Zbog čega nastaje ciroza jetre?

Podeli

Kao jedan od najvažnijih organa u ljudskom telu, jetra igra ključnu ulogu u mnogim vitalnim procesima. Smeštena je u gornjem desnom delu stomaka i ujedno je najveći unutrašnji organ u telu, koji ima više funkcija nego bilo koji drugi organ. Od filtriranja krvi, metabolizma nutrijenata, do proizvodnje važnih proteina i regulisanja hemijskih nivoa u telu, jetra je nezamenljiva za održavanje zdravlja i ravnoteže organizma.

Zbog čega nastaje ciroza jetre?
Ilustracija: KKZ

Posebno je zanimljivo to što jetra ima sposobnost regeneracije, što znači da može obnavljati oštećeno tkivo i oporaviti se od određenih povreda ili bolesti. Međutim, dugotrajno oštećenje jetre može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući cirozu jetre, rak jetre i druge probleme.

Šta je ciroza jetre?

Ozbiljno oboljenje koje zahvata ovaj vitalni organ, ciroza jetre često proizilazi iz dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva.

U pitanju je bolest koja predstavlja jedan od najčešćih uzroka hronične bolesti jetre i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Zbog čega nastaje ciroza jetre?

U većini slučajeva ciroza jetre nastaje kao posledica dugotrajnog oštećenja jetre, koje dovodi do zamene normalnog tkiva takozvanim ožiljnim tkivom. Obično je to oštećenje rezultat upale i nakupljanja ožiljnog tkiva koje se formira kao deo procesa ozdravljenja nakon povreda jetre.

Glavni uzroci oštećenja jetre koji mogu dovesti do ciroze uključuju:

 • dugotrajno prekomerno konzumiranje alkohola
 • hronične infekcije virusima hepatitisa B i C
 • masnu jetru
 • određene autoimune bolesti
 • određene nasledne bolesti
 • nepravilna i dugotrajna upotreba određenih lekova

Ciroza jetre simptomi

Od čoveka do čoveka i u skaldu sa time koji je stadiju bolesti u pitanju mogu varirati i simptomi ovog oboljenja. Čak u početnim fazama ciroza jetre vrlo često ume da prođe i bez simptoma, a pacijent može imati i samo blage simptome, koji se mogu lako zanemariti. Međutim, kako bolest napreduje, simptomi ciroze jetre postaju sve izraženiji.

Neki od najčešćih simptoma ciroze jetre su:

 • umor
 • nedostatak energije, čak i nakon odmora
 • gubitak apetita
 • smanjenje telesne mase
 • bol i nelagodnost u gornjem desnom delu trbuha
 • žutica
 • otoci (edemi)
 • promene u stolici
 • promene u mentalnom stanju
 • nakupljanje tečnosti u trbušnoj šupljini
 • krvarenje iz nosa i modrice

Izuzetno je važno napomenuti da ovi simptomi mogu biti prisutni i kod drugih oboljenja, te je neophodna detaljna medicinska evaluacija radi tačne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja. Ako imate bilo koje od ovih simptoma, obratite se lekaru radi dalje procene od strane stručnjaka i eventualnog lečenja.

Ciroza jetre stadijumi

Obično se ciroza jetre deli na nekoliko stadijuma, a njihovo razumevanje pomaže lekarima da procene ozbiljnost bolesti i odrede odgovarajući tretman. Iako različiti medicinski izvori mogu koristiti različite sisteme klasifikacije, evo opšteg pregleda stadijuma ciroze jetre prema popularnom sistemu koji se naziva Child-Pugh klasifikacija:

Stadijum A (Klasa 1): U ovom početnom stadijumu ciroze, oštećenje jetre je prisutno, ali funkcija jetre je još uvek relativno dobra. Pacijenti u ovom stadijumu imaju slabije izražene simptome i komplikacije, i obično se dobro osećaju. Testovi krvi mogu pokazati blage abnormalnosti jetrenih enzima.

Stadijum B (Klasa 2): Ovaj stadijum označava srednje tešku cirozu jetre, sa povećanim rizikom od komplikacija. Pacijenti mogu imati simptome kao što su umor, gubitak težine, žutica, ascites (nakupljanje tečnosti u trbušnoj šupljini) ili promene u mentalnom stanju. Testovi krvi mogu pokazivati značajnije abnormalnosti funkcija jetre.

Stadijum C (Klasa 3): U pitanju je stadijum koji označava tešku cirozu jetre sa visokim rizikom od komplikacija. Pacijenti mogu imati ozbiljne simptome kao što su krvarenje iz proširenih vena u digestivnom traktu, teški ascites, tešku žuticu, hepato-renalni sindrom ili hepatičku encefalopatiju. Testovi krvi mogu pokazivati ozbiljne abnormalnosti jetrenih funkcija.

Osim Child-Pugh klasifikacije, postoji i drugi sistem klasifikacije, kao što je Model for End-Stage Liver Disease (MELD) score, koji se takođe koristi za procenu ozbiljnosti ciroze jetre i određivanje toga ko od pacijenata ima prioritet za transplantaciju jetre. U svakom slučaju, važno je redovno pratiti napredovanje ciroze jetre uz pomoć lekara i pridržavati se preporuka za tretman radi upravljanja ovom ozbiljnom bolešću.

Kako se leči ciroza jetre?

Lečenje ciroze jetre zavisi od uzroka bolesti, stadijuma ciroze i prisutnih komplikacija. Iako ciroza jetre nije izlečiva, cilj terapije je usporavanje progresije bolesti, sprečavanje komplikacija i poboljšanje kvaliteta života pacijenta.

U zavisnosti najpre od uzroka i stadijuma bolesti, zavisi i tretman, odnosno tok lečenja.

Ako je ciroza jetre uzrokovana alkoholizmom, hepatitisom ili drugim medicinskim stanjima, prvi korak je identifikacija i lečenje osnovnog uzroka, što može uključivati promenu životnih navika, antiviralnu terapiju, ili lečenje autoimunih poremećaja jetre.

Pacijenti sa cirozom jetre trebalo bi da izbegavaju alkohol, jer dodatno oštećuje jetru. Takođe, važno je usvojiti zdrav način ishrane bogate voćem, povrćem i vlaknima, ograničiti unos soli radi kontrole ascitesa, i redovno vežbati radi održavanja opšteg zdravlja.

U određenim slučajevima mogu biti preporučeni i određeni medikamenti, kako bi bili kontrolisani simptomi i predupređene eventualne komplikacije ciroze jetre.

U slučaju teške ciroze jetre koja ne reaguje na druge oblike terapije ili kada su prisutne ozbiljne komplikacije, transplantacija jetre može biti neophodna opcija. Transplantacija jetre može značajno produžiti životni vek pacijenta i poboljšati kvalitet života.

Pacijenti sa cirozom jetre trebalo bi redovno da posećuju lekara radi praćenja napretka bolesti, procene komplikacija i prilagođavanja terapije prema potrebi. A to može uključivati testove krvi, ultrazvuk abdomena, ili druge dijagnostičke procedure.

Važno je da pacijenti sa cirozom jetre budu aktivni u svom lečenju i redovno sarađuju sa medicinskim timom radi efikasnog upravljanja bolešću. Takođe je važno pridržavati se preporuka lekara i promeniti životne navike radi poboljšanja prognoze i kvaliteta života.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *