Kada se koristi biljka plućnjak?

Podeli

Lek iz prirode koji se koristi kao pomoćno sredstvo za lečenje organa disajnog sistema je biljka plućnjak. Njen latinski naziv je Pulmonaria officinalis, a pripada porodici Boraginaceae.

Kada se koristi biljka plućnjak?
Pixabay / gosiak1980

U našem narodu, plućnjak se još naziva i kudrovac, trava od guje, džigeričnjak, medunika, lisac, plućnik i medunica.

Biljka plućnjak

Listovi ove biljke, na kojima se nalaze dlačice su zaslužni i za njen naziv. Naime, listovi plućnjaka nalikuju plućima baš zbog tih dlačica kojima su prekriveni, pa otuda i taj naziv. Uz to, sama činjenica da ova biljka pomaže kod kašlja i bronhitisa, ali i kod astme, te kod različitih bolesti disajnog sistema je dovela dotle da je najčešće pominjan naziv upravo plućnjak ili plućnik.

Obično ne naraste više od 30 centimetara u visinu. Cvetovi plućnjaka, koji se mogu videti sa proleća su u različitim bojama, koje idu od bele do crvenkaste, a najčešće ružičaste. Nekada mogu biti i svetloplavi.

Ova samonikla biljka se može videti na livadama na tlu Evrope, kao i u šumama. Plućnjak cveta na tlu Srednje Evrope najviše.

Čaj od plućnjaka

Vrlo je važno da se čaj od plućnjaka priprema od listova, koji su ubrani u pravo vreme. Zapravo u periodu kada biljka cveta je neophodno brati listove i pripremati ih na odgovarajući način za čaj.

Takođe je važno da listovi plućnjaka očuvaju zelenu boju, što se postiže sušenjem na senovitom i hladnom mestu i to isključivo u tankom sloju.

Zanimljivo je pomenuti i to da se osim za lečenje pluća i drugih organa disajnog sistema, ali i astme, te kašlja i bronhitisa, biljka plućnjak koristi i kao dekorativni element.

Biljka plućnjak kao lek

Na prvom mestu plućnjak karakteriše visok nivo vitamina C, a zatim kalijuma i kalcijuma, te drugih minerala i vitamina, koji imaju pozitivan uticaj na organizam u celosti.

Uz to, plućnjak ima protivupalno dejstvo, a u njemu se nalazi i visok nivo antioksidanasa. Smatra se odličnom prirodnim sredstvom za ublažavanje kašlja, te se i koristi kao prva pomoć kod iskašljavanja.

Naravno da biljka plućnjak ni u kom slučaju ne može zameniti medikamente ni propisanu terapiju, ali se u našoj narodnoj tradiciji vekovima unazad koristi kao odlično prirodno sredstvo za sanaciju i lečenje oboljenja organa disajnog sistema.

Benefiti koje plućnjak ima na zdravlje, pored ostalog su:

  • čisti disajne puteve od sluzi
  • smiruje kašalj
  • olakšava iskašljavanje
  • smanjuje upalu disajnih puteva
  • može se koristiti kao pomoćno sredstvo za ublažavanje simptoma astme
  • pomaže u opuštanju tela i smirivanju uma
  • može da olakša različite simptome prehlade
  • jača odbrambene snage organizma i pomaže u borbi protiv različitih infekcija

Ko ne treba da koristi čaj od plućnjaka?

Vrlo je važno, kao i kod konzumiranja bilo kog drugog čaja, najpre zatražiti mišljenje stručnog lica. Takođe treba voditi računa i o tome da se u količini ne pretera, te da se isključivo koristi u skladu sa preporukom sertifikovanog fitoterapeuta.

Posebno bi trebalo voditi računa o tome kako se konzumira čaj od plućnjaka ukoliko osoba već koristi određene lekove.

Čaj od plućnjaka ni u kom slučaju ne bi trebalo da konzumiraju deca mlađa od 12 godina, kao ni trudnice i dojilje.

Kako se priprema čaj od plućnjaka?

Za razliku od drugih čajeva, ovaj se priprema postepenim zagrevanjem vode. Naime, najpre je potrebno staviti 500 mililitara vode da proključa, a zatim dodati i jednu kašiku čaja od ove biljke.

Tako pripremljen čaj od plućnjaka bi trebalo ostaviti još desetak minuta na nižoj temperaturi da ključa, a zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi. Nakon toga čaj od plućnjaka treba procediti i piti u manjim gutljajima. Ukoliko neko želi, može ga zasladiti prirodnim medom.

Druga opcija podrazumeva da čaj od plućnjaka treba da odstoji samo desetak minuta nakon što ga sklonite sa ringle.

U svakom slučaju se preporučuje poštovati savete proizvođača.

Čaj od plućnjaka cena

Ono što se pitaju mnogi kada je u pitanju ovo prirodno sredstvo jeste i koliko košta čaj od plućnjaka?

U suštini, sve zavisi od toga gde odlučite da kupite ovaj preparat. Primera radi, Institut “Dr Josif Pančić” u ponudi ima čaj od lista plućnjaka u pakovanju od 80 grama, koji košta manje od 150 dinara.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *