Kada su nastale prve podmornice?

Podeli

Specijalna vrsta plovila, koje može da se kreće ispod površine vode, kao i na površini, podmornica može duže vreme da ostane pod vodom, za razliku od većine drugih vodenih vozila.

Kada su nastale prve podmornice?
Pixabay – Beeki

Podmornice se upotrebljavaju za različite svrhe, uključujući naučna istraživanja, traganje i spašavanje, kao i vojne aktivnosti. U svrhe turizma se podmornice koriste u novije vreme, a najpoznatija kompanija koja se time bavi je “Oceangate”, koja je lansirala i podmornicu “Titan”. Nažalost, došlo je do nesrećnog slučaja i svi putnici su stradali dok su pokušavali da posete lokaciju, na kojoj se nalazi olupina broda Titanik.

U vojne svrhe se podmornice koriste za izviđanje, prenos trupa, postavljanje mina i za lansiranje torpeda ili raketa.

Ko je prvi napravio podmornicu?

Prva funkcionalna podmornica je napravljena 1620. godine. Holandski inženjer po imenu Kornelius Drebel je zaslužan za to.

Očekivano, ta podmornica je bila primitivna i mogla je da se kreće samo blizu površine vode. Zanimljiva je informacija da je bila izrađena od drveta, a da bi mogla da se kreće bilo je potrebno koristiti vesla.

Prva vojna podmornica, koja je nosila naziv „Turtle“, napravljena je tokom Američke revolucije 1776. godine.

Koja zemlja ima najviše podmornica?

U mnogim zemljama se koriste podmornice sa rauličitom svrhom, ali je najzastupljenija vojna. Obično se koriste za izviđanje, postavljanje mina, borbu protiv brodova i drugih podmornica, ali i za lansiranje balističkih raketa, recimo.

U civilne svrhe, koriste se za naučna istraživanja, podvodna spašavanja, kao i za traganje za olupinama brodova.

Neke se koriste i u svrhu turizma za posmatranje podvodnog sveta. Među njima je, sasvim sigurno najpoznatija podmornica “Titan”, koja je bila kreirana sa ciljem posete lokaciji na kojoj se nalazi olupina Titanika.

Najveći broj podmornica je imala Severna Koreja, ali se ti podaci često menjaju.

Kako funkcioniše podmornica?

Osnovni princip prema kome podmornice funkcionišu vezan je za promenu gustine. Kada podmornica treba da zaroni, njeni balastni rezervoari se pune vodom, čime se povećava njena gustina i ona tone. Suprotno od toga, kada treba da ispliva, voda se izbacuje iz rezervoara vazduhom pod pritiskom, tako da je njena gustina manja i ona ispliva na površinu.

Podmornice su obično napravljene od čelika, mada se za izradu nekih modernijih podmornica koristi i titanijum. One su oblikovane tako da imaju minimalni otpor pri kretanju kroz vodu, zbog čega su duguljastog oblika.

Broj ljudi koji može boraviti u podmornici varira u zavisnosti od njene veličine i namene. Male podmornice mogu primiti samo nekoliko ljudi, dok su najveće nuklearne podmornice dizajnirane za preko stotinu članova posade.

Da li je bezbedno korišćenje podmornice?

Upotreba podmornica nije bez rizika, ali se bezbednost poboljšava kroz stroge procedure i obuke. Pre nego što osoba može ući u podmornicu, mora da prođe obuku koja uključuje bezbednosne protokole, prvu pomoć, protivpožarnu zaštitu i opštu obuku o podmornicama.

Obuka može da traje nekoliko meseci, a zavisno o ulozi koju osoba ima u podmornici, može uključivati i specijalizovane kurseve.

Šta je implozija podmornice?

Postoje situacije kada dođe do nesrećnih slučajeva, kao što je situacija sa podmornicom “Titan”. Zvanično je objavljeno da je došlo do implozije podmornice, kojom prilikom je stradalo petoro putnika.

Implozija podmornice je iznenadno sabijanje strukture podmornice usled ogromnog spoljnog pritiska, što se obično događa kada podmornica pređe svoju maksimalnu operativnu dubinu. Implozija je veoma brza i destruktivna pojava i obično rezultira potpunim uništenjem podmornice.

Preživljavanje implozije podmornice je veoma malo verovatno. Sama implozija može ubiti posadu u trenutku, a ako neko preživi, biće suočen sa brojnim drugim izazovima, kao što su ekstremni pritisak, niska temperatura i nedostatak kiseonika.

Zanimljivosti o podmornicama

 • Prva podmornica, koju je dizajnirao Kornelius Drebel 1620. godine, mogla je da zaroni na dubinu od oko 4,5 metra.
 • Podmornica „Turtle“, izrađena 1776. godine, bila je prva vojna podmornica i njena veličina je bila takva da je mogla da primi samo jednu osobu. Korišćena je tokom Američke revolucije, ali nije zabeležila naročiti uspeh.
 • Prva funkcionalna podmornica na parni pogon napravljena je 1800. godine.
 • Tokom Američkog građanskog rata su prvi put ispaljena torpeda iz podmornice.
 • Prva moderna podmornica u službi američke mornarice nosila je naziv „USS Holland“ i službeno je njeno korišćenje počelo 1900. godine.
 • Godine 1958. je podmornica “USS Nautilus “ prešla Severni pol i bila je prva podmornica kojoj je to uspelo. Bila je to i prva podmornica na nuklearni pogon.
 • Najveća podmornica ikada napravljena je ruska „Typhoon“. Ujedno je to i nadjuža podmornica, a njena dužina je 175 metara.
 • Ruska podmornica „Kursk“, koja je potonula 2000. godine, bila je jedna od najvećih nuklearnih podmornica na svetu.
 • Najdublje što je podmornica zaronila je 10.912 metara, što je postigla podmornica „Deepsea Challenger“ 2012. godine.
 • Podmornica „USS Thresher“ je prva nuklearna podmornica koja je potonula, 1963. godine.
 • Mnoge podmornice imaju mogućnost proizvodnje sopstvenog kiseonika za disanje.
 • Podmornica „H.L. Hunley“ iz građanskog rata bila je prva podmornica koja je uspešno potopila protivnički brod.
 • Mornarica SAD ima najviše nuklearnih podmornica.
 • Prva podmornica koja je oplovila svet pod vodom je bila „USS Triton“ 1960. godine.
 • U Drugom svetskom ratu, Nemačka je koristila podmornice, poznate kao U-Bootovi, za blokadu britanskih luka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *