Ko je bio Nikola Tesla?

Podeli

Da je još za života i te kako privlačio pažnju, to i nije neka tajna. Ispredaju se danas razne priče o velikom geniju, kakvog svet nije video. Srpski naučnik, Nikola Tesla, ostavio je ljudima mnoge izume.

Ko je bio Nikola Tesla?

Nikola Tesla – biografija

Rođen je 10. jula 1856. godine u mestu Smiljan, u Lici, danas na hrvatskoj teritoriji. U to vreme Smiljan se nalazio na teritoriji Vojne krajine Austrijskog carstva. Preminuo je u hotelskoj sobi u američkom gradu Njujorku, na Božić 1943. godine.

Milutin Tesla, Nikolin otac, bio je pravoslavni sveštenik. Iako je i otac imao značajnog udela u njegovom obrazovanju, savete za život, zlata vredne ipak mu je dala majka Georgina, zvana Đuka.

Školovao se najpre u rodnom Smiljanu, a zatim i u Gospiću. Upravo tu je prvi put skrenuo pažnju na sebe kada je uspeo da osposobi pumpu na reci Liki, mada je bio još u nižim razredima osnovne škole.

Iako je otac želeo da njegov sin uči za sveštenika, Nikola Tesla ipak upisuje u Gracu Politehničku školu. Nažalost, stipendija je važila samo godinu dana, nakon čega biva dva puta odbijen od strane Matice Srpske. Nedugo nakon toga odlazi u današnji Maribor, u kome se odaje poroku kockanja i prestaje da komunicira sa članovima porodice. Zahvaljujući svojoj upornosti, Milutin Tesla uspeva nakon nekoliko meseci da ga pronađe i sa njim se vraća kući.

Ubrzo Milutin umire, a Nikola ipak odlučuje da završi studije, pa zato odlazi u Prag. Ni to mu nije pošlo za rukom kako je planirao, jer nije imao znanje grčkog, pa mu nije bilo dozvoljeno da upiše praški Karlov univerzitet. Ali ga to ipak ne sprečava da i dalje uči.

Glavni telefonijski tehničar u okviru telefonske centrale koja je otvorena u Budimpešti, Nikola Tesla postaje 1881. godine. Ubrzo se seli u francusku prestonicu, gde se zapošljava u kompaniji Tomasa Edisona. Posle svega toga kreće put Amerike i to direktno kod Edisona, kome je njegov pređašnji šef napisao pismo preporuke. Ono je glasilo:

Poznajem dva velika čoveka, a vi ste jedan od njih. Drugi je ovaj mladi čovek! Čarls Bečelor

Kasniji razlaz sa Edisonom puno puta je opisan i o tome izgleda nema nekih naročitih tajni više. Prevario ga je i nije mu dao obećani novac, nakon čega su se razišli.

Nikola Tesla – izumi

U više od 25 zemalja širom sveta Nikola Tesla je registrovao svoje patente. Njih ima preko 700, a ukupno ih je 112 u oblasti elektrotehnike.

Jedan od njegovih najpoznatijih izuma je sistem naizmeničnih struja, koji je uspeo da u velikoj meri olakša prenos električne energije na daljinu i da ga učini znatno efikasnijim. Izgradio je i prvu hidrocentralu na Nijagarinim vodopadima, a ostao je upamćen, pored ostalog i po sinhronom i asinhronom motoru i transformatoru. U pitanju je Teslin transformator, odnosno Teslina Zavojnica.

Zanimljivosti o Nikoli Tesli

  • Jedinica mere za jačinu magnetnog polja, odnosno za gustinu magnetnog fluksa nosi oznaku Tesla. Zanimljivo je da je upravo Nikola Tesla jedini Srbin koji je stekao zaslugu da međunarodna jedinica mere bude nazvana po njemu.
  • Nijedan od brojnih izuma nije zapisao, već ih je sve „čuvao“ u svojoj glavi.
  • Počev od 2010. godine se Dan nauke u Srbiji obeležava 10. jula, na dan kada je rođen Nikola Tesla.
  • Od 2003. godine se sva dostupna arhivska građa iz zaostavštine velikog naučnika nalazi upisana u registar „Pamćenje sveta“, u okviru UNESKO-a.
  • Jedan od kratera koji se nalazi na Mesecu nosi naziv Tesla.
  • Na novčanici od 100 dinara nalazi se lik Nikole Tesle.
  • Osim ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, bista velikog srpskog i svetskog naučnika nalazi se u parku kod Hrama Svetog Save, kao i ispred Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Jedan od upečatljivijih spomenika, posvećenih Tesli u Srbiji nalazi se i na beogradskom aerodromu, te u beogradskom Karađorđevom parku, zatim u Apatinu i u Užicu.
  • I u svetu postoje spomenici posvećeni Nikoli Tesli. Najpoznatiji među njima je onaj, koji se nalazi na Nijagarinim vodopadima i to na američkoj strani.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *