Kako skinuti temperaturu?

Podeli

Smatra se da je povišena telesna temperatura dobar znak, jer ukazuje na to da se organizam bori sa nekom infekcijom.

kako skinuti temperaturu
Pexels: Polina Tankilevitch

Mišljenja o tome kada i kako skinuti temperaturu su oprečna. Tačnije, pojedini stručnjaci smatraju da temperaturu ne treba skidati dok ne pređe  38 stepeni, a ima i onih stručnjaka koji misle drugačije.

Ipak, jedno je sigurno. Posebno kada su u pitanju deca, a naročito bebe, treba biti posebno pažljiv i zatražiti najpre mišljenje stručnjaka. Tek posle toga eventualno treba razmišljati o tome kako skinuti temperaturu kod bebe, odnosno kod dece.

Kako skinuti temperaturu prirodnim putem?

Kao najbolji lek za skidanje temperature naši stari su podrazumevali da organizmu treba dati vremena da se odmori i oporavi, te su neretko imali običaj da telo bolesnika istrljaju domaćom rakijom i utople ga posle toga, kako bi se preznojio.

Međutim, danas se utopljavanje, odnosno preznojavanje koje mu uglavnom sledi, ni u kom slučaju ne praktikuje, već tuširanje mlakom vodom. Mnogi roditelji tako nastoje da spuste temperaturu detetu, ali ima i onih koji se i dalje pridržavaju starinskih recepata i smatraju da je upravo to najbolji lek protiv temperature.

Bez želje da sugerišemo jedno ili drugo, sada ćemo se posvetiti predstavljanju nekih prirodnih sredstava, koja i te kako mogu biti od koristi za snižavanje temperature kod dece i odraslih.

Naravno, uvek je preporuka na prvom mestu zatražiti mišljenje i pomoć stručnjaka.

Kako skinuti temperaturu kod dece?

Jedna od modernijih opcija za skidanje temperature kod mališana jeste i već pomenuto tuširanje mlakom vodom. Međutim, ovde je vrlo važno pažljivo podesiti temperaturu vode, kako tuširanje ne bi bilo kontraproduktivno.

Ni u kom slučaju nemojte tuširati dete hladnom ili hladnijom vodom!

Sem toga, savetuje se pojačani unos tečnosti i to najpre blagih biljnih čajeva, koje treba unositi mlake, a nikako vrele. Obično je dobra kombinacija čajeva od zove i lipe, jer oni izazivaju znojenje, kao i čaj od hajdučke trave, recimo.

Jedan od poznatijih starinskih lekova za skidanje temperature kod dece jeste i kombinacija projnog brašna i sirćeta. Od toga se napravi žitka smesa, a zatim se njome detetu oblože stopala i preko obuju čarape, pa se ostavi nekoliko sati.

Kako skinuti temperaturu kod bebe?

I mada većina stručnja smatra da bebama koje su starije od šest meseci ne bi trebalo ni snižavati temperaturu sve dok ne pređe 38 stepeni, uvek se savetuje dodatan oprez.

Zapravo je najbitnije posetiti pedijatra, kako bi utvrdio zbog čega je bebi povišena temperatura, pa tek onda zatražiti savet od tog stručnjaka o tome kako skinuti temperaturu kod bebe. I naravno, pridržavati ga se u potpunosti.

U većini slučajeva se preporučuju lekovi za skidanje temperature, koje će detetu dati nadležni pedijatar.

Kako skinuti temperaturu odraslima?

U suštini, gotovo svaki čovek zna šta mu pomaže za snižavanje temperature. Nekome pomaže masaža rakijom ili alkoholom, nekome tuširanje mlakom vodom, a ima i onih kojima jednostavno temperatura prirodno spadne nakon što se dobro odmore i naspavaju.

Najbitnije je pažljivo pratiti da li temperatura eventualno raste i u skladu sa time i odlučivati o tome koji je lek najbolji za skidanje temperature u konkretnom slučaju.

Odmor, san i unos dovoljne količine tečnosti i to najpre u vidu biljnih čajeva, vrlo često je sasvim dovoljno da se temperatura normalizuje. U suprotnom bi svakako trebalo na vreme zatražiti pomoć stručnjaka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *