Kada je Bogojavljenje?

Podeli

Kao jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Bogojavljenje zauzima značajno mesto ne samo u srpskoj, već i u tradiciji drugih pravoslavnih naroda.

bogojavljanje
Javno vlasništvo

Noć pred ovaj praznik veruje se da se otvaraju nebesa, kako bi se Bog javio, pa je i Bogojavljenska noć izuzetno značajna.

Na sam praznik se osveštava voda u crkvama širom naše zemlje, te se veruje da je ona čudotvorna i koristi se do narednog Bogojavljenja. Iako se Krstovdan u Srbiji, odnosno Vozviždenje Časnog krsta, tradicionalno obeležava 27. septembra i Praznik koji prethodi Bogojavljenju nosi istovetan naziv, pa se neretko naziva i Krstovdan pred Bogojavljenje.

U mnogim srpskim selima i gradovima, Bogojavljenje se obeležava i plivanjem za Časni Krst. Hrabri mladići, a u novije vreme i devojke, plivaju u rekama, jezerima i morima, sve u zavisnosti od toga koja pravoslavna zemlja je u pitanju, ne bi li doplivali do drvenog krsta, koji je prethodno sveštenik bacio i blagoslovio.

Običaji u oči Bogojavljenja

Uveče uoči Bogojavljenja, 18. januara, proslavlja se Krstovdan. A verovanje koje je često pominjano jeste da se u ponoć za Bogojavljensku noć otvaraju nebesa, pa bi trebalo zamisliti želju.

U nekim regionima postoji običaj da se na Badnji dan, 6. januara, kuća ne čisti i to sve do Bogojavljenja, mada je mnogo zastupljeniji običaj da se dom čisti trećeg dana po Božiću ili eventualno na dan kada se obeležava Crkvena ili pravoslavna Nova godina, kako je mnogi nazivaju.

Interesantan je i običaj koji u određenim delovima naše zemlje praktikuju mlade, neudate devojke. Naime, veruje se da ako devojka stavi ogledalce pod jastuk uoči Bogojavljenja, sanjaće onoga ko joj je suđen.

S obzirom na to da je Bogojavljenje praznik koji obeleža sećanje na dva važna događaja, a tek jedan od njih vezan je za krštenje Isusa Hrista u reci Jordan, to je običaj da se osveštava Bogojavljenska vodica na taj dan. Drigu događaj koji slavi ovaj Praznik jeste trenutak kada se Bog javio, kako bi obznanio ljudima da je sin Božiji niko drugi do Isus Hristos.

I naravno, najznačajniji običaj koji se vezuje za ovaj Praznik, bez ikakve sumnje je i plivanje za Časni krst.

Šta se kaže na Bogojavljenje?

Običaj je da se na Bogojavljenje ljudi pozdravljaju sa:

Bog se javi!

I otpozdravljaju sa:

Vaistinu se javi!

Šta se radi na Bogojavljenje?

U mnogim pravoslavnim zemljama, bez obzira koji kalendar Crkve tih zemalja poštuju, običaj je da se na Bogojavljenje pliva za Časni Krst.

Plivanje za Časni Krst spada u red drevnih običaja, koji je nažalost u toku komunizma bio potpuno zapostavljen u našoj zemlji, da bi se u novije vreme “vratio”. Na svu sreću, sve je više vernika mlađe generacije koji se trude da uzmu učešće u plivanju za Časni Krst u Srbiji.

Postoji nekoliko teorija o tome od kada je ova tradicija počela. Prema jednoj od njih, običaj je vezan za vreme kada su mladići ronili u reci Jordan, pokušavajući da pronađu drvenu kutiju u kojoj se nalazila kruna i koja je simbolizovala telo Gospoda našeg Isusa Hrista. Takođe, nije isključeno da je ovaj običaj nastao iz prehrišćanskih, paganskih rituala povezanih sa vodom i zimskim solsticijem, ali ta teorija nije dokazana.

No, bilo kako bilo, tek plivanje za Časni Krst danas igra vrlo značajnu ulogu kako u tradiciji Srbije, tako isto i Grčke, Rusije i drugih pravoslavnih zemalja u kojima se iz godine u godinu organizuje.

Kada je Bogojavljenje 2024.?

Budući da je u pitanju nepokretan praznik, to crkve koje poštuju stari kalendar, pa i Srpska pravoslavna crkva, Bogojavljenje uvek slave 19. januara, dok Crkve koje se pridržavaju reformisanog kalendara ili novog, Bogojavljenje obeležavaju svake godine 6. januara, kada je recimo i Bogojavljenje u Grčkoj.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *