Da li je med postan ili ne?

Podeli

Vekovima unazad ljudi širom sveta koristili su med kao prirodni zaslađivač, lek i sredstvo za čuvanje hrane. Med igra značajnu ulogu u mnogim kulturama, ne samo zbog svojih nutritivnih i lekovitih svojstava, već i zbog svoje simboličke važnosti u religijskom i duhovnom smislu.

da li je med postan
Pixabay/stevepb

Zapravo je pitanje da li je med postan vrlo složeno.

Razlog za to jeste što med, iako je proizvod koji proizvode pčele, nije direktno povezan sa žrtvovanjem ili konzumacijom životinja. Međutim, da bi se razumela njegova prava priroda, potrebno je dublje uroniti u načine na koje se med proizvodi, kako se vidi u različitim religijskim tradicijama i šta on simbolizuje u duhovnom smislu.

Zapravo ovo pitanje postaje još interesantnije kada se razmotri razlika između meda i drugih proizvoda životinjskog porekla, poput mleka, jaja ili mesa. Dok su ovi proizvodi direktno povezani sa životinjskim ciklusima razmnožavanja ili ishrane, med je rezultat složenog procesa sakupljanja nektara iz biljaka, koji pčele zatim transformišu kroz prirodne enzimske procese.

Kako onda klasifikovati med u kontekstu posta? Da li njegova proizvodnja i poreklo čine da se smatra posnim? Ili su duhovne i simboličke konotacije ono što utiče na ovu klasifikaciju?

Da bismo razumeli ove aspekte, potrebno je razmotriti širi kulturni, religijski i etički kontekst koji okružuje med i njegovu ulogu u ljudskom društvu.

Šta je post?

Najjednostavnije bi bilo reći da je post duhovna praksa, koja između ostalog, podrazumeva i uzdržavanje od određene hrane ili pića tokom definisanih perioda u toku godine. U mnogim religijama, post se koristi kao sredstvo pročišćenja, pokajanja i približavanja Bogu.

Sastav meda

Kao složena kombinacija hranljivih materija i bioaktivnih sastojaka, med je prirodni proizvod koji pčele proizvode iz nektara biljaka ili izlučevina biljnih sisančića i lisnih vaši. Sastav meda može se razlikovati zavisno od vrste biljaka od kojih pčele sakupljaju nektar, geografske lokacije, vremenskih uslova, kao i vrste pčela.

No, bez obzira na te varijacije, med je kompleksna mešavina različitih sastojaka, koji mu daju njegove karakteristične osobine.

Osnovni sastojci meda su:

  • šećeri – najzastupljeniji sastojci meda su jednostavni šećeri, uglavnom fruktoza (oko 38-40%) i glukoza (oko 31-35%). Ovi šećeri daju medu njegovu osnovnu slatkoću
  • voda – čini otprilike 13-20% meda, a vlažnost meda može se razlikovati zavisno o uslovima skladištenja i vrsti meda
  • ostali šećeri – sem fruktoze i glukoze, med sadrži i manje količine drugih šećera poput sukroze, maltoze i drugih oligosaharida
  • vitamini i minerali – med sadrži razne vitamine, iako u manjim količinama, uključujući vitamine B-grupe (kao što su niacin, riboflavin i pantotenska kiselina) i vitamin C, dok minerali u medu uključuju kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, natrijum, sumpor, i tragove bakra, gvožđa, mangana i cinka
  • bioaktivni sastojci i antioksidanti – flavonoidi i fenolne kiseline su glavni antioksidansi prisutni u medu, što su sastojci koji doprinose antioksidativnim, protivupalnim i antibakterijskim svojstvima meda.
  • enzimi – pčele dodaju enzime u nektar tokom proizvodnje meda, a dva ključna enzima su invertaza (koja razlaže sukrozu na fruktozu i glukozu) i glukozna oksidaza (koja pomaže u proizvodnji vodonik-peroksida, prirodnog konzervansa u medu)
  • proteini, aminokiseline i peptidi – med sadrži male količine proteina, većinom iz pčelinje pljuvačke i cvetnog polena, a sadrži i određene aminokiseline
  • organske kiseline – doprinose ukupnoj kiselosti meda i pomažu u konzervaciji, dok je najzastupljenija organska kiselina u medu takozvana jabučna
  • ostali sastojci – med može sadržati tragove polena, voska i čestica iz okoline, kao i mikroorganizme, mada je većina ovih mikroorganizama inhibirana zbog visokog šećernog sadržaja i niske pH vrednosti meda

Složeni sastav meda čini ga ne samo nutritivno bogatim, već i terapeutski vrednim u mnogim kulturama širom sveta. Njegova kombinacija slatkoće, lekovitih svojstava i raznih hranljivih materija čini ga posebnim i cenjenim proizvodom.

Kako se proizvodi med?

Pčele sakupljaju nektar iz cvetova i pretvaraju ga u med kombinacijom svojih enzima i procesom isparavanja vode. Kada je med dovoljno gust, pčele ga skladište u saće gde ga zapečate voskom. M

Religijski aspekti upotrebe meda

U tradiciji mnogih pravoslavnih naroda post znači, pored ostalog i  uzdržavanje od konzumiranja proizvoda životinjskog porekla. Pošto med nije direktni proizvod životinjske ishrane (kao meso, mleko ili jaja), obično se smatra posnim.

Međutim, interpretacije mogu varirati, pa je najbolje konsultovati se sa sveštenikom ili duhovnikom po tom pitanju.

U drugim religijama se pravila posta mogu razlikovati, pa je stoga važno konsultovati se sa verskim vođama ili proučavati svete spise kako bi se shvatilo mesto meda u kontekstu posta.

Zdravstvene prednosti meda tokom posta su brojne. Med daje energiju i može pružiti brz izvor glukoze tokom posta. Takođe, budući da ima antibakterijska i protivupalna svojstva može biti koristan za zdravlje tokom dužih perioda uzdržavanja od hrane.

Iako med nije proizvod životinja, kao što su to recimo jaja ili mleko, njegov status u kontekstu posta može varirati u zavisnosti od religijskih interpretacija i ličnih uverenja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *