7 namirnica koje ne treba držati u frižideru

Podeli

Većina modernih domaćinstava teško može da zamisli svakodnevni život bez frižidera. Čudo modernog inženjeringa, frižider je postao ne samo centralna tačka kuhinje, već i sredstvo za produženje svežine i trajanja namirnica.

sta ne treba da drzite u frizideru
pixabay-Max Rahubovskiy

Međutim, iako frižider zaista ima moć da produži život namirnicama, vrlo je važno znati i šta se zapravo dešava sa hranom koja se u njemu čuva.

U svetu gde je brzina postala norma, skladištenje hrane u frižideru postalo je ritual. Kupujemo u velikim količinama, planiramo obroke unapred i oslanjamo se na hladnoću frižidera, koja će nam pomoći da zaštitimo namirnice.

Ali, kao i sa svim dobrim stvarima, postoji i druga strana medalje. Da li smo postali previše zavisni od naših frižidera, pretpostavljajući da će sve što je unutra ostati sveže i sigurno za konzumaciju?

Frižideri, iako su korisni, nisu magične kutije koje mogu beskonačno očuvati svežinu. Namirnice imaju svoj prirodni rok trajanja, a niska temperatura samo usporava, ali ne i zaustavlja, proces kvarenja.

Nekada se, usled nedovoljnog znanja ili puke zaboravnosti, u uglovima frižidera kriju namirnice koje je odavno trebalo da budu bačene. I nije samo pitanje bacanja hrane ili gubitka novca, već je u reč i o zdravlju ljudi.

Hrana kojoj je istekao rok trajanja ili nije pravilno čuvana može biti leglo bakterija i drugih patogena. A ti mikroorganizmi mogu prouzrokovati razne bolesti, od blagih stomačnih tegoba do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

S obzirom na sve navedeno, sasvim logično se nameće i pitanje kako da najbolje iskoristimo svoj frižider i osiguramo da namirnice koje u njemu čuvamo budu ne samo ukusne, već i sigurne za konzumaciju?

Jedna od najvećih zabluda je da će hrana u frižideru ostati dobra dok ne promeni miris ili boju. U stvarnosti, mnoge namirnice mogu postati štetne ili izgubiti svoj nutritivni kvalitet pre nego što pokažu vidljive znakove kvarenja.

Hrana koju bi trebalo izbaciti iz frižidera

Svi imamo tu naviku da čuvamo hranu u frižideru duže nego što bi trebalo, misleći da će frižider čuvati sve svežim zauvek. Međutim, postoji nekoliko namirnica koje gube svoju svežinu, nutritivnu vrednost, ili čak postaju štetne ako se čuvaju predugo.

1. Trulo voće i povrće

Ukoliko je voće i povrće postalo mekano, ima tamne mrlje ili mu je promenjen miris, vreme je da ga izbacite iz frižidera.

2. Otvorene konzerve

Nakon otvaranja, konzerve bi trebalo prebaciti u staklenu posudu sa poklopcem. Metal iz konzerve može da pređe u hranu.

3. Mlečni proizvodi sa isteklim rokom

Mleko, jogurt ili sir koji je postao ustajao ili promenio konzistenciju može biti štetan za zdravlje.

4. Začini „stariji“ od godinu dana

Poznato je da začini koji duže stoje, jednostavno gube svoj ukus i aromu, što čini da jela budu manje ukusna ili čak bljutava.

5. Ustajali mesni proizvodi

Meso koje je promenilo boju, miris ili teksturu može biti opasno za konzumaciju.

6. Sosovi koji dugo stoje

Vremenom će svaki sos da promeni miris ili konzistenciju, što može biti znak da je sos pokvaren i upravo su to proizvodi koji ne bi trebalo da stoje u frižideru.

7. Bilo koja hrana sa plesni

Čak i ako odstranite vidljive delove plesni sa namirnica, toksične supstance ipak mogu biti prisutne u hrani.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *