Celulit  – kako nastaje i kako ga se rešiti?

Podeli

Jeste li znali da čak 9 od 10 žena ima celulit? Ženski organizam je podložan njegovom stvaranju na bedrima, gluteusu, stomaku… A sigurno se pitate: „Zašto?“

Celulit kako nastaje i kako ga se rešiti
Pexels – cottonbro studio

Naime, ženska koža je tanja od muške kože (prema dermatološkim studijama razlika je čak 20%), dok se potkožno masno tkivo raspoređuje u širim i višim vertikalnim jedinicama (septama). Ova kombinacija, zajedno sa niskim nivoima muških hormona (androgena), može pogodovati nastanku celulita kod žena. Ali ne brinite, postoji način da se to spreči. Uz zdrav stil života i određene navike, možete uspešno smanjiti njegovu pojavu.

Šta je celulit i kako nastaje?

Celulit je zapravo višak nakupljene masnoće, koji može biti lokalizovan ili se javljati širom tela. Njegov nastanak je posledica povećanja i uvećanja adipocita, odnosno ćelija koje čine masno tkivo. Adipociti se umnožavaju i povećavaju svoju veličinu.

Šta su zapravo adipociti?

To su ćelije koje služe za skladištenje masti. A masno tkivo je upravo prostor u kojem se energija čuva u obliku masti. Može se reći da je masno tkivo rezervoar energije koji naše telo koristi kako bi normalno funkcionisalo.

Ljudskom telu su potrebne masti (umereno) kako bi organizam bio zdrav.

 

Zašto se pojavljuje celulit?

U našem telu se dešava da nakupljena mast (lipogeneza ili stvaranje rezervnih masnoća) nije potrošena onom brzinom kojom bi trebalo ili se generiše mnogo veća količina nego što je potrebno, što rezultira nagomilavanjem viška masti. Ako ovo „nakupljanje“ traje duži period, taj višak će postajati sve veći, što će dalje zahtevati povećanje prostora ili dela tela gde bi taj višak masti trebao biti skladišten. Ono što je nekad zauzimalo samo jedan ugao, sada zauzima „celu prostoriju“, slikovito rečeno.

Isto se dešava i sa adipocitima koji se povećavaju brojem i zapreminom (hipertrofija), što podstiče zadržavanje vode, masti i toksina, i na kraju stvara te udubljenosti ili neravnine na našoj koži koje obično nazivamo „pomorandžina kora“, odnosno celulit.

Koje se tačno promene dešavaju unutar našeg tela koje rezultiraju pojavom „pomorandžine kore“ na koži?

Jeste li čuli za septe? Septe su strukture koje grupišu masne ćelije (adipocite) u kompartmane. Kada se adipociti povećaju u broju i zapremini, prostor u tim kompartmentima se smanjuje, pritiskajući krvne sudove, limfne sudove i nerve.

Ovaj pritisak izaziva promene u strukturi septa, što rezultira podizanjem površine kože i stvaranjem nepravilnosti poput udubljenja i neravnina koje nazivamo „pomorandžina kora“. Osim toga, kolagen i elastin vlakna takođe su pogođena ovim procesom, što dovodi do gubitka čvrstine i glatkoće kože. Na duži rok, ove promene mogu uticati i na nervne završetke, uzrokujući nelagodnost ili čak bol.

Pored problema sa skladištenjem masti i povećanja adipocita, javlja se i smanjenje procesa lipolize, tj. razgradnje masti. Ovo sprečava efikasnu razgradnju triglicerida u masne kiseline i ograničava telu da koristi masti kao izvor energije. Drugim rečima, telo sporije konzumira energiju iz masti.

Koje su vrste celulita?

Tip 1: Takozvana pomorandžina kora je vidljiva samo kada se koža stisne ili pritisne. Takođe poznat kao edematozni celulit.

Tip 2: Golim okom je vidljiva takozvana pomorandžina kora i to kada se osoba nalazi u stojećem položaju. Takođe poznat kao vodeni ili „meki“ celulit.

Tip 3: U bilo kom položaju tela je vidljiva takozvana pomorandžina kora. Ovo je praćeno čestim nelagodnostima u području zahvaćenom celulitom, jer je koža obično zadebljana i tvrda, poput kompaktnog bloka, a zbog zadebljanja septa koji zadržavaju masne čvorove. Ovo je poznato kao fibrozni ili „tvrdi“ celulit.

Tip 4: Vidljivi su bolni čvorići. Zbog toga se u ovim slučajevima preporučuje da se konsultuje lekar ili specijalista. Takođe je poznat kao napredniji fibrozni celulit.

Da li već znate koji tip celulita imate? Najčešći su tipovi 1 i 2, i u tim slučajevima moguće ga je smanjiti vežbama snage, hidratacijom, pravilnom ishranom i korišćenjem raznih gelova.

endosfera srbija
bodytime.rs

Zašto je endosfera tretman najbrži način da se ukloni celulit?

Endosfera terapija je jedan od najbržih i najefikasnijih načina za uklanjanje celulita. Ovaj italijanski tretman je dostupan u Srbiji još od 2018. godine u Estetik centar Body Time.

Šta je endosfera terapija i zašto je dobra za organizam?

Endosfera je aparturna tehnologija koja kombinuje mehaničku vibraciju i kompresiju kako bi delovala na celulit. Ovaj tretman je vrlo blagotvoran iz nekoliko razloga.

  • Prvo, endosfera terapija poboljšava cirkulaciju u tretiranom području. A to pomaže u smanjenju zadržavanja tečnosti, eliminaciji toksina iz tkiva i ubrzava metabolizam.
  • Drugo, endosfera terapija deluje na vezivno tkivo koje je uključeno u formiranje celulita. Kombinacija mehaničke vibracije i kompresije doprinosi razbijanju fibroznih traka i smanjenju neravnina na koži.
  • Treće, endosfera terapija podstiče stvaranje novog kolagena i elastina, koji su ključni za zdravu i čvrstu kožu. Ovaj proces zateže kožu, smanjuje vidljivost celulita, ali i stvara lepo oblikovano telo.

Endosfera terapija je neinvazivna i bezbolna. Prilikom tretmana, 55 rotirajućih sfera vrše pritisak na kožu, stvarajući nežnu vibraciju koja prodire duboko u mišiće i tkiva. Ovaj tretman pomaže pokretanju cirkulacije, smanjenju upala i čišćenju tela od toksina.

endosfera tela
bodytime.rs

Pored toga što uklanja celulit, endosfera terapija vraća tonus mišićima, zateže kožu i poboljšava njenu teksturu. Takođe je korisna za oporavak nakon treninga i može ublažiti bol i napetost mišića.

Ako želite efikasno rešenje za celulit, endosfera terapija može biti odličan izbor. Posetite Estetik centar Body Time i omogužite svojoj koži da postane glatka i bez celulita. Njihova stručna ekipa je obučena za pružanje endosfera terapije i ima dugogodišnje iskustvo u radu sa klijentima koji žele da se reše celulita.

Neka endosfera terapija u Estetik centru Body Time bude vaš siguran put ka savršenom izgledu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *