Kako se pravi baklava?

Podeli

I dok ovu čuvenu poslasticu svojataju i Grci i Turci, ali i mnogi drugi narodi, nema nikakve sumnje da je baklava postala sinonim za ukusan slatkiš.

kako se pravi baklava
Pixabay: WikiImages

Pored toga što se može spremati u mrsnoj varijanti, takođe postoji i posna baklava, što ovaj kolač čini idealnim izborom i za slave koje padaju u vreme posta.

Starinska baklava sa orasima

Najbitnije je imati na umu da baklava mora da bude slatka, a slatkoća dolazi od preliva, koji se priprema vrlo jednostavno i to tako što se pomeša ista količina šećera i vode. Ukoliko želite da preliv za baklavu bude slađi, svakako ćete dodati manju količinu vode, a sve u principu zavisi od toga da li volite naročito slatko ili ne.

Treba imati na umu i to da su recepti za baklavu različiti, te da postoji bosanska baklava, ali i starinska baklava sa orasima, pa turska baklava. Recept je vrl osličan za sve njih, a razlike su minimalne. Takođe ne čudi ni što u novije vreme postoje i baklava sa plazmom, baklava sa pistaćima i baklava sa makom, pa baklava sa višnjama, baklava sa jabukama, ali čak i baklava bez kora.

Međutim, starinska baklava sa orasima smatra se standardnom i upravo to je osnovni recept za baklavu koji se prenosi sa kolena na koleno.

Bosanska baklava

Druga često pominjana opcija je bosanska baklava, iza koje odmah dolazi turska baklava. Recept za svaku od njih je poseban, pa se najpre treba odlučiti oko toga koju od svih varijacija želite da pripremate i uživate u njenom ukusu.

Da bi baklava bila što ukusnija, savetuje se da se koriste izuzetno tanke kore za baklavu, odnosno za pitu, a ako je moguće one koje su ručno rađene. Ukoliko, pak to nije moguće, baklava sa orasima će ipak biti ukusna i ako je pripremate od industrijskih spravljenih kora, ali je potrebno da ispoštujete sve korake.

Od sastojaka za baklavu će vam biti potrebno sledeće:

  • pola kilograma tankih kora za pitu
  • pola kilograma oraha
  • 250 gr putera ili margarina
  • 200 gr kristal šećera
  • 150 ml ulja

Navedeni sastojci su za baklavu, dok će vam za preliv za baklavu biti potrebno 1 kg šećera i 750 ml vode, kao i sok od jednog limuna.

Kako se pravi baklava korak po korak?

Najpre važno da orahe sameljete, pa da ih pomešate sa predviđenom količinom kristal šećera.

1. Potrebno je da posudu u kojoj ćete peći baklavu podmažete. U ovom slučaju se papir za pečenje se ne preporučuje.

2. Starinska baklava sa orasima se ređa na vrlo jednostavan način. Naime, stave se dve kore, pa fil, odnosno mešavina oraha i kristal šećera, pa tako redom dok se ne utroši celokupna količina, s tim što na kraju moraju biti kore.

3. Većina domaćica praktikuje da baklavu pre pečenja iseče na oblike željene veličine, bez obzira da li su to rombovi ili kocke.

4. Potrebno je takođe rastopiti puter ili margarin, pa dodati ulje i tim prelivom dobro natopiti prethodno isečenu baklavu.

5. Nakon što tako pripremljena baklava odstoji 15 do 20 minuta, ne bi li što bolje kore upile masnoću, potrebno je peći je u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumeni.

6. U međuvremenu se priprema preliv za baklavu i to tako što se pomešaju voda i šećer, pa se doda isceđen limunov sok i stavi da ta smesa proveri. Onog trenutka kada preliv za baklavu počne da vri, potrebno je ostaviti ga na tišoj vatri da virucka oko 15 minuta.

7. Odmah nakon što izvadite pripremljenu baklavu, potrebno je da je pažljivo prelijete pripremljenim sirupom i da je ostavite da se ohladi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *