Kako preboleti razvod?

Podeli

Životni događaj koji donosi sa sobom duboke emocionalne izazove i promene, razvod može biti težak, ispunjen bolom, preispitivanjem tugom i nesigurnošću.

kako preboleti razvod
Pexels: Karolina Grabowska

Međutim, uprkos izazovima, razvod je takođe prilika za lični rast, samoproučavanje i stvaranje novog života.

Prihvatanje emocija

Najvažniji korak u procesu prevazilaženja bola zbog razvoda, sasvim sigurno je prihvatanje različitih emocija koje se javljaju. Bes, tuga, gubitak i strah su sasvim normalne reakcije u tom periodu. Dopustite sebi da izrazite svoja osećanja.

Razvod je često praćen bujicom emocija, od besa i tuge do gubitka i straha. Važno je stvoriti prostor za ove emocije i dozvoliti im da budu deo vašeg puta isceljenja. Nemojte potiskivati osećanja, već ih prihvatite kao reakcije na promene u vašem životu.

Možda bi bilo dobro da razmislite i o vođenju dnevnika, kako biste kroz pisanje izrazili svoje emocije ili razgovarajte sa nekim ko vam je blizak. Samo prihvatanjem osećanja možete početi proces emocionalnog isceljenja.

Traženje podrške

Koliko god želeli da se osamite, u periodu koji sledi razvodu to obično nije baš naročito dobra ideja. I zato se potrudite da razgovarate sa prijateljima, porodicom ili čak stručnjakom, budući da u procesu emotivnog isceljenja i te kako može pomoći razgovor o tome kako se osećate i šta vas tišti.

Otvoreno razgovarajte o svojim osećajima sa prijateljima i porodicom. Podelite svoje viđenje celokupne situacije i to kako se tim povodom osećate. Nemojte se ustručavati da zatražite podršku kad vam je potrebna.

Razgovor sa terapeutom ili savetnikom može pružiti stručnu perspektivu i dati vam alate za upravljanje stresom i emocijama. Individualne terapeutske sesije ili učešće u grupnim terapijama mogu pružiti podršku i razumevanje.

Različiti autori i stručnjaci pružaju resurse u vidu knjiga, audio materijala i online kurseva koji se bave emocionalnim isceljenjem nakon razvoda. Ovi resursi mogu pružiti inspiraciju i praktične savete za suočavanje sa izazovima koje taj period donosi.

Rad na sebi

Nema sumnje da će vam to predstavljati napor, ali upravo je ovo period kada je potrebno da se posvetite sebi. Razmislite o svojim ličnim ciljevima i napravite korake ka njihovom ostvarivanju. Ovo može uključivati fizičko vežbanje, učenje novih veština ili pohađanje kurseva koji se bave onim što vas u datom momemntu zanima.

Razmislite o svojim dugoročnim i kratkoročnim ciljevima, kako profesionalnim, tako i onima koji se tiču emocija. Postavljanje jasnih ciljeva pomaže vam da usmerite svoju energiju ka pozitivnim promenama.

Aktivnost tela ima snažan uticaj na emocionalno stanje. Razmislite o uključivanju fizičkih aktivnosti koje vam prijaju, bilo da je to trčanje, joga ili bilo koja druga vrsta vežbanja. Fizičko vežbanje oslobađa endorfine i poboljšava opšte zdravlje.

Investirajte vreme u lični razvoj. Čitanje inspirativnih knjiga, pohađanje kurseva ili učenje novih veština može vam pomoći da se podignete nivo samopouzdanja.

Razmotrite svoje vlastite vrednosti i prioritete. Razvod je prilika za ponovno definisanje vaših životnih ciljeva i vrednosti. Postavljanje prioriteta prema onome što vam zaista znači pomaže u izgradnji kvalitetnijeg života.

Uključivanje u umetničke ili kreativne aktivnosti može biti izuzetno isceljujuće. Bilo da je to slikanje, pisanje, ili neka druga forma izražavanja, ove aktivnosti omogućavaju vam da izrazite svoje osećaje na jedinstven način.

Briga o sebi uključuje i održavanje zdravih navika. Obratite pažnju na svoj san, ishranu i druge navike koje doprinose vašem fizičkom i emocionalnom blagostanju.

Negujte odnos sa decom

Ukoliko sa bivšim supružnikom imate potomstvo, vrlo je važno da vodite računa i o tome da se vaš odnos sa decom “ne pokvari”. Posebno ako ste vi onaj roditelj sa kojim neće živeti nakon razvoda.

Razvijanje otvorene komunikacije sa decom ključno je za razumevanje njihovih osećanja i briga. Postavljajte pitanja, slušajte ih pažljivo i izražavajte svoja osećanja što je otvorenije moguće.

Pronalaženje vremena za zajedničke aktivnosti jača veze sa decom. Bilo da je to igra, zajednički obroci ili izleti, stvaranje pozitivnih iskustava gradi mostove među članovima porodice, čak i kada su roditelji razvedeni.

Razvod može doneti promene u dinamici porodice. Važno je biti fleksibilan i prilagoditi se novim okolnostima. Pokažite deci da je normalno prilagođavati se promenama i da porodična podrška ostaje nepromenjena.

Bilo koji proces prilagođavanja zahteva vreme, a deca nisu izuzetak. Pružite podršku kroz njihove emocionalne izazove i potrudite se da im omogućite prostor za izražavanje osećanja.

Gde god je to moguće, radite na timskom pristupu sa bivšim partnerom. Kada deca vide roditelje koji sarađuju, to stvara osećaj sigurnosti i stabilnosti.

Profesionalna pomoć

Ako se suočavate sa teškoćama u procesu preboljevanja razvoda, razmatranje stručne pomoći od terapeuta ili savetnika može pružiti dodatnu podršku. Nemojte se libiti da se obratite stručnjaku ukoliko niste u stanju da se izborite sa emocijama koje doživljavate.

Nakon razvoda, važno je usmeriti se ka budućnosti, koliko god to u datom momentu delovalo teško. Postavljanje novih ciljeva, stvaranje pozitivnih očekivanja i otvaranje prostora za nove mogućnosti pomaže u izgradnji srećnijeg i ispunjenijeg života.


Podeli

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *