Kako negovati begonije?

Podeli

Poznata po malim cvetovima izrazito roze ili bele boje, begonija je često ukras mnogih balkona i bašta.

Ova višegodišnja biljka pripada porodici Begoniaceae, a njena postojbina je teritorija Afrike, zatim Centralne i Južne Amerike, kao i Južne Azije. Nešto manje od 1.800 vrsta obuhvata rod ove biljke, koja važi za izuzetno izdržljivu skrivenosemenicu.

Kako negovati begonije?
Pixabay/Marysia60

Kada se sade lukovice begonija?

S proleća je pravo vreme ne samo za sadnju lukovica begonije, nego i drugih biljaka. Bez obzira da li ih sadite u saksiji ili u bašti, svakako bi to trebalo da učinite u proleće.

Ukoliko imate nameru da koristite saksije za begonije, morate pripremiti adekvatnu posudu. A to znači da saksija mora imati odgovarajuću dubinu i prečnik, kako bi begonija dobro rasla i napredovala.

U principu veličina saksije zavisi od toga koja vrsta begonije je u pitanju. Primera radi, sorta poznata gomoljasta begonija može da bude zasađena i u saksiju dubine oko 20 centimetara, dok ima sorti koje zahtevaju posude veće dubine.

Nega begonija

Da biste uživali u lepoti ovog cveća, potrebno je ne samo da odaberete odgovarajuću posudu, odnosno mesto u vašem vrtu, nego i da prilagodite vrstu zemljišta i njegovu količinu, a kasnije da posebno vodite računa i u zalivanju.

Idealno mesto za begoniju jeste ono gde ima sunca rano ujutru i kasnije poslepodne, uzevši u obzir da ova biljka najpre uspeva u tropskim krajevima. Samim tim begonija bi trebalo da bude izložena sunčevoj svetlosti.

Treba uzeti u obzir odakle potiče begonija, te je i sasvim očekivano da je u pitanju biljka koja ne trpi dobro niske temperature. U principu najniža temperatura na kojoj begonije i dalje može da raste i razvija se jeste oko 13 stepeni Celzijusa ove skale. Ovo se posebno odnosi na begonije koje se gaje u u kući, odnosno kao sobne biljke.

Presađivanje begonija treba izvršiti takođe na proleće, s tim da treba voditi računa i o tome da temperatura ne bude niža od 10 stepeni Celzijusa.

Vrlo je važno i da zemljište u koje je zasađena begonija ima dobru drenažu i da je njegova vlažnost ujednačena. Preporučuje se i dodatak određenih sredstava za bolji rast i razvoj.

Što se zalivanja tiče, vrlo je važno u tome ne preterivati, jer to može vremenom da dovede do truljenja korena biljke. Neophodno jeste da zemljište bude uvek vlažno, ali da ta vlažnost bude umerena. Idealno bi bilo begonije zalivati destilovanom vodom, a ako to nije moguće, onda se mogu zalivati vodom koja je od stajala neko vreme na sobnoj temperaturi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *