Kada se dodeljuje Plava zastava?

Podeli

Prestižno međunarodno priznanje koje se dodeljuje plažama i marinama širom sveta, Plava zastava datira iz druge polovine prošloga veka.

kada se dobija plava zastavica
Pixabay: ardoramanda

Fondacija za obrazovanje o okolini (Foundation for Environmental Education). skraćeno FEE, uvela je Plavu zastavu 1987. godine, kao simbol postavlja visoke standarde u oblastima ekologije, kvaliteta vode, sigurnosti, obrazovanja i informisanja javnosti. Program ima za cilj podizanje svesti o očuvanju priobalnih područja, promovisanje održivog turizma i podsticanje odgovornog upravljanja prirodnim resursima.

Plava zastava Evrope

Proces dobijanja Plave zastave uključuje temeljnu procenu različitih aspekata, uključujući:

  • čistoću vode
  • upravljanje otpadom
  • bezbednost posetilaca
  • informisanje lokalne zajednice

Plava zastava se dodeljuje lokacijama koje dosledno ispunjavaju postavljene standarde, a proces sertifikacije podrazumeva redovne revizije kako bi se održavao visok kvalitet.

Plava zastava na plaži

Osim što označava ekološki prihvatljiva područja, Plava zastava služi i kao prepoznatljiv simbol za turiste koji žele posetiti destinacije posvećene očuvanju okoline. Ova inicijativa igra ključnu ulogu u očuvanju prirode i promociji odgovornog ponašanja prema priobalnim ekosistemima.

Ko dodeljuje Plavu zastavu?

Nezavisna međunarodna organizacija Fondacija za obrazovanje o okolini (FEE) dodeljuje Plavu zastavu plažama.

Zapravo je ova organizacija, čije je sedište u Danskoj, osnovala program Plava zastava 1987. godine. Cilj FEE-a je promovisanje održivog razvoja, zaštita životne sredine i obrazovanje o pitanjima okoline.

Kako se dodeljuje Plava zastava?

Proces dodele Plave zastave uključuje temeljnu procenu plaža i marina širom sveta. Lokacije moraju zadovoljiti određene standarde u oblastima kao što su kvalitet vode, upravljanje otpadom, bezbednost posetilaca, obrazovanje i informisanje javnosti.

Samo ako lokacija dosledno ispunjava ove standarde, FEE dodeljuje Plavu zastavu kao međunarodno priznanje za visoke ekološke standarde i očuvanje priobalnog okruženja. Važno je napomenuti da se Plava zastava dodeljuje na godišnjem nivou, pa je održavanje visokih standarda ključno za njeno zadržavanje.

Šta se tačno ocenjuje prilikom dodele Plave zastave?

Prilikom dodele Plave zastave, lokacije se ocenjuju prema različitim ekološkim, kvalitativnim i sigurnosnim kriterijumima. Ovaj proces procene vrši se od strane nezavisnih tela, a Fondacija za obrazovanje o okolini (FEE) postavlja smernice za ove kriterijume.

Ovo su osnovni aspekti koji se ocenjuju prilikom procene plaže ili marine:

  • Kvalitet vode: Plava zastava postavlja standarde za kvalitet vode, uključujući parametre poput koncentracije bakterija, mikroorganizama i drugih zagađivača.
  • Očuvanje okoline: Lokacije koje se kandiduju za Plavu zastavu moraju pokazati posvećenost očuvanju priobalja, što uključuje pravilno upravljanje otpadom, očuvanje biljnog i životinjskog sveta, te održavanje ekosistema.
  • Sigurnost: Bezbednost posetilaca je važan aspekt. Ocenjuju se mere bezbednosti na plažama i u marinama, uključujući postojanje spasilaca, pružanje prve pomoći i signalizaciju.
  • Obrazovanje i informisanje: Lokacije koje se kandiduju za Plavu zastavu moraju imati programe obrazovanja o okolini i informisanja javnosti o važnosti očuvanja priobalnog područja.
  • Upravljanje okolinom: Ocena uključuje i kako se upravlja priobalnim područjem, što se odnosi na prostorno planiranje, regulative i održivost turizma.
  • Održivost: Plava zastava naglašava potrebu za održivim turizmom, podstičući prakse koje ne ugrožavaju dugoročnu održivost okoline.

Sve te procene se proveravaju svake godine, a Plava zastava se dodeljuje lokacijama koje dosledno ispunjavaju visoke standarde u svim ovim aspektima. Važno je naglasiti da je održavanje kontinuirane usaglašenosti sa standardima ključno za zadržavanje Plave zastave.

Da li je Plava zastava “večna” ili se može izgubiti?

Određena lokacija može da izgubi Plavu zastavu ukoliko prestane da ispunjava kriterijume koje postavlja Fondacija za obrazovanje o okolini. Ovo priznanje se dodeljuje na godišnjem nivou i to nakon pažljive procene lokacija u vezi sa ekologijom, vodokvalitetom, sigurnošću, obrazovanjem i informisanjem javnosti.

U slučaju da tokom redovnih revizija FEE utvrdi da lokacija više ne ispunjava postavljene standarde, Plava zastava može biti povučena. Razlozi za gubitak Plave zastave mogu uključivati pogoršanje kvaliteta vode, nedostatak očuvanja priobalja, nedovoljne sigurnosne mere ili neispunjavanje drugih specifičnih kriterijuma.

Održavanje visokih ekoloških standarda i redovno ispunjavanje propisanih zahteva ključno je za zadržavanje Plave zastave. Stoga, iako se može dobiti, važno je da lokacija kontinuirano radi na očuvanju okoline kako bi zadržala ovo prestižno ekološko priznanje.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *