Kratka biografija Ivane Španović

Podeli

Ivana Španović rođena je 10. maja 1990. godine u Zrenjaninu, Srbija, i predstavlja jedno od najpoznatijih imena u svetu atletike, u disciplini skoka u dalj. Od malena pokazivala je izuzetan sportski talenat, što ju je kasnije dovelo do vrha svetske atletske scene.

Ivana Španović, skok u dalj, ivana španović biografija, ivana španović rekordi
Javno vlasništvo, Fotograf: Xavier Ballart

Ivanini roditelji, Vesna i Ljubiša Španović, bili su aktivni u sportu, te su Ivani pružali nesebičnu podršku. Njen prvi trener, Jani Hajdu, prepoznao je njen talenat u ranom detinjstvu i usmeravao je ka vrhunskim rezultatima sve do 2010. godine, kada je njen trener postao Goran Obradović.

Sa samo 16 godina, Ivana je osvojila svoje prve medalje na međunarodnoj sceni, čime je skrenula pažnju na sebe kao perspektivnog mladog sportistu.

Njena karijera bila je obeležena nizom uspeha, među kojima su i bronzane medalje sa Svetskog prvenstva u Moskvi 2013. i Pekingu 2015. godine, kao i zlatna medalja sa Evropskog prvenstva u dvorani 2015. godine u Pragu.

Ivana je postala prva srpska atletičarka koja je osvojila medalju na Svetskom prvenstvu, a njeni rekordi i dalje stoje kao dokaz njene dominacije u disciplini skoka u dalj. Njeni uspesi kulminirali su osvajanjem zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2023. godine, gde je postavila novi nacionalni rekord skokom od 7,14 metara.

Pored sportskih uspeha, Ivana vodi bogat i ispunjen privatni život. Udala se za Marka Vuletu 26. septembra 2021. godine, ali je nedavno, u decembru 2023. godine, objavila da se razvode. Pored porodičnih obaveza, Ivana je aktivna i u humanitarnim projektima, često učestvujući u kampanjama koje promovišu zdrav život i sport među mladima.

Španovićeva nije samo uspešna sportistkinja, već i modna ikona. Njena saradnja sa globalnim brendovima kao što je Nike učinila ju je prepoznatljivom širom sveta.

Biografija Ivane Španović

Ivana Španović je rođena 10. maja 1990. godine u Zrenjaninu, a odrasla je u Bačkoj Panaci. Svoj prvi veliki uspeh ostvarila je 2006. godine kada je na Svetskom prvenstvu za juniore zauzela sedmo mesto. Već sledeće godine, osvojila je srebrnu medalju u konkurenciji mlađih juniora sa skokom od 6,41 metara. Njeni uspesi nastavili su se i 2008. godine kada je postala svetska juniorska prvakinja sa skokom od 6,61 metar.

Na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu, Ivana je predstavljala Srbiju u disciplini skok u dalj. Iako nije uspela da se plasira u finale, njeno učešće označilo je početak uspešne seniorske karijere. U godinama koje su usledile, Ivana je nastavila da osvaja medalje i postavlja nove rekorde.

Ivana je 2013. godine na Svetskom prvenstvu u Moskvi osvojila bronzanu medalju, što je bila prva medalja za Srbiju na svetskim prvenstvima u atletici.

Ovaj uspeh ponovila je 2015. godine na Svetskom prvenstvu u Pekingu. Na Evropskom prvenstvu u dvorani 2015. godine u Pragu, Ivana je osvojila zlatnu medalju uz postavljanje novog rekorda.

U maju 2016. godine, bila je na prvom mestu svetske rang liste u skoku u dalj. Osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, postigavši novi nacionalni rekord Srbije na otvorenom, sa skokom od 7,08 metara. Takođe, pobedila je u Dijamantskoj ligi za 2016. godinu, sa ukupno pet trijumfa na mitinzima u Šangaju, Oslu, Stokholmu, Lozani i Parizu.

Ivana je nastavila sa sjajnim rezultatima i u 2017. godini, osvojivši zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u dvorani održanom u Beogradu, sa skokom od 7,24 metra, što je i treći rezultat svih vremena u dvorani. Osvojila je miting Dijamantske lige Atletisima u Lozani i završila sezonu kao pobednica Dijamantske lige.

Godine 2018. Ivana Španović je osvojila zlatnu medalju na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu, sa skokom od 6,96 metara. Ovaj rezultat je još jednom potvrdio njen status svetske prvakinje i najbolje skakačice u dalj. Na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu 2019. godine, osvojila je svoju treću uzastopnu zlatnu medalju.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, Ivana je u kvalifikacijama preskočila 7,00 metara, što je bio najbolji rezultat. Međutim, u finalu je skok od 6,91 metar bio dovoljan za četvrto mesto, nedostajući joj malo za osvajanje medalje.

Odbranila je zlatnu medalju na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu 2022. godine sa skokom od 7,06 metara. Takođe, na Evropskom prvenstvu u Minhenu osvojila je zlatnu medalju sa istim rezultatom.

Na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2023. godine, Španovićeva je osvojila svoju prvu zlatnu medalju na otvorenom sa skokom od 7,14 metara, postavljajući novi nacionalni rekord Srbije. Ovaj uspeh je bio kruna njene karijere i potvrdio je njen status jedne od najboljih skakačica u dalj svih vremena.

Tokom godina je osvojila brojne nagrade i priznanja. Četiri puta je proglašavana za najbolju srpsku sportistkinju u izboru Olimpijskog komiteta Srbije, a nosilac je i prestižnih odlikovanja kao što su Orden Karađorđeve zvezde i Orden Njegoša.

Koje rekorde je sve oborila Ivana Španović?

Ivana Španović je tokom svoje karijere oborila brojne rekorde, postavljajući nove standarde u skoku u dalj. Njeni najznačajniji rekordi uključuju:

  • Nacionalni rekord Srbije na otvorenom: 7,10 metara, postavljen 2016. godine u Beogradu.
  • Nacionalni rekord Srbije u dvorani: 7,24 metra, postavljen 2017. godine u Beogradu, što je ujedno i treći najbolji rezultat svih vremena u dvorani.
  • Rekord Balkana: Ivana drži rekord Balkana u skoku u dalj sa skokom od 7,24 metra.
  • Svetski rang: U maju 2016. godine, Ivana je bila na prvom mestu svetske rang liste u skoku u dalj.

Ivana je takođe osvojila brojne medalje na prestižnim međunarodnim takmičenjima:

  • Svetsko prvenstvo 2013. u Moskvi: Bronza
  • Svetsko prvenstvo 2015. u Pekingu: Bronza
  • Evropsko prvenstvo u dvorani 2015. u Pragu: Zlato uz rekord
  • Svetsko prvenstvo u dvorani 2018. u Birmingemu: Zlato
  • Svetsko prvenstvo u dvorani 2022. godine: Zlato
  • Olimpijske igre 2016. u Riju: Bronza sa nacionalnim rekordom 7,08 metara
  • Svetsko prvenstvo 2023. u Budimpešti: Zlato sa novim nacionalnim rekordom 7,14 metara

Dok su Olimpijske igre u Parizu u toku, svi se nadamo da će Ivana Španović doneti još jednu medalju za Srbiju i da će njeni skokovi biti među najboljima. Njen put ka uspehu je inspirativan i sigurni smo da će još dugo dominirati u skoku u dalj.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *