Kako se računaju bodovi za srednju?

Podeli

Završetak osnovne škole je posebno naporan i za učenike i za njihove roditelje, prosto zato što sledi upis u srednje škole. Ono što je posebno stresno odnosi se na to kako se računaju bodovi sa prijemnog za srednju školu, te da li postoje dodatni bodovi za srednju.

kako se racunaju bodovi za srednu
Pexels: Pexels: RDNE Stock project

Na prvi pogled samo računanje bodova za upis u srednju školu deluje komplikovano, ali kada se i učenici i njihovi roditelji detaljno upoznaju sa tim postupkom, shvatiće koliko je zapravo sve to vrlo jednostavno.

Bodovi i prosek iz osnovne škole

Prvo i osnovno što treba da bude izračunato jeste koliko poena dete nosi iz osnovne škole.

Trebalo bi znati da je maksimalno 60 bodova moguće da učenici imaju iz osnovne škole.

Takođe je neophodno da učenici budu upoznati sa time da se računa uspeh samo iz šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole, a koji se množi sa određenim koeficijentom. U pitanju je koeficijent 4, posle čega je potrebno da se te brojke saberu.

U praktičnom smislu to znači da ako je dete recimo imalo prosek na kraju šestog razreda 4,50, kada se to pomnoži sa 4, dobija se 18. Ukoliko je i u šestom i u sedmom i u osmom razredu dete imalo isti prosek, to znači da će iz osnovne škole imati ukupno 54 poena.

Slikovito objašnjeno to izgleda ovako:

  • završni uspeh u šestom razredu x 4
  • završni prosek u sedmom razredu x 4
  • završni uspeh u osmom razredu x 4

Posle toga se sve te cifre saberu i dobije se koliko bodova dete nosi iz osnovne škole.

Poeni sa male mature

S obzirom na to da se bodovi za upis u srednju školu odnose i na one koje dete osvoji na maloj maturi, to je potrebno napomenuti da je maksimalan broj bodova u tom slučaju 40.

Sve to u praktičnom smislu znači da dete koje ima maksimalnih 60 poena iz osnovne škole, a ako test srpskog jezika, matematike i kombinovani tekst uradi najbolje moguće, osvaja 100 poena.

Testovi srpskog i matematike za malu maturu nose najviše po 13 poena, dok je 14 poena predviđeno maksimalno za kombinovani test.

Bodovi za srednju školu

Ukupan broj poena koje dete nosi iz osnovne škole i broj osvojenih poena na testovima koji su deo male mature se zatim sabira.

Upravo to su bodovi srednju školu koje je dete prikupilo, pa na osnovu toga može da pravi i listu želja, odnosno da odabere koju srednju školu upisati.

Lista želja za srednju školu

Ono što je novina u poslednje vreme svakako jeste i lista želja za srednju školu, koja bi trebalo da bude popunjena sa puno pažnje.

Naime, nakon što budu izračunati bodovi za srednju školu, takođe je potrebno razmotriti i sve smerove u odabranoj školi, odnosno informisati se o tome koliko je bodova potrebno za upis u srednju, koju dete bude u tom slučaju izabralo.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *