Zašto je Bujanovačka banja posebna?

Podeli

Tek nešto više od dva kilometra je Bujanovačka banja udaljena od centra grada Bujanovca. Od Beograda je nekadašnja Rakovačka banja, kako je bio njen pređašnji naziv, udaljena oko 360, a od Vranja tek oko 15 kilometara.

U njenoj neposrednoj blizini su planine Rujan i Kozjak. Sama Bujanovačka banja nalazi se na oko 400 metara nadmorske visine.

Nazivi Bivol i Karaman banja su se koristili u periodu kada su tim područjem vladale turske snage. Budući da su brojni bivoli u to vreme imali običaj da se valjaju u banjskom blatu, ovo lečilište je nosilo naziv Bivol banja. S obzirom na to da na turskom jeziku pojam „kara“ označava crnu boju, a da je blato u ovoj banji upravo takve boje, pretpostavlja se da otuda vodi poreklo i naziv Karaman banja. Smatra se da su Stari Rimljani takođe znali za lekovite vode današnje Bujanovačke banje.

Kuća koju je u ono vreme koristio srpski kralj Milutin nalazi se u selu nadomak glavnog izvora ove banje. Upravo iz tog razloga to selo i nosi naziv Kraljeva kuća.

Bujanovačka banja – lečenje

Lekovite termomineralne vode ove banje bogate su fluorom, sulfatima i natrijumom, kao i drugim elementima. A izuzev lekovitih voda, Bujanovačka banja je poznata i po prirodnom gasu i peloidu, blatu izuzetne lekovitosti.

Iako nema nikakve sumnje da boravak u ovom banjskom lečilištu pogoduje svima, vode Bujanovačke banje naročito pomažu kod problema sa sistemom organa za varenje, ali i sa kardiovaskularnim sistemom. Takođe, preporučuje se poseta ovoj banji i ženama koje pate od različitih ginekoloških oboljenja, te obolelima od reume i ljudima koji imaju problema sa funkcionisanjem bubrega.

Temperatura vode na najtoplijem izvoru ove banje je čak 43 stepena Celzijusova.

Osim termomineralne vode, Bujanovačka banja za lečenje nudi i peloid. Upravo je ovo blato osnov terapija u njoj. Za lečenje se koristi i prirodni gas, odnosno ugljen dioksid čija je čistoća čak 98%. Obolelima od angine pektoris se u tom smislu preporučuje Bujanovačka banja. Lečenje prirodnim gasom se preporučuje i osobama kod kojih je dijagnostikovana periferna arteroskleroza.

Bujanovačka banja – smeštaj

Smeštaj, sobe, apartmani, Bujanovačka banja ima mnogo toga da ponudi posetiocima. U njoj se nalazi i Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju „Vrelo“, kao i Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Bujanovačka banja“.

U okviru i jedne i druge institucije su dostupne tri vrste terapija. Osim lečenja termomineralnim vodama Bujanovačke banje, posetiocima je na raspolaganju i terapija prirodnim gasom i takozvana peloidna ili terapija koja podrazumeva korišćenje lekovitog banjskog blata.

U kućama meštana Bujanovca i okoline posetioci ovog lečilišta mogu da iznajme i sobe i apartmane.

Bujanovačka banja – cene

Ne samo da cene u Bujanovačkoj banji variraju u zavisnosti od tipa smeštaja, već i od toga za koju terapiju će se posetioci odlučiti.

Od oko 3.300 do oko 4.100 dinara se kreću cene bolesničkog dana u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Bujanovačka banja“. Usluga je na bazi punog pansiona, a cena varira u zavisnosti od toga da li je u pitanju smeštaj u četvorokrevetnoj ili u jednokrevetnoj sobi. U cenu nije uračunat specijalistički pregled, koji je u martu 2022. godine koštao 1.000 dinara, zatim boravišna taksa u iznosu od 50 dinara i osiguranje, koje iznosi 20 dinara. Sve navedene cene su izražene na dnevnom nivou.

Treba imati na umu i to da su drugačije cene za penzinere čiji je izbor Bujanovačka banja. Cene u tom slučaju variraju od oko 2.800 do oko 3.600 dinara po danu. Takođe se cene razlikuju u zavisnosti od tipa smeštaja, odnosno od toga da li je u pitanju smeštaj u četvorokrevetnoj ili u jednokrevetnoj sobi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *