Ko je bila Artemiza Hristić?

Podeli

Zvanično supruga Milana Hristića, nezvanično ljubavnica kralja Milana Obrenovića, Artemiza Joanidis  bila je grčkog porekla i istorijski posmatrano, imala je vrlo značajnu ulogu u srpskoj istoriji.

Ko je bila Artemiza Hristić?

Porodica iz koje je potekla nosila je prezime Joanidis (ili Jonades ili Jonadiou). Smatra se da se Artemizin otac bavio trgovinom, te da je bio zadužen i za snabdevanje tadašnjeg dvora, u vreme kada je na čelu Srbije bio kralj Milan Obrenović. Tačnije u drugoj polovini 19. veka. Postoje indicije i da je njen otac bio jedan od glavnih arhitekata na turskom dvoru, budući da je ova grčka porodica najpre živela u Carigradu.

Artemizin svekar bio je Filip Hristić, koji je bio na važnim političkim funkcijama u vreme vladavine srpskog knjaza Miloša Obrenovića i njegovo sina Mihaila.

Milan Hristić i Artemiza Jonadis upoznali su se u Carigradu.

Bogat društveni život

U vreme kada je Milan Hristić još uvek bio angažovan na diplomatskim poslovima u Carigradu, Artemiza je ostala da živi u Beogradu. Kuća njene porodice nalazila se u centru grada, u Knez Mihailovoj ulici broj 46.

Vreme je provodila uglavnom uživajući u brojnim društvenim aktivnostima, koje su u ono vreme za ženu njenog staleža uglavnom podrazumevale odlazak na prijeme i balove, koje su brojne beogradske gospođe organizovale.

Upravo na tim događajima je imala prilike i da vidi srpskog kralja.

A da sve bude još komplikovanije, Artemiza je čak u jednom trenutku bila angažovana u službi kraljeve supruge, kraljice Natalije Obrenović, kao dvorska dama.

Kralj smišlja plan

Budući da je srpskom kralju ova lepa Grkinja zapala za oko, to on smišlja kako da je što češće viđa. Zato donosi odluku da Milana Hristića, njenog supruga imenuje, ni manje ni više, nego za ličnog kraljevog sekretara.

Srpskom kralju Artemiza nije bila prva ljubavnica. A ispostaviće se kasnije, ni poslednja.

Sve do 1888. godine je kralj potajno ašikovao sa lepom Artemizom. Po beorgadskoj čaršiji se pronela vest da je u gluvo doba noći kralj odlazio u posetu svojoj ljubavnici. Njeen suprug je najpre pokušavao da to ne vidi, što bi se reklo, a kroz čaršiju se čak kasnije pronela vest da bi Milan Hristić, kada bi video kraljevu kočiju ispre kuće, jednostavno odlučio da još malo prošeta, pa bi se tek onda vratio kući.

Konačno, te 1888. godine, posle brojnih skandala i grubih reči i sa kraljeve i sa kraljičine strane, njihov brak biva razveden. Ipak, lepa Artemiza nije bila takve sreće, jer ona od muža baš i nije mogla da se razvede odmah kada je zamislila.

Ali od srpskog kralja i ljubavi sa njim, nije odustala. Pobegla je iz Beograda u daleki Konstantinopolj. I tamo je, samo godinu dana docnije, rodila sina. Maleni Đorđe (prema nekim izvorima Obren) bio je vanbračni sin srpskog kralja Milana Obrenovića i njegove ljubavnice, Artemize Hristić.

Ni kralj nije odustao od svoje voljene…

U ono vreme štampa je pisala da su on, Artemiza i beba sada u Parizu. Čak se pominjao podatak da kralj koristi titulu grofa od Takova. Nažalost, uprkos svemu tome, Đorđe nikada nije zvanično priznat kao kraljev zakoniti naslednik. Suprotno od toga, u pismima koja je kralj pisao svojoj voljenoj dok su bili razdvojeni, može se zaključiti da ga ipak doživljava kao sina.

Milan Obrenović i njegova voljena Artemiza razišli su se 1884. godine. Ona i sin odlaze njenim roditeljima u Carigrad i njihova dalja sudbina za sada je nepoznata.

Druga verzija priče

Prethodna verzija ljubavne priče srpskog kralja, inače sklonog skandalima tog tipa, za nijansu je lepša od druge. Ako je uopšte lepša.

Prema drugoj verziji, ljubavna priča kralja i lepe Grkinje završila se skandalozno, a povređena ljubavnica je doživela samo uvrede i na kraju je skončala sama u dalekom Carigradu, čak 28 godina nakon kralja. A i kraljev kraj je bio sličan.

Kako kralj nije dolazio u Carigrad, u kome je ona živela u roditeljskoj kući, očekujući da će se konačno venčati, navodi ta verzija, Artemiza je krenula da ga traži u Pariz. A on je tamo već imao novu ljubavnicu i svoju nekadašnju veliku ljubav je obasuo samo salvama uvreda. Išao je, kažu čak dotle, da ju je prijavio policiji za uhođenje…

Zanimljivo je pomenuti da se servis za ručavanje koji je pripadao lično Artemizi Hristić, a koji je dobila na poklon od kralja, danas može videti u okviru stalne postavke Muzeja rudničko-takovskog kraja, koji se nalazi u Gornjem Milanovcu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *