Kada se sadi lubenica?

Podeli

Jednogodišnja biljka koja vodi poreklo iz porodice Cucurbitaceae omiljena je mnogima posebno u letnjem periodu. Zapravo, lubenica pripada porodici bundeva, a smatra se da je primarno ova biljka rasla na području afričkog kontinenta.

Lubenica kad se sadi
Pixabay: congerdesign

Zbog izuzetno slatkastog i sočnog ukusa, lubenica je zaista omiljena mnogima, a zanimljivo je to što se u njoj najviše nalazi vode, a odmah zatim i šećera.

Često se pominje nedoumica i oko toga šta je lubenica, voće ili povrće, ali postoji vrlo jednostavan odgovor. Naime, već smo pomenuli da lubenica pripada porodici bundeva, što je zapravo povrće. Međutim razlog zbog koga se smatra da je lubenica voće jeste što uglavnom može da se konzumira presna, što je jedna od osnovnih karakteristika voća. Ipak, jasno je da je lubenica povrće.

Sadnja lubenica

Svi oni koji imaju želju da u letnjem periodu uživaju u slatkastom i sočnom ukusu lubenica, trebalo bi da znaju i to kada i kako se sadi lubenica.

Zapravo je neophodno da budu ispunjeni agroekološki uslovi, a u smislu da bude obezbeđeno adekvatno zemljište i temperatura, kao i zalivanje. Isto tako su značajne i agrotehničke mere, koje se odnose kako na način sadnje, tako isto i na obradu zemljišta, odnosno na đubrenje.

Takođe je potrebno odabrati na koji način neko želi da bude izvršena sadnja lubenica, odnosno uzgoj, uzevši u obzir da se mogu gajiti lubenice iz rasada i da se mogu gajiti u niskim tunelima.

Pored svega toga, da bi sadnja lubenica i uzgoj bili uspešni, neophodna je i adekvatna nega.

Kada i kako se sadi lubenica?

Isključivo u zavisnosti od toga da li se neko odluči za uzgoj iz rasada ili za gajenje u niskim tunelima će zavisiti i kada se sadi lubenica i kako.

Ukoliko je u pitanju sadnja iz rasada, to znači da se mora zasejati seme lubenice, a posebno je važno da to seme bude spremno za sadnju koja je preporučljiva u toku aprila meseca i to tačnije krajem samog meseca. Inače, u tom slučaju se priprema semena vrši oko mesec dana ranije, odnosno polovinom marta.

Svakako da treba voditi računa i o temperaturi, a i o tome kada je potrebno zasaditi lubenicu iz rasada, te o tome da se rasad mora zasaditi ručno i to nije preporučljivo da bude zasađen u dubljim rupama.

Važno je i kako se sade lubenice iz rasada, a u smislu da između dva reda treba da bude razmak 1,5 metara, a u redu treba da bude razmak oko metar, ukoliko su u pitanju rasadi bujnih sorti.

Druga opcija podrazumeva sadnju lubenica u niskim tunelima, kada je prvo potrebno pripremiti zemlju na odgovarajući način. U tom slučaju razmak u jednom redu treba da bude između 70 i 80 centimetara, a prilikom gajenja lubenica u niskim tunelima se koriste i plastične folije, od kojih se formiraju niži tuneli, čija visina bi trebalo da bude između pola metra i 70 centimetara. U tom slučaju se takođe preporučuje da razmak između redova bude oko metra, a najmanje može biti 80 centimetara.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *