Kada se stavljaju zimske gume?

Podeli

Vrlo značajan korak u održavanju bezbednosti i optimalnih performansi tokom hladnih zimskih meseci predstavlja postavljanje zimskih guma.

Kada se stavljaju zimske gume
Pexels/Andrea Piacquadio

Da bi to bilo učinjeno u pravom trenutku, neophodno je poznabati aktuelne zakonske regulative, poštovati promenljive vremenske uslove i tehničke karakteristike guma, kako bi vozačima bila obezbeđena sigurnija vožnja.

Sa niskim temperaturama koje mogu uticati na performanse pneumatika, razumevanje pravog trenutka za postavljanje zimskih guma postaje ključno. Kada je reč o pravilnom vremenu za postavljanje zimskih guma, dve ključne tačke koje često izviru na površinu su zakonski propisi i promenljivi vremenski uslovi. Ova dva faktora često se prepliću i čine esencijalne elemente u donošenju pravilne odluke o zameni pneumatika tokom hladnih meseci.

Mnoge države i regioni širom sveta donose zakonske propise koji utvrđuju obavezu korišćenja zimskih guma tokom određenih perioda ili pri određenim temperaturama. Ovi propisi su dizajnirani da unaprede bezbednost na putevima tokom perioda kada su uslovi vožnje otežani zbog snega, leda i niskih temperatura. Na primer, u većem delu Evrope, postavljanje zimskih guma može postati obavezno od oktobra ili novembra, do marta ili aprila, kako bi se smanjio rizik od nesreća u ekstremnim zimskim uslovima.

Uzimajući u obzir promenljive vremenske prilike tokom zime, budući da temperature mogu varirati značajno čak i tokom istog dana, stavljanje zimskih guma postaje posebno relevantno kada temperature padaju ispod određenih pragova, često oko 7°C. Ova vrednost postavljena je zbog toga što letnje gume gube svoju elastičnost i mogućnost prianjanja na hladnie površine. Zimske gume, sa druge strane, zadržavaju svoju fleksibilnost i prianjanje čak i pri niskim temperaturama, obezbeđujući stabilnost i vuču na putu.

Kada je pravo vreme za stavljanje zimskih guma?

Postavljanje zimskih guma zahteva balansiranje između zakonskih regulativa i praktičnih uslova vožnje. I dok zakoni pružaju okvir i smernice za bezbednu vožnju tokom zime, promenljivi vremenski uslovi u tom periodu zahtevaju kontinuirano praćenje temperature i prilagođavanje pneumatika.

Takođe, sve to zavisi i od specifičnosti putovanja, uključujući dužinu, čestoću i uslove vožnje.

O čemu treba voditi računa?

Kada se razgovara o postavljanju zimskih guma, neophodno je razumeti kako se ove gume ponašaju u različitim uslovima vožnje. Zimski uslovi, kao što su sneg, led i mokri putevi, predstavljaju izazove koji zahtevaju specijalizovane karakteristike guma kako bi se održala bezbednost i kontrola.

Zimske gume se odlikuju dubljim gaznim slojem, koji je specijalno dizajniran za efikasno prianjanje na neujednačenim površinama. Dublje šare omogućavaju gumama da se „zakopaju“ u snegu, što rezultira boljim prianjanjem i trakcijom. Šare na zimskim gumama su posebno projektovane kako bi se omogućilo efikasno evakuisanje snega, leda i vode ispod gume, što sprečava stvaranje sloja vode između gume i puta.

Bolje prianjanje i kontrola na mokrim i klizavim površinama doprinose stabilnosti vozila, smanjujući rizik od gubitka kontrole i nesreća.

Jedno je sigurno, stavljanje zimskih guma ne bi trebalo da bude reaktivna odluka koja se donosi tek kada vreme postane ekstremno. Stručnjaci naglašavaju značaj rane pripreme za zimsku sezonu kako bi se izbegla potencijalna neprijatnost i nesigurnost. Montiranje zimskih guma pre nego što temperature naglo padnu može vas osloboditi potrebe da se suočite sa naglim promenama vremena i gužvama u servisima.

Takođe, jedan od ključnih znakova kvaliteta za zimske gume je simbol planine i pahulje (3PMSF) na bočnoj strani gume. U pitanju je standardizovani simbol koji označava da su ove gume testirane i sertifikovane za ekstremne zimske uslove. Prisustvo ovog simbola na gumama je znak da su spremne za suočavanje sa izazovima hladnih i zahtevnih puteva.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *