvi singl na kome su bile dve numere, i to “Lutka sa naslovne strane” i “On i njegov BMW” Riblja čorba je objavila 22. decembra 1978. godine.

Vrlo brzo nakon toga u grupu dolazi i Momčilo Bajagić Bajaga i to na preporuku Rajka Kojića. Bora je dovođenjem još jednog gitariste želeo da svoju grupu učini drugačijom, kako bi se razlikovala od grupe Bijelo dugme, koja je takođe bila popularna u to vreme.

Više o sastavu Riblja čorba možete saznati na zvaničnom sajtu grupe.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *