Bikini – manje je definitivno VIŠE

Podeli

Kada pomislimo na leto, sunce, i plaže, jedna od prvih stvari koja nam pada napamet je bikini! Bez obzira da li volite sunčanje, plivanje ili samo šetanje po pesku, verovatno niste svesni koliko istorije nosi sa sobom ova smela i smislena kreacija.

Bikini - manje je definitivno VIŠE
Pexels – bruce mars

U ovom tekstu, ispričaćemo vam fascinantnu priču o nastanku i evoluciji bikinija, dok istovremeno otkrivamo kako je ovaj mali komad tkanine izazvao ogromnu revoluciju u svetu mode i društva. Spremite se za uzbudljivu vožnju kroz vreme i otkrijte koliko malo može značiti mnogo, jer kad je reč o bikiniju, manje je definitivno više!

Stari vek i bikini

Zvuči čudno, ali ovu kreaciju istorija i te kako poznaje. Naime, Drevne Atinjanke su među svojim odevnim kombinacijama imale i neku vrstu bikinija. Dobro, ne možemo reći da je to bikini kakav mi danas poznajemo, ali slobodno možemo reći da je njegov daleki predak.

Dole možete videti mozaik iz Vile Roma de Kasela na Siciliji. Žene su na njemu prikazane kako se bave raznim sportovima u „oskudnom bikiniju“.

BIkini kroz istoriju

Bliski rođak bikinija

U XVIII veku u Evropi su se desile velike promene. Naime, Pruska je postala kraljevina, Petar Veliki je osnovao Lepoticu na Nevi – Sankt Peterburg… Parlamenti Škotske i Engleske se ujedinjuju i nastaje Kraljevstvo Velike Britanije… Umro je Luj XIV, a Francuzi su osnovali čuveni Nju Orleans na američkom kontinentu… Rođen je Napoleon Bonaparta, odigrala se Francuska revolucija i Katarina Velika je vladala Rusijom.

Ali među svim ovim značajnim događajima desio se još jedan – javna kupališta su ponovo postala popularna i svako ko „drži“ do sebe voleo je da se osveži u njima, bar jednom nedeljno tokom toplijih meseci. Naime, informacija o javnom kupanju dama zabeležena je u jednom dokumentu britanskog putnika iz 1967. godine i on je to čak oslikao za dnevne novine Lajf (u originalu: Life).

Bikini istorija
MermaidsAtBrighton

Međutim, žene su bile na mukama. Biti dama u to doba nije bilo lako, jer kostimi za kupanje nisu bili od lakih materijala koji ne iritiraju telo kada se pokvasi, već od vune ili još gore, od flanela, a da se doda ulje na vatru, bile su to više dugačke haljine nego moderan kostim kakav mi danas poznajemo. Nemajući drugog izbora, žene su ponosno nosile kostime od debelih materijala i uživale u čarima kupališta.

Bikini kakav mi danas poznajemo

Savremeni bikini nastao je u julu 1946. godine.

Nakon što su Amerikanci 1. jula pomenute godine izveli prvu seriju nuklearne probe u arhipelagu Bikini (deo Maršalskih ostrva), 4. jula je Francuz Luj Rear predstavio svoje čedo – kostim bikini. Naime, Luj je smatrao da će njegova kreacija izazvati eksploziju baš kao i nuklearno oružje, pa mu je zbog toga nadenuo takav naziv.

Ukoliko želite da vidite prvi bikini, možete pritisnuti na link.

Možete da zamislite kako je bikini delovao na širu narodnu masu. Tadašnji posleratni svet je više bio konzervativan i Rearu je bilo zaista teško da pronađe manekenku koja će prošetati u njegovom modelu kostima za kupanje. Mišel Bernarndini je plesačica koja je prva obukla ovaj „vrući“ kostim na reviji na bazenu Molitor u Parizu.

Zanimljivo je da je pet meseci pre bikinija, dizajner Žak Eim predstavio prvi dvodelni kupaći pod nazivom Atom, predstavljajući ga kao najmanji kupaći kostim. Međutim, Lujov bikini bio je još manji.

Konzervativni svet i seksi slogan

„Razotkriva ama baš sve, osim devojačkog prezimena njene majke“, glasio je prvi slogan bikinija.

Iako smo mi danas navikli na ovakve vrste reklamiranja, u doba njegovog nastanka ovo je bilo i više nego skandalozno. Već skandaloznu atmosferu začinio je sam Rear kada je izjavio da bikini nije bikini ako ne može da se provuče kroz burmu.

Kreator je smatrao da u njegovo šivenje ne sme biti uloženo više od 200 kvadratnih centimetara materijala.

Upravo zbog svega toga, u većini hrišćanskih zemalja, onih konzervativnih, bikini je bio strogo zabranjen. Ako je i postojala neka hrabra žena, koja je htela da promoviše bikini, odmah se na nju bacalo „drvlje i kamenje“.

kiki hakson bikini
Kiki Hakson, Mondadori – Tempo issued in 1951 published by Mondadori, Italy.

Naime, na prvom takmičenju Mis Sveta, koje je održano 1951. godine, švedska predstavnica Kiki Hakanson je pobedila. Lepotica je odlučila da krunu primi u bikiniju, a to je naljutilo papu Pija XII koji je na nju bacio prokletstvo.

Bikini je HIT!

Popularni bikini je postao pravi hit kada ga je lepa Brižit Bardo 1953. godine nosila na jednoj kanskoj plaži tokom filmskog festivala.

Brižit Bardo 1953. bikini kan
Brižit Bardo 1953. u Kanu

A prva žena koja je svakom pripadniku jačeg pola zamutila pamet svojim pojavljivanjem u bikiniju, bila je Ursula Andres u filmu „Doktor No“ o Džejms Bondu. Sve ostalo je samo istorija.

Danas, skoro da nema savremene žene koja nema bar jedan bikini u svom ormaru. Treba da napomenemo i to da je šezdesetih godina prošlog veka „lansiran“ i monokini, ali do danas ipak nije uspeo da zbaci sa prestola čuveni bikini.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *