Da li postoji crna kokoška?

Podeli

Možda zvuči čudno podatak da se može sresti i crna kokoška, s obzirom na to da je mnogima asocijacija na ovu životinju belo, smeđe ili šareno perje.

crna kokoška
Pexels: Tabitha Favor

Međutim, postoji jedna vrsta kokoške koja se izdvaja od ostalih ne samo zbog svoje boje perja, već i zbog svoje jedinstvene genetske karakteristike koja je čini jednom od najneobičnijih i najzanimljivijih. Reč je o crnoj kokoški, koja nije samo crna spolja, već i iznutra.

Da, postoji crna kokoška

Tačnije, postoji nekoliko rasa kokošaka koje mogu imati potpuno crno perje, a neke od njih čak imaju i crnu kožu, meso, kosti i unutrašnje organe. Najpoznatija takva rasa je Ayam Cemani, poreklom iz Indonezije.

U pitanju je vrsta poznata po svojoj jedinstvenoj crnoj pigmentaciji, koja se proteže kroz celo telo, uključujući perje, kljun, noge, meso, kosti i čak krv, iako krv nije potpuno crna, ali je tamnija nego kod većine drugih kokošaka. Ova specifična pigmentacija rezultat je genetske mutacije koja uzrokuje prekomernu proizvodnju melanina, pigmenta odgovornog za tamnu boju kože, kose i očiju kod mnogih životinja.

Osim Ayam Cemani, postoje i druge rase kokošaka sa crnim perjem, ali nemaju sve tako ekstremnu pigmentaciju kao ta vrsta. Crna kokoška može se naći i u rasama poput Silkie i Jersey Giant.

Zašto su tako crne?

Crna pigmentacija kod vrste Ayam Cemani rezultat je genetske mutacije poznate kao fibromelanosis. Ova mutacija uzrokuje prekomernu proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boju koži, kosi i očima kod mnogih životinja. Zbog ove mutacije, melanin se proizvodi u većoj količini i distribuira se kroz celo telo ptice, čineći je potpuno crnom.

Ostale crne kokoške

Iako je Ayam Cemani najpoznatija crna kokoška, postoje i druge rase sa crnim perjem. Međutim, nijedna od njih nema tako ekstremnu pigmentaciju kao pomenuta vrsta.

Crne kokoške vrste Silkie poznate su mekom, svilenkastom perju, koje je takođe crne boje, a imaju i crnu kožu i kosti.

Velika rasa kokoške Jersey Giant sa potpuno crnim perjem, nema crnu kožu i unutrašnje organe kao što je to slučaj sa kokoškama vrste Ayam Cemani.

Crne kokoške, posebno one koje pripadaju vrsti Ayam Cemani, predstavljaju fascinantnu kombinaciju genetike i prirode. One ne samo da izazivaju divljenje svojim izgledom, već nas i podsećaju na raznolikost i čuda prirode koja se mogu pronaći u svetu peradi. Takođe nam pružaju uvid u složenost i čuda genetike i evolucije. Njihova neobična boja nije samo estetska karakteristika, već svedočanstvo o neverovatnim prirodnim procesima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *