Srbija na Olimpijskim igrama

Podeli

Poznato je da je Pjer de Kuberten, francuski baron, zaslužan za oživljavanje duha antičkih Olimpijskih igara i da se smatra tvorcem modernih Olimpijskih igara.

Srbija na Olimpijskim igrama, Srbija Olimpijada, Srpski olimpijci
Pozadina ilustracije Pexels/David Pickup

Prvi put su 1896. godine moderne Olimpijske igre održane u Atini. Za Srbiju na Olimpijskim igrama je vrlo značajna informacija da je te 1896. godine, kada su u Atini održane prve moderne Olimpijske igre bio prisutan i srpski kralj Aleksandar Obrenović. I možda to ne bi bilo ni po čemu zanimljivo, ako se ne zna da je poslednji kralj iz dinastije Obrenovića bio zapravo jedini vladar koji je bio prisutan tokom prvih modernih Olimpijskih igara u Atini.

Olimpijske igre Srbija

Osnivanjem Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) je zapravo nastavljena dugogodišnja tradicija, koja je započeta na dan 23. februara 1910. godine, kada je osnovan Srpski Olimpijski klub.

Godinu dana docnije, on postaje Centralni Olimpijski klub, da bi zvanično Srpski Olimpijski komitet, to jest Olimpijski komitet Srbije postao na dan 17. jula 1912. godine.

U Međunarodni Olimpijski komitet (MOK) je iste godine primljen Olimpijski komitet Srbije.

Na kongresu Međunarodnog Olimpijskog komiteta, koji je održan 18. avgusta 1920. godine u Antverpenu kao predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije pojavio se major Svetomir Đukić. Od strane MOK-a je srpski major bio proglašen delegatom tadašnjeg Jugoslovenskog Olimpijskog odbora. Kasnije, Srpski Olimpijski komitet pre toga je funkcionisao kao Jugoslovenski Olimpijski komitet sve do 1927. godine.

Zanimljivo je pomenuti da je sedište Jugoslovenskog Olimpijskog komiteta bilo u Zagrebu, a te 1927. godine premešta se u Beograd.

Zbog političke situacije i aktuelnih promena vezano za uređenje novonastale države, Jugoslovenski Olimpijski komitet je od 2003. godine funkcionisao kao Olimpijski komitet Srbije i Crne Gore. Tri godine docnije postaje Olimpijski komitet Srbije, što je i danas.

Olimpijske igre srpski sportisti

Članovi Olimpijskog komiteta Srbije uzeli su učešće i na zimskim i na letnjim Olimpijskim igrama. Pojedinih godina nisu mogli da učestvuju što zbog prilično visokih finansijskih troškova u datom momentu, što zbog sankcija, kao na primer 1994. godine.

Tokom celokupnog postojanja, Olimpijski komitet Srbije, kako se ova institucija danas naziva, odnosno njeni članovi, osvojili su mnogobrojne medalje. Konkretno, na Zimskim Olimpijskim igrama su osvojene tri srebrne i jedna bronzana medalja, dok su mnogo više uspeha srpski olimpijci imali na Letnjim Olimpijskim igrama. Čak 119 medalja je osvojeno, od čega je 34 zlatne medalje, zatim 41 srebrna i 44 bronzanih medalja.

Godine 1936. je Jugoslovenski Olimpijski komitet bio zvaničan organizator prolaska olimpijskog plamena, odnosno olimpijske baklje kroz tadašnju Jugoslaviju, kada su bile održane Olimpijske igre u Berlinu. Još dva puta je Olimpijski komitet naše zemlje organizovao prolazak olimpijskog plamena i to 1972. godine kada je održana Olimpijada u Minhenu i 1984. godine kada su Zimske Olimpijske igre održane u Sarajevu.

Olimpijske igre Srbija – medalje

Mnogobrojni srpski sportisti uzeli su učešće što na letnjim, što na zimskim OI, odakle su doneli i brojne medalje.

Posmatrano grupno po sportovima, najviše medalja je naša zemlja osvojila u odbojci, zatim u košarci i u vaterpolu, kao i u atletici. Najmanje medalja je osvojeno u karateu, odnosno boksu i tekvondu, kao i u džudou.

Zlatne medalje osvojili su Milorad Čavić, Milica Mandić, i to dva puta, zatim Davor Štefanek u rvanju, kao i muška vaterpolo reprezentacija, odnosno karatistkinja Jovana Preković. Još jedno zlato je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila muška vaterpolo reprezentacija Srbije.

Što se srebrnih medalja tiče, njih su do ovogodišnjih OI u Parizu osvojili sledeći sportisti:

  • Milorad Čavić
  • Ivana Maksimović
  • Tijana Bogdanović
  • Marko Tomićević
  • Milenko Zorić
  • Damir Mikec

Srebrne medalje u ekipnim sportovima su osvojili muška košarkaška reprezentacija i ženska odbojkaška reprezentacija.

Bronzane medalje su sa brojnih Olimpijskih igara Srbiji donele muška vaterpolo reprezentacija i to dva puta, zatim ženska košarkaška reprezentacija, kao i ženska odbojkaška reprezentacija i muška reprezentacija u basketu. Novak Đoković, Andrija Zlatić i Ivana Španović su nosioci bronzanih medalja sa Olimpijskih igara, kao i Tijana Bogdanović, Milenko Sebić i Zurab Datunašvili.

Dejan Savić, Goran Maksimović i Aleksandar Đorđević su osvajači medalja koji su specifični po tome što su medalje na Olimpijskim igrama osvojili i kao sportisti i kao treneri.

Najmlađi učesnik Olimpijskih igara ispred Republike Srbije bila je Anja Crevar, koja je uzela učešće u disciplini plivanje na Olimpijskim igrama 2016. godine.

Prvu zlatnu medalju za Srbiju osvojila je 2012. godine Milica Mandić, a na Olimpijskim igrama je iste godine, tada 46-godišnja Jasna Šekarić bila proglašena najstarijim učesnikom OI.

Prvu medalju je Republika Srbija na Olimpijskim igrama osvojila 2008. godine i to zaslugom Milorada Čavića, čuvenog srpskog plivača.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *