Umetnost putovanja sa ograničenim budžetom

Podeli

Putovanja su nešto čemu se nadamo i o čemu maštamo tokom cele godine. Tih nekoliko dana odmora u kojima imamo priliku da upoznamo i uživamo na novim destinacijama predstavljaju istinsku sreću. Iako mnogi od nas sanjaju o dalekim i egzotičnim destinacijama, često nam na put može stati ograničeni budžet.

Umetnost putovanja, Canva Pro: travnikovstudio
Canva Pro: travnikovstudio

Činjenica je – putovanje ne mora biti skupo ako znate kako iskoristiti svaki dinar na najbolji mogući način. Uz malo pametnog planiranja i veštih proračuna, možete ovladati umetnošću putovanja i sa ograničenim budžetom.
Za mnoge od nas, putovanje često zvuči kao luksuzno iskustvo rezervisano samo za one sa dubokim džepovima. No, istina je da žudnja za putovanjem ne mora biti nedostižna zbog visokih cena. Čak i sa skromnim budžetom, možete istražiti nove destinacije i doživeti nezaboravna iskustva.

Planiranje i priprema za putovanje sa ograničenim budžetom

Pre nego što krenete sa pakovanjem i planiranjem dugo željenog puta najpre uzmite u obzir šta bi za vas bilo neprihvatljivo na samom putovanju. Da li je to određena destinacija ili možda vrsta smeštaja?

Kada postavite sve prioritete i eliminišete ono što vam se ne sviđa lakše ćete napraviti kompromise i samim tim isplanirati putovanje sa manjim budžetom. Detaljno planiranje vam takođe može pomoći da izbegnete neželjene troškove.

Da li ste razmišljali o putovanju van sezone?

Putovanje van sezone vam može doneti značajne uštede. Letovi i smeštaj mogu biti mnogo jeftiniji, a kao bonus, na destinaciji na kojoj želite da putujete neće biti mnogo turista. Nema čekanja u redovima i gužvi na popularnim turističkim mestima.
Putovanje van sezone omogućava vam takođe i veću fleksibilnost sa datumima putovanja. Možete birati termine koji odgovaraju samo vama. Manje gužve omogućavaju vam da se bolje povežete sa destinacijom i lokalnim životom.

Dakle, sledeći put kada planirate putovanje, razmislite o vansezonskom putovanju. 

Budite fleksibilni u potrazi za smeštajem

Prilikom planiranja samog putovanja budite fleksibilni i prilikom izbora samog smeštaja. Umesto odsedanja u skupim hotelima pronađite apartmane ili hostele koji u svojoj ponudi imaju noćenje sa doručkom.

Postoji mnogo platformi na kojima možete pronaći povoljan smeštaj i na taj način uštedeti. Čak i u velikim gradovima poput Pariza, Barselone ili Rima, postoje jeftini smeštaji ukoliko znate gde da tražite. Ukoliko želite da putujete u Barselonu, jednostavnim istraživanjem možete ponaći smeštaj na relaciji Beograd Barselona, letovi su gotovo svakodnevni, pa uz cenu avio karata uštedećete i na smeštaju. Ekonomično pristupačni smeštaj štedi novac za mnogo zabavnih stvari tokom vašeg putovanja!

Umetnost putovanja jefttina putovanja
Pexels: SplitShire

Da li ste znali da se možete spakovati brzo i bez muke?

Efikasno pakovanje je ključno za putnike koji stalno putuju, a pritom žele da uštede i brzo se spakuju. Pravilan izbor prtljaga, poput ručne torbe ili ranca, može pojednostaviti proces pakovanja i izbeći naporan teret teških kofera kao i njihovu doplatu.

Saveti poput rolanja odeće umesto preklapanja, korišćenja pakovanja u kocke za organizaciju stvari i izbora univerzalne odeće koja se može kombinovati, pomažu vam da iskoristite svaki centimetar prostora u prtljagu. 

Potražite besplatne atrakcije

Mnogi gradovi nude mnoštvo besplatnih atrakcija, od parkova do muzeja, kao i lokalnih festivala za koje ne morate da kupujete ulaznice.

Pre samog putovanja istražite destinaciju na koju putujete i sigurno ćete se iznenaditi koliko toga možete videti i doživeti bez trošenja novca.

Ne zaboravite putno osiguranje

Iako može delovati kontraproduktivno kada pokušavate da štedite novac, putno osiguranje može vas zaštititi od potencijalnih značajnih troškova. Bilo da je reč o izgubljenom prtljagu ili otkazanom letu, osiguranje može sprečiti neočekivane finansijske katastrofe.

Putovanje sa ograničenim budžetom ne znači kompromis kada su u pitanju doživljaji. Naprotiv, često znači upravo suprotno: dublje uranjanje u lokalne kulture, povezivanje sa ljudima i otkrivanje skrivenih dragulja. 


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *