Kako izgleda majčina dušica?

Podeli

Gotovo sa sigurnošću se može reći da je biljka koja se najčešće koristi u narodnoj medicini majčina dušica. Isto tako je poznata i pod nazivom divlji bosiljak, zatim majkina dušica, bakina dušica i popovac, te vrijes, tamjanika i drugim.

Čaj od majčine dušice
Pexels: Hans

Što se same biljke tiče, njeno stanište je centralni deo Evrope, mada je ima i u drugim delovima Starog kontinenta, a može se naći i na azijskom tlu. Iako se uglavnom sreće kao samonikla, postoje određene lokacije na kojima se gaji biljka majčina dušica.

Biljka majčina dušica

Ova višegodišnja zeljasta biljka, koja je specifična po tome što je njeno zeljasto stablo jednogodišnje, ali joj je zato koren višegodišnji, posebna je i po tome što njen koren raste u dubinu do 30 centimetara. Upravo iz tog busena i izbija na zemlju majčina dušica u vidu izdanaka, koji se zatim šire. U neku ruku majčina dušica je žbunasta biljka, koja raste izuzetno blizu tla, odnosno može da dostigne visinu od svega 30 centimetara.

Na samom vrhu tankih grančica mogu se videti cvetovi majčine dušice, čija boja može da varira od svetlo ružičaste do tamno ružičaste.

Ne treba zaboraviti ni to da je biljka majčina dušica medonosna i da je poznata po specifičnom, vrlo intenzivnom i prijatnom mirisu, a u periodu između maja i septembra cveta majčina dušica.

Majčina dušica čaj

Mada se može koristiti za mnoga stanja i oboljenja, majčina dušica čaj se uglavnom koristi protiv kašlja, ali i za smirenje, te za određena ženska oboljenja.

Obično se preporučuje da se majčina dušica ili timijan u formi čaja priprema na uobičajeni način i to poparivanjem. A to znači da se jedna kafena kašičica čaja majčine dušice prelije sa 250 mililitara prokuvale vode, poklopi i ostavi kratko da odstoji.

Majčina dušica – lekovita svojstva

Uzevši u obzir da je u pitanju izuzetno intenzivan prirodni antiseptik, to se čaj od majčine dušice koristi za lečenje brojnih unutrašnjih organa. U suštini, slobodno se može reći da je u pitanju lek iz prirode koji može pomoći kod različitih oboljenja i stanja, ali se primarno koristi majčina dušica za kašalj.

Naime, zbog sastojaka koje sadrži, čaj od majčine dušice u velikoj meri može ne samo da utiče na olakšavanje iskašljavanja, nego može i da umiri intenzivan kašalj. Takođe, ukoliko se koristi na adekvatan način, čaj od majčine dušice će sanirati i infekciju disajnih puteva, uzevši u obzir da ima i antiinflamatorno dejstvo. Izuzev kod kašlaj, može pomoći i kod emfizema, bronhitisa, pa čak i astme i tuberkuloze.

Vrlo je važno napomenuti da koliko god da je dobra majčina dušica za kašalj, uvek se preporučuje koristiti ovaj čaj, kao i svaki drugi u skladu sa preporukom stručnjaka, a treba imati na umu i to da čaj od majčine dušice ni u kom slučaju ne može da zameni odgovarajući medikament.

Neretko se lekovita svojstva ove biljke odnose i na različita stanja. Naime, majčina dušica za smirenje je gotovo idealan lek koji nam je priroda dala. Obično se preporučuje kod depresije, a smatra se da može pomoći i kod različitih neuroza.

Pored svega navedenog, čaj od majčine dušice može da pomogne i kod kijavice, odnosno kod anemije i migrene, a postoji indicije da pomaže i kod nesanice i različitih oboljenja želuca, bubrega i bešike.

Majčina dušica protiv alkoholizma

U knjizi Marije Trebjen Zdravlje iz Božije apoteke navedeno je da se može koristiti i kao prirodno sredstvo u borbi protiv alkoholizma.

U tom slučaju se priprema na drugačiji način i konzumira drugačije, uzevši u obzir da ova austrijska travarka preporučuje da se puna šaka čaja prelije litrom vode i popari, posle čega se ostavi u poklopljenoj posudi da odstoji dva minuta. Zatim se tako pripremljen čaj od majčine dušice daje osobi koja pati od alkoholizma na svakih 15 minuta i to po jedna supena kašika.

Tako pripremljen čaj bi trebalo kod alkoholičara da izazove ne samo osećaj mučnine u želudcu, nego i nagon za povraćanjem, kao i za mokrenjem, s tim da pijenje tako pripremljenog čaja neretko dovodi i do pojačanog znojenja i dijareje. Ne bi trebalo da iznenadi ni to što će osoba koja se muči sa alkoholizmom osetiti žeđ, te će joj biti pojačan apetit ako konzumira ovako pripremljen čaj od majčine dušice.

U slučaju da ipak dođe do ponovne želje za konzumiranjem alkohola i posle ove kure, pomenuta austrijska travarka jednostavno preporučuje ponavljanje do potpunog izlečenja.

Uz to, navedeno je i da sirup pripremljen od timijana, odnosno majčine dušice može da pomogne i kod prehlade, dok se ovo biljka preporučuje i kod osoba koje pate od epileptičnih napada.

Majčina dušica – nuspojave

Podrazumeva se da čaj od majčine dušice svakako ne bi trebalo da konzumira nijedna osoba na svoju ruku, odnosno da ne bi trebalo da koristi čaj od ove biljke kao zamenu za propisanu terapiju. Zapravo je majčina dušica ili timijan odlična potpora za određena stanja i oboljenja, ali ipak kod nekih ljudi može izazvati i različite nuspojave.

Istini za volju, one su jako retke, a obična majčina dušica najčešće se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa želucem ili jetrom, odnosno kod kojih je dijagnostikovan akutni čir na želucu ili imaju bilo kakve komplikacije sa radom žuči.

Svakako, ukoliko čaj od majčine dušice konzumirate prvi put, savetuje se probati malu količinu i videti da li postoji eventualno neka reakcija organizma.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *