Kada se pije folna kiselina?

Podeli

Među brojnim nutritijentima jedan se izdvaja, uzevši u obzir da je folna kiselina za trudnice izuzetno važna, s tim da ona generalno može da doprinese opštem zdravlju. U pitanju je vitamin B9, odnosno folat, koji je vrlo važna karika u mnogim funkcijama organizma.

Folna kiselina
Pexels: Andrea Piacquadio

Nema sumnje da je jedna od najznačajnijih uloga koju folna kiselina ima ta da učestvuje u metabolizmu aminokiselina i nukleotida, koji su neophodni za sintezu genetskog materijala. Upravo iz tog razloga je naročito važna folna kiselina za trudnice, te se nedugo nakon što bude bio ustanovljen graviditet obično preporučuje unosu ovog suplementa.

Ipak, ne učestvuje folna kiselina samo u tom procesu, već je izuzetno značajna i za zdravlje kardiovaskularnog sistema, uzevši u obzir da smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Folna kiselina za trudnice

Koliko god da ona neizostavno ima značajnu ulogu za ljudski organizam, aktivna folna kiselina je vrlo važna u periodu trudnoće. Zahvaljujući svemu što sadrži, utiče na prevenciju defekata neuralne cevi kod fetusa, pa je to osnovni razlog zbog koga je taj suplement obavezan za svako trudnicu.

U osnovi se folna kiselina u hrani takođe može nači i to kako u citrosima, tako i u integralnim žitaricama i u tamnozelenom povrću.

Šta je folna kiselina?

Poznata i kao folat ili B9 vitamin, folna kiselina predstavlja esencijalni B vitamin, a njena uloga je ključna u različitim metaboličkim procesima koji se odvijaju u ljudskom organizmu.

Folna kiselina igra nezamenljivu ulogu u sintezi DNA, zatim u formiranju crvenih krvnih zrnaca, kao i u reprodukciji ćelija i u mnogim drugim značajnim biološkim funkcijama.

S obzirom na to da ljudski organizam ne može da proizvede folnu kiselinu potpuno samostalno, to znači da je neophodno unositi folnu kiselinu ili putem hrane ili putem suplemenata.

Zašto je važna folna kiselina?

Značaj folne kiseline može se posmatrati sa aspekta celokupnog organizma i stanja zdravlja. Definitivno, ona ima ključnu ulogu u sintezi genetskog materijala i u njegovom oporavku, što znači da je folna kiselina za trudnice od presudne važnosti za rast i napredak ploda. Sem toga, preporučuje se i folna kiselina u periodu adolescencije, odnosno u periodu brzog rasta.

Ne treba zaboraviti ni to da aktivna folna kiselina utiče pozitivno na funkcionisanje srca, a takođe pomaže i u očuvanju funkcije mozga i nervnog sistema.

Folna kiselina u hrani

Pomenuli smo ranije da folne kiseline ima u određenim namirnicama. Međutim, u toku trudnoće se uvek savetuje unos preparata koji će preporučiti nadležni specijalista ginekologije, koji i prati trudnoću, prosto zato što nije dovoljno unositi je samo kroz namirnice, naročito u tom periodu.

Najbogatiji prirodni izvori folne kiseline su:

  • spanać
  • kelj
  • brokoli
  • pasulj
  • orasi
  • grašak
  • džigerica
  • pečurke
  • citrusi

Koja je najbolja folna kiselina za trudnice?

S obzirom na to da je u pitanju specifičan period u životu žene, treba imati na umu da je folna kiselina za trudnice naročito značajna. Njena pravilna konzumacija u ovom periodu i te kako može da smanji rizik od određenih defekata neuralne cevi kod novorođenčeta. Baš zato ginekolozi preporučuju suplementaciju folnom kiselinom, a svakoj ženi se savetuje da se pridržava onoga što predloži lekar koji i prati trudnoću.

Suplementacija folnom kiselinom putem tableta često se preporučuje, a posebno u slučajevima kada unos folne kiseline kroz hranu nije dovoljan. U pitanju je sintetička aktivna folna kiselina koja se vrlo lako može apsorbovati u organizmu.

Budući da nadležni lekar određuje kako se pije folna kiselina svakom pacijentu, to se uvek preporučuje da se pridržava tog saveta. Uz to, treba imati na umu i da preporučene doze variraju u velikoj meri, a u zavisnosti od individualnih potreba pojedinca, odnosno od toga u kojoj životnoj fazi se nalazi.

Na osnovu svega navedenog, sasvim je jasno da folna kiselina ne predstavlja samo značajan vitamin, već supstancu koja se može okarakterisati kao ključna za održavanje vitalnih funkcija organizma, a posebno je značajna folna kiselina za trudnice.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *