Kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju?

Podeli

Vest da je Hrvatska ušla u EU neke građane te zemlje je obradovala, a neke baš i ne. Nešto duže od godinu dana je Hrvatska čekala zvanično odobrenje, odnosno status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

kada je hrvatska usla u EU
Pixabay: jorono

Više od 10 godina je trajao taj proces, da bi Hrvatska ušla u EU zvanično 1. jula 2013. godine.

Hrvatska ušla u EU

Da bi ova zemlja ušla u Evropsku uniju morala je da ispuni određene zahteve i uslove. Još 21. februara 2003. godine je Republika Hrvatska zvanično podnela zahtev za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Nešto više od godinu dana kasnije, odnosno 18. juna 2004. godine je Hrvatska stekla i zvaničan status kandidata za članstvo u EU.

Godinu dana kasnije su i zvanično otvoreni pregovori, a pošto su prethodno tokom marta iste godine odloženi. Razlog je bio taj što je EU postavila zahtev Republici Hrvatskoj, koji se odnosio na obavezu potpune saradnje sa Tribunalom u Hagu, u vezi sa suđenjima za ratne zločine, koji su se zbili na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Koje godine je Hrvatska ušla u EU?

Da bi se bolje razumelo kad je Hrvatska ušla u Evropsku uniju i zašto tek 2013. godine i to na dan 1. jula, potrebno je znati da je postojalo nekoliko faza tokom tog procesa.

Od oktobra 2005. godine, pa narednih godinu dana trajala je prva faza pregovora za pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji. Detaljna analiza hrvatskog i zakonodavstva EU, te njihove usaglašenosti, obeležila je prvu fazu pregovora.

Narednih osam godina su trajali pregovori, što bi moglo da se posmatra kao druga faza procesa pristupanja.

Juna meseca 2011. godine je predloženo zatvaranje pregovora, što je ubrzo nakon toga i prihvaćeno. Sve to je rezultiralo potpisivanjem Ugovora o pristupanju RH Evropskoj uniji. Sve to se odigralo 09. decembra 2011. godine u glavnom gradu Belgije, Briselu.

Nešto manje od dve godine nakon tog trenutka, 01. jula 2013. godine je Evropska unija postala bogatija za jednu članicu, budući da je tada Hrvatska ušla u EU.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *