Gde se održava Oplenačka berba grožđa?

Podeli

Varošica u samom srcu Šumadije, Topola je svedok burne prošlosti. Dobro je poznato da je ne samo ovaj gradić, podno Oplenca, već i čitava Šumadija odigrala ključnu ulogu u formiranju moderne srpske države.

oplenacka berba grozdja
Pixabay: Didgeman

Pored političke i kulturne važnosti, vinogradarstvo je postalo ključna ekonomska i socijalna aktivnost u Topoli. Još od rimskih vremena, Šumadija je bila poznata po proizvodnji vina, ali je prava renesansa vinogradarstva počela tokom vladavine dinastije Karađorđević. Kralj Aleksandar I posebno je bio zainteresovan za modernizaciju i promociju vinogradarstva. Ulaganjem u vinograde i podsticanjem istraživanja i obrazovanja u oblasti vinogradarstva, on je postavio temelje za ono što će postati jedan od najcenjenijih vinskih regiona na Balkanu.

Oplenačka berba grožđa

Sada već tradicionalna manifestacija, Oplenačka berba grožđda se održava svake godine s jeseni u Topoli, podno Oplenca, u Srbiji.

Praznik u čast berbe grožđa i vinske tradicije regiona, ova manifestacija je i odraz zajedništva, ali i slavljenja bogate istorije Topole i čitavog regiona.

Oplenačka berba grožđa nije samo proslava uspešne sezone i plodova koje priroda pruža, već je i omaž generacijama vinogradara i vinara koji su, svojim trudom i znanjem, ovom kraju podarili posebno mesto na vinskoj karti Balkana. Zemlja, klima i ljubav prema vinu spojili su se u ovom delu Srbije, kreirajući vina izuzetnog kvaliteta i specifičnog karaktera.

Vinogradarstvo je vremenom postalo deo identiteta ljudi koji žive u tom kraju, oblikujući način života, kulturu i tradiciju.

Upravo je poseta ovoj manifestaciji prilika za sve da osete srž Šumadije, da degustiraju vina koja odišu karakterom terena, ali i fenomenalne gastronomske specijalitete tog kraja Srbije. Naravno, kao i na svakom takvom događaju, posetiocima se ne nudi samo uživanje u iću i piću, već i ukupovini, budući da je cela topola prošarana brojnim tezgama, na kojima se nudi i hrana i mnoge sitnice.

Osnovni cilj koji Oplenačka berba grožđa ima jeste da promoviše vinogradarsku i vinarsku tradiciju regiona. Kroz razne događaje, posetioci imaju priliku da se upoznaju sa proizvodnjom vina, probaju lokalne sorte i uživaju u kulturno-umetničkom programu. A treba imati u vidu i ekonomski aspekt, budući da povećanje broja turista i ljubitelja vina koji dolaze u Topolu, manifestacija podstiče lokalnu ekonomiju i stvara nove poslovne prilike za zajednicu.

Uz sve to, osnovni cilj manifestacije je da posetioci odu sa Oplenačke berbe grožđa sa osmehom na licu, obogaćeni novim znanjima i iskustvima, te sa željom da se ponovo vrate.

Zanimljivosti o Topoli i Oplencu

 • Topola je naziv dobila najverovatnije zbog velikog broja topola koje su nekada rasle na ovom području.
 • Oplenac je brdo iznad Topole, na kome se nalazi mauzolej dinastije Karađorđević, u crkvi Svetog Đorđa.
 • Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, rođen je u blizini Topole.
 • Na Oplencu je posađen prvi vinograd porodice Karađorđević 1903. godine.
 • Crkva Svetog Đorđa na Oplencu je poznata po svojim impresivnim mozaicima, a lokalno stanovništvo ju je u prošlosti nazivalo Kraljevom crkvom.
 • Oplenačka berba grožđa je jedna od najstarijih manifestacija ovog tipa u Srbiji.
 • Vinogradi Topole se prostiru na visini od 250 do 500 metara nadmorske visine.
 • Kraljevska vinarija na Oplencu je prva moderna vinarija u regionu.
 • Tradicija berbe grožđa u ovom regionu datira još iz rimskih vremena.
 • Kralj Petar I je sahranjen u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.
 • Koncerti na otvorenom su neizostavni deo Oplenačke berbe grožđa.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *