Kako su se voleli Romeo i Julija?

Podeli

Režiser Jovan Živanović je prema scenariju Živorada Lazića kreator jugoslovenskog igranog filma Kako su se voleli Romeo i Julija. Ova drama snimljena je 1966. godine, a radnja je smeštena u tadašnji Beograd.

Kako su se voleli Romeo i Julija?
Zvanićni plakat filma Kako su se voleli Romeo i Julija

Priča kao priča samo po sebi možda deluje uobičajeno, jer govori o ne tako srećnoj ljubavi, ali zapravo je film Kako su se voleli Romeo i Julija 1966. izuzetno slojevit i daje odličan prikaz tadašnjeg društva i društvenih normi.

Kasnije poznati glumac, Mihailo Miša Janketić je tada bio na početku svoje karijere, ali mnogi smatraju da je to bila jedna od njegovih najznačajnijih uloga.

Film Kako su se voleli Romeo i Julija

Prva asocijacija na naslov vezana je svakako za nesrećnu ljubav dvoje Šekspirovih junaka, kao što je i ljubav između srpskih Romea i Julije bila nesrećna.

Jasna Stanojlović je kada mlada žena čiji lik je u ovom filmu tumačila Špela Rozin, a koja se udala najpre zbog materijalnog blagostanja u kome je želela da uživa, za Stoleta Stanojlovića, dosta starijeg Beograđanina, čiji lik je oživeo Aleksandar Gavrić.

Međutim, Zoran Kostić, koga je maestralno odigrao Mihailo Miša Janketić je siromašni student, koji je zauvek ostao u Jasninom srcu.

Iako je Jasna uspela da udajom za Stoleta obezbedi materijalno blagostanje, njena ljubav prema Zoranu je i dalje tu.

Posebno je zanimljivo to što su brojne scene u filmu Kako su se voleli Romeo i Julija snimane u Dubrovniku, a za to vreme je ova romantična drama delovala vrlo moderno.

Izuzev pomenutih glumaca, u ovom filmu se pojavljuju i Lidija Pilipenko, Rade Marković i Severin Bijelić, kao i Zdravka Krstulović i drugi.

Radnja je smeštena u Beograd 60-ih godina prošlog veka.

Nažalost, njihova mladalačka ljubav je ugašena zbog krajnje proračunatosti glavne junakinje.

Kako su se voleli Romeo i Julija – glumci

Glavne uloge tumače Špela Rozin, Aleksandar Gavrić i Mihajlo Miša Janketić, a deo glumačke postave su i Zdravka Krstulović i Lidija Pilipenko, kao i Rade Marković i Severin Bijelić.

Premijera filma Kako su se voleli Romeo i Julija bila je 27. decembra 1966. godine.

I ono što je posebno zanimljivo napomenuti jeste da se među 100 srpskih igranih filmova u periodu između 1911. i 1999. godine našao i film Kako su se voleli Romeo i Julija 1966. Na osnovu Zakona o kulturnim dobrima Republike Srbije je Jugoslovenska kinoteka proglasila ovu listu 28. decembra 2016. godine i to su svi filmovi koji su se na njoj našli okarakterisani kao kulturno dobro od velikog značaja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *