Šta sa badnjakom posle Božića?

Podeli

Jedan od najvažnijih simbola praznika rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista jesu i suve grančice hrastovog drveta. Badnjak se vezuje za trenutak kada su u pećinu u Vitlejemu, u kojoj je Isus rođen, došli pastiri i doneli hrastovo drvo. Potom je starac Josif upravo te grančice i iskoristio ne bi li uspeo da, koliko-toliko zagreje pećinu u kojoj je Isus Hristos rođen.

Šta sa Badnjakom posle Božića?
Fotografija: Jadranka Dž.

I baš zato je badnjak simbol Božića prema kome se svi odnose sa puno poštovanja.

Međutim, kada Praznik prođe postavlja se pitanje šta sa badnjakom posle Božića?

Zanimljivo je pomenuti da je to pitanje novijeg datuma, uzevši u obzir da su naši preci, koji su uglavnom u svojim domovima imali šporete ili peći na drva, tačno znali šta sa badnjakom posle Božića treba da urade. Jednostavno bi, uglavnom trećeg dana Božića, ubacivali badnjak u vatru, verujući da će tako osigurati berićet tokom godine.

Ali, danas retko koje savremeno domaćinstvo ima peć ili šoret na drva, pa se i sasvim očekivano i logično nameće ovo pitanje.

Nikako u đubre

Iako se u mnogim gradovima, nažalost, posle Božića mogu videti badnjaci i na smetlištu, to ni u kom slučaju ne bi trebalo raditi, bez obzira da li poštuejete mnoge božićne običaje ili ne. Već smo pomenuli da je badnjak jedan od osnovnih simbola najradosnijeg hrišćanskog praznika, te se prema njemu i treba ophoditi sa poštovanjem. A bacanje badnjaka u neki od gradskih kontejnera definitivno nije poštovanje.

Logično, sledi pitanje, pa šta je onda potrebno uraditi?

Pod pretpostavkom da u svom domu nemate ni šporet ni peć na drva, a ni kamin, ostaje još jedna opcija. Ali pre nego što se osvrnemo na to šta sa badnjakom posle Božića treba uraditi, valjalo bi da napomenemo da se običaji razlikuju ne samo od rkaja do kraja naše zemlje, nego i od porodice do porodice, pa navedeno možete prihvatiti kao rešenje ili učiniti onako, kako su vas učili vaši preci.

Povratak prirodi

Jedino što mnogi smatraju logičnim jeste da badnjak treba po Božiću vratiti tamo gde i pripada – u prirodu. Ali kako?

S obzirom na to da je u pitanju sveto drvo za vernike, prema njemu se tako treba i odnositi, pa ga nikako ne bi valjalo ostaviti na zemlji.

I upravo zato mnogi praktikuju da badnjak ostavljaju zakačen na drvo. Ali je važno i da to bude neko plodno, razgranato drvo, kako bi i nastupajuća godina bila plodna i uspešna.

Poslednjih godina su se javile teorije o tome da badnjak ne bi trebalo kačiti na drvo sa svim onim dodacima sa kojima ga kupujemo, ali se mi ovom prilikom nećemo na to osvrtati, jer bi ipak trebalo znati čemu svi ti dodaci služe, te ih i iskoristiti. Samim tim se jednostavno ne može dogoditi da nakon Božića na badnjaku i ostanu sve te sitnice koje vešti prodavci badnjaka upakuju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *