Gde se nalazi Krupajsko vrelo?

Podeli

Na obali istoimene reke, u istočnom delu Srbije nalazi se pravi prirodni dragulj. Oko 35 kilometara deli Žagubicu i Krupajsko vrelo, a teritorijalno se ova prirodna lepota istočne Srbije nalazi na granici između atara sela Krupaja i Milanovac.

Procenjuje se da je između 9 i 11 stepeni Celzijuosvih prosečna temperatura vode Krupajskog vrela. Po poreklu kraško, ovo vrelo se nalazi na planini Beljanici, odnosno u okviru geoprostora Homoljskih planina.

Krupajsko vrelo

Podno planine Beljanica, koja je takođe poznata kao, još uvek, predeo gotovo netaknute prirode, nalazi se jedna od atrakcija na istoku naše zemlje. Krupajsko vrelo je sa razlogom proglašeno Spomenikom prirode i to tokom poslednje decenije proteklog veka.

Samim tim što ga okružuje šuma, Krupajsko vrelo je još interesantnije. Širine je nešto manje od 20 metara, dok je dužina jezera koje stvara ovo vrelo duplo veća i iznosi oko 40 metara.

Nekada je tu postojao mlin, pa je za njegovo funkcionisanje bilo neophodno napraviti branu. I upravo je ta brana doprinela potapanju izvora. Nedaleko od samog Krupajskog vrela, u kome je prosečna temperatura vode između 9 i 11 stepeni Celzijusa, nalazi se i izvor, u kome je voda temperature nešto više od 25 stepeni.

Iako je Krupajsko vrelo zimi takođe interesantno, smatra se da je najlepše posetiti ga s proleća, kada se njegova lepota može videti u punom sjaju, budući da je u pitanju jedno od najjačih vrela kraškog porekla u našoj zemlji.

Krupajsko vrelo – gde se nalazi?

Oko 160 kilometara deli glavni grad naše zemlje i Krupajsko vrelo.

Od Žagubice je udaljeno oko 35 kilometara, a u blizini se nalaze kako selo Milanovac, tako i selo Krupaja.

Krupajsko vrelo dubina

Ne može se precizno reći koliko je duboko Krupajsko vrelo, prosto zato što o tome ne postoje precizni pdoaci. Naime, najveća za sada izmerena dubina iznosi 123 metra.

Posebno je zanimljiv podatak koji se odnosi na istraživanje ovog prirodnog fenomena. Naime, iako su ronici uspeli da dođu do te dubine, fasicniralo ih je ono što su imali prilike da vide. Brojni podzemni hodnici bude znatiželju mnogih, pa se u tom smislu veruje da je Krupajsko vrelo mnogo dublje.

Krupajsko vrelo legenda

Na dnu Krupajskog vrela postoji pećina, u kojoj je skriveno zlato, navodi jedna od legendi koja se vezuje za ovaj prirodni fenomen. A to zlato, naravno neko čuva. Niko drugi do mitski duh, čije je ime Tartor.

Međutim, tu se legenda ne završava. Zapravo tek počinje…

Svake godine se vrelo otvara i to u dan, koji legenda pominje kao đavolji, mada se ne može reći koji je to dan, ali sigurno to znaju oni koji veruju i koji posete baš tada Krupajsko vrelo. Legenda dalje navodi da tog dana žene pokušavaju da uđu u vrelo, ali u tome možda i mogu da uspeju samo pod uslovom da žrtvuju mitskom biću neku lepu i mladu devojku.

Ukoliko uspeju u svom naumu, žene će nakon toga dobiti natprirodnu snagu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *