Da li treba ostati prijatelj sa bivšim?

Podeli

Ulazak u odnos sa bivšim partnerom kao prijateljem često je vrlo složen, te u tom smislu i treba najpre dobro razmotriti sve razloge za i protiv te odluke.

Prijatelj sa bivšim
Pexels: RDNE Stock project

Ponekad se, ipak dogodi da bivši partneri mogu bez ikakvih problema po završetku veze da nastave da funkcionišu kao prijatelji, ali je to, istini za volju prilično retko. Posebno ako još uvek postoje emocije sa jedne ili sa druge, a možda čak i sa obe strane.

Očuvanje emocionalne distance, potencijalni uticaj na novu ljubavnu vezu, povremeni susreti sa minulim osećanjima i rizik od povređivanja samo su neki od ključnih elemenata koji se moraju uzeti u obzir. Pored toga, različite percepcije i očekivanja od prijateljstva nakon raskida mogu stvoriti nesklad, dok potreba za ličnim prostorom tokom procesa zaceljivanja može predstavljati dodatni izazov.

Emotivno isceljenje posle veze

Koliko god da vam se čini da će vam značiti da osoba sa kojom ste prekinuli vezu i dalje bude u vašem životu, ali ovog puta kao prijatelj, možda bi ipak trebalo da još jednom o tome razmislite. Posebno, ukoliko i dalje imate kakva-takva osećanja prema toj osobi.

U toku procesa emotivnog isceljenja nakon raskida, definitivno je najbolja opcija da se distancirate, koliko god vam u datom momentu to možda bilo teško.

Takođe, nakon što uspete da se iscelite u emotivnom smislu, lak ose može dogoditi da imate problem i sa novim partnerom ili partnerkom, ako ostanete u prijateljskim odnosima sa bivšim, odnosno bivšom, što vam zaista nije potrebno, ako ćemo iskreno.

Pomešana osećanja

Lako se može dogoditi da, sa vremena na vreme osetite nostalgiju za minulim vremenima i odnosom kakav ste imali sa bivšim partnerom ili partnerkom. U većini slučajeva, to ćete prilično lako savladati ukoliko ta osoba fizički nije više prisutna u vašem životu. Međutim, ako negujete i dalje prijateljstvo sa bivšim, možda vas takva situacija nagna na nastavak veze.

Mogu se javiti i osećaji nesigurnosti ili ljubomore, kako sa vaše strane, tako i sa strane vašeg bivšeg partnera ili partnerke, što može stvarati neprijatne situacije.

Ukoliko i pored svega ovoga i dalje želite da ostanete prijatelj sa bivšim ili bivšom, onda imajte na umu i to da to može povećati rizik od ponovnih povređivanja, posebno ako postoji neka nerešena emocionalna situacija među vama.

Uz sve to, vi i vaš bivši partner ili partnerka možda imate različite predstave o tome šta znači biti prijatelji, što može stvarati nesuglasice.

Potreba za ličnim prostorom

Neki ljudi nakon raskida osećaju potrebu za prostorom samo za sebe, kako bi procesuirali emotivne promene, a u slučaju da ipak ostanete prijatelji sa bivšim ili bivšom, to se neće dogoditi, prosto zato što nije moguće da u takvoj situaciji imate prostor za sebe.

Takođe, ako se jedan od partnera brže kreće napred u novim fazama života, to može izazvati nesklad u prijateljstvu i stvarati nelagodnost.

I na kraju, odluka o tome da li treba ostati prijatelj sa bivšim partnerom, odnosno partnerkom zavisi od složenih faktora i individualnih okolnosti, ali i od trenutnih osećanja oboje. Ipak, važno je biti svestan potencijalnih izazova i pažljivo razmotriti prednosti i nedostatke celokupnog odnosa, kako biste doneli odluku koja najbolje odgovara vašem emocionalnom i mentalnom blagostanju.

Iako postoji mogućnost održavanja prijateljstva nakon raskida, važno je uzeti u obzir niz faktora koji bi mogli uticati na dobrobit pojedinca i eventualno izazvati kompleksne situacije.

Emocionalna povezanost često ostaje prisutna, što može stvarati izazove u procesu zaceljivanja i prelaska na nove faze života. Teškoće u postizanju novih veza, uz stvaranje prepreka u komunikaciji sa novim partnerima, često su prisutne i zahtevaju pažljivo upravljanje. Povremeno oživljavanje starih osećanja može otežati kretanje napred i doneti dodatne izazove u održavanju zdravih granica.

Rizik od ponovnog povređivanja i nesigurnosti koje mogu proizaći iz održavanja prijateljstva sa bivšim partnerom ili partnerkom ne smeju se, takođe zanemariti. Uz to, različita očekivanja i percepcije o tome šta znači biti prijatelji mogu stvoriti nesklad i nerazumevanje.

Osim toga, potreba za ličnim prostorom tokom procesa emocionalnog isceljenja često se suprotstavlja održavanju bliskog prijateljstva.

S obzirom na to da je sve navedeno u opticaju, zaključak bi trebalo doneti uzimajući u obzir lične okolnosti, emocije i potrebe. Razumevanje da ostanak prijatelj sa bivšim partnerom nije univerzalno rešenje i da svako mora pronaći put koji odgovara vlastitom emocionalnom blagostanju ključno je.

Kroz pažljivo razmatranje i postavljanje jasnih granica, pojedinac može odlučiti da li je bolje za njega lično da ostane prijatelj sa bivšom, odnosno bivšim ili je možda, ipak bolje da se posveti ličnom napretku i novim emocionalnim iskustvima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *