Kako je Abu Dabi postao sinonim za luksuz?

Podeli

Prestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabi je ujedno i drugi grad po veličini u zemlji. Jedan je od ukupno sedam emirata.

abu dabi

Oko 250 metara deli od kopna ostrvo na kome se nalazi grad. Sa kopnom je spojen preko tri mosta.

Danas je to jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u tom delu sveta, sa brojnim jedinstvenim atrakcijama. Osim Velike džamije šeika Zajeda, koja je treća u celom svetu po veličini među islamskim bogomoljama, Abu Dabi se može pohvaliti i najskupljim hotelom, ali i muzejom „Luvr“ i mnogim drugim atrakcijama.

Od koliba do luksuznog grada

Nekada su na području na kome se danas nalazi Abu Dabi bile kolibe izgrađene od palminog lišća uglavnom. Bila je tu i vladareva palata i nekoliko objekata izgrađenih mahom od korala.

Arheološka otkrića na tom području svedoče da je bilo naseljeno od trećeg milenijuma pre nove ere. Međutim, presudan trenutak za istoriju Abu Dabija zbio se na samom kraju 18. veka.

Tada su pripadnici jednog od dvadeset rodova beduina, koji su živeli u blizini, odlučili da se presele na obale Persijskog zaliva. Baš tamo gde se danas nalazi Abu Dabi.

Zanimljiv je podatak da članovi dinastije koji danas vladaju gradom vode poreklo od prvobitnih stanovnika.

U periodu pre otkrića nafte na području Persijskog zaliva, istorija beleži da su se ljudi na tom području uglavnom bavili skupljanjem bisera, te kasnije trgovinom njima.

abu dabi šta videti

Šta videti u Abu Dabiju?

Kada je u pitanju Abu Dabi, šta videti je nekako suvišno pitanje. Praktično, gde god se budete našli, imaćete priliku da vidite neku od atrakcija.

Iako se veći deo teritorije grada nalazi na ostrvu, postoje i delovi koji su smešteni na kopnu i koje svakako vredi posetiti.

Ne samo da je treća bogomolja po veličini u islamskom svetu, već je i Velika džamija šeika Zajeda posebno atraktivna, kako zbog Svarovski kristala, tako i zbog bogate kolekcije tepiha kojom se može podičiti.

Velika džamija šeika Zajeda  Abu Dabi
Velika džamija šeika Zajeda

Turistima se nudi mogućnost i da posete Zoološki vrt „Al Ain“, u kome obitava više od 4.000 životinja, što autohtonih, što egzotičnih. Tom prilikom se mogu odlučiti i za opciju „Al Ain Safari“, ako žele da bolje upoznaju živi svet i bogate prirodne lepote u okolini planine Džebel Hafit.

Naravno da kada se pomene Abu Dabi, plaže ne mogu biti izostavljene. S obzirom na to da je obala grada duža od nekoliko stotina kilometara, jasno je i zašto se mnogi odlučuju za letovanje u ovom gradu, a sve u skladu sa klimatskim karakteristikama tog područja, u kome preovlađuje tipična pustinjska klima.

abu dabi grad

Osim već pomenutog muzeja „Luvr“, u „Saadiyat Island“ kulturnom centru se nalazi i „Gugenhajm Abu Dabi“ muzej, kao i Nacionalni muzej „Zayed“.

Na ostrvu Yas nalaze se neki od najzanimljivijih tematskih parkova. Ostrvo je udaljeno oko 15 minuta od aerodroma i oko pola sata od grada.

Ljubitelji istorije će uživati ako posete ostrvo Dalma. Smatra se jednim od najranije naseljenih regiona na području Ujedinjenih Arapskih Emirata. Upravo tu su prvobitni stanovnici pronašli izvor sveže vode, a tako je i danas. Na ostrvu se danas uzgajaju mnoge kulture, a samo tle je izuzetno plodno.

Izlet u pustinju je jedna od atrakcija za turiste koji posećuju prestonicu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Isto kao i obilazak nekog od susednih ostrva, koje je svako priča za sebe.  


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *